Quantcast
Channel: Puuinfo
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2870

Suomen korkeimman CLT-puukerrostalon rakentaminen alkaa

$
0
0

Ei kosteusongelmia, lyhyt rakennusaika ja tehokkaasti valvottu tuotanto. Siinä ovat pohjalaisen Lakea Oy:n kehittämän teollisen puurakentamisen valttikortit. Seinäjoelle valmistuu tänä vuonna 6-kerroksinen puukerrostalo tilaelementtitekniikalla.

- Teollinen puurakentaminen on suomalaisen terveen rakentamisen edistämistä, jonka tavoitteen maamme hallitus on kirjannut ohjelmaansa. Rakentaminen pitää viedä valvottuihin olosuhteisiin, jolloin työmaalle ei tarvitse viedä lainkaan vettä, painottaa Lakea Oy:n toimitusjohtaja Keijo Ullakko.

Lakea Oy solmi tänään rakennusurakkasopimuksen Rakennus K. Karhu Oy:n kanssa sekä tilaelementtien toimitus- ja asennussopimuksen Stora Enso Building Solutions Finland Oy:n kanssa Seinäjoelle Lintuviita 2:een rakennettavasta, 6-kerroksisesta vuokra-asuntotalosta.

Kiinteistö tulee Lakea Kiinteistöt Oy:n omistukseen ja se rahoitetaan valtion korkotukilainoituksella. Hanke on suurin CLT-tilaelementein toteutettu asuinkerrostalohanke jopa koko Euroopassa.

- Rakentamiskulttuurin edistämistä on sekin, että urakoiden ketjutusmahdollisuus on minimoitu ja työvoiman käyttö on valvottua eli pystytään vähentämään harmaata taloutta. Sekin on hallitusohjelmaan kirjattu tavoite, lisää Ullakko.

Puu on keveä ja kantava materiaali, jota voidaan kuljettaa pitkiä matkoja. Lintuviita 2:n puurakenteiset CLT-tilaelementit tehdään Stora Enson Hartolan tehtaalla.

- Puulevyssä on pystytty minimoimaan perinteisen puurakentamisen ongelmat kuten painumat ja kutistuminen. Puurakentamisen riskirakenne, välipohja, on ratkaisussamme tuulettuva ja toisaalta vettä pitävä. Esimerkiksi mahdollinen palonsammutusjärjestelmän aktivoitumisen aiheuttama vesi ei pääse välipohjarakenteeseen, kertoo Jouni Liimatainen, joka on vastannut Lakea Oy:llä tilaelementtijärjestelmän kehittämisestä.

Liimatainen korostaa myös teollisen puurakentamisen nopeutta. - Lintuviidan väestönsuojan ja varastot sisältävä betoninen pohjakerros tehdään kolmessa kuukaudessa. Loppujen viiden kerroksen pystyttämiseen käytetään vain 2,5 kuukautta eli toukokuussa aloitettava rakennus on jo saman vuoden lokakuun lopussa käyttökunnossa. Perinteisellä tavalla toteutetun talon tekemiseen kuluisi aikaa 12 – 13 kuukautta.

Asuntoministeri Krista Kiuru nosti toukokuun alussa julkisuudessa esiin rakentamisen kosteus- ja homeongelmat. Kiuru haastoi rakennuttajia kehittämään teollista kuivarakentamista, jotta asiakkaille voitaisiin tarjota parempaa asumisen laatua.

- Uskomme, että tilaelementtirakentamisen tekniikkaa kehittämällä puurakentamisesta voitaisiin saada jopa vientituote. Lakea Oy on kehittänyt puurakentamista jatkuvasti osana rakennuttamispalveluita. Viime vuonna rakennutimme Raumalle CLT-tekniikalla palvelutalon. Seinäjoen hankkeesta saamme paljon hyvää lisäoppia isojen hankkeiden rakennuttamisesta, toteaa Ullakko.

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Keijo Ullakko, Lakea Oy, puh. 040 549 7250
aluepäällikkö Jouni Liimatainen, Lakea Oy, puh. 0400 644 701


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2870

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>