Tampereen kaupunki on solminut laajan puurakentamisen yhteistyösopimuksen Tampereen teknillisen yliopiston, työ- ja elinkeinoministeriön, Tampereen ammattikorkeakoulun ja Metsäntutkimuslaitoksen kanssa. Yhteisenä tavoitteena on edistää erityisesti Tampereella puurakentamista ja siinä vähähiilisyyteen tähtäävää energia- ja resurssitehokasta rakentamista sekä puun laaja-alaista käyttöä Suomessa ja ulkomailla.
Yhteistyösopimus hyväksyttiin kaupungin osalta 12.5.2014 kaupunginhallituksessa.
Sopimuksen osapuolet haluavat kehittää puun arvostusta kansallisena, kilpailukykyisenä, kestävänä ja luontevana tulevaisuuden rakennusmateriaalina. Tavoitteena on pitkäjänteinen puurakentamisen vetovoiman ja osapuolten osaamisen kehittäminen muun muassa resurssi-, energia- ja elinkaaritehokkuudessa, puuarkkitehtuurissa, korkealuokkaisessa muotoilussa sekä kysyntä- ja käyttäjälähtöisessä innovaatiotoiminnassa.
Johtaja Kari Kankaalan mukaan sopimus luo mahdollisuuksia Pirkanmaan elinkeinoelämälle sekä Tampereen seudun puualan osaamiselle, opetus- ja tutkimustoiminnalle sekä täydennyskoulutukselle.
– Kaupungin roolina on edistää korkeatasoista, älykästä, kestävää ja ilmastoystävällistä kaupunkikehittämistä. Haluamme osaltamme vastata haasteeseen niin, että puurakentamisen ja puutuotealan vetovoimaa sekä osapuolten osaamista kehitetään pitkäjänteisellä yhteistyöllä, Kankaala kertoo.
Hän painottaa, että alan eri toimijoiden kilpailukyvyn edistäminen edellyttää myös osaamisen ja tuotteiden tehokasta kaupallistamista ja tavoitteellista markkinointia. Sopimuksen osapuolten yhteistyöllä pyritään sitouttamaan myös rakennus- ja puutoimialaa uusien innovatiivisten ja älykkäiden ratkaisujen tutkimiseen, kehittämiseen ja käyttöönottoon konkreettisissa rakennushankkeissa.
TEM:n näkemyksen mukaan puurakentamisesta ja korkean jalostusasteen puutuotteista on mahdollisuus kehittää varteenotettava markkina-alue ja vientituote, jotka tukevat samalla ilmastonmuutoksen hillintää ja kasvavaa biotaloutta.
Sopimuskumppaneista Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) määrittelee tavoitteekseen tuottaa ja kehittää kestävän rakentamisen, puurakentamisen ja sen suunnittelun osaamista. Tampereen teknillinen yliopisto (TTY) haluaa edistää kestävän rakentamisen, puurakentamisen ja -arkkitehtuurin opetusta sekä tutkimusta ja kehittämistä.
Myös Metsäntutkimuslaitos (METLA) haluaa olla mukana edistämässä puualaa tutkimuksen ja kehitystyön kautta. Pirkanmaalla painoalueina ovat puun käytön edistäminen rakennus- ja sisustusmateriaalina sekä piha- ja ympäristörakentamisessa.
Pilottina Vuoreksen Isokuusi
Yhteistyön ensimmäisenä toimenpiteenä on nostaa energiatehokkaan ja kestävän teollisen puurakentamisen ja puutuotealan yleistä käytännön osaamistasoa.
– Kaupunki hakee erilaisia ja ajallisesti eri vaiheissa kaavoitukseen ja toteutukseen tulevia alueita, joissa puurakentamista voidaan edistää alueen luonteeseen sopivasti, kertoo Pertti Tamminen, joka on Tampereen Vuoreksen uuden kaupunginosan projektijohtaja.
Sopimuksen mukaan teollisen puurakentamisen taloudellista ja teknistä kilpailukykyä testataan pilotti- ja esimerkkikohteissa, jotka voivat olla sekä uudis-, täydennys- ja korjausrakentamiskohteita että infra- ja ympäristörakentamiseen liittyviä ennakkoluulottomia puutuoteratkaisuja.
– Esimerkiksi Vuoreksen Isokuusen asuntoaluekokonaisuus profiloituu uudenlaisen teollisen puurakentamisen, uusiutuvan energian ja älykkäiden ratkaisujen mallialueena Suomessa. Isokuusen alueelle on valittu neljä yritysryhmää, jotka ovat valmiita käynnistämään puukerrostalokortteliensa rakentamisen syksyn 2014 ja kevään 2015 aikana, kertoo Tamminen.
Hänen mukaansa alueen toteuttamisen korkea tavoitetaso lisää merkittävällä tavalla rakentamisen, uusien tuotteiden ja palveluiden kehittämistä sekä siihen liittyvää yritystoimintaa.
– Isokuusen alue tarjoaa yhteistyösopimuksen osapuolille erinomaisen mahdollisuuden tutkimus-, kehittämis- ja testaustoimintaan sekä kokemuksien keräämiseen yritysryhmien eri ratkaisuista.
Yhteistyösopimuksen täytäntöönpanossa hyödynnetään kansallisia ja kansainvälisiä tutkimus- ja kehittämisohjelmia sekä näiden erilaisia rahoitusmekanismeja.
Lisätietoja:
johtaja Kari Kankaala p.050 351 3020
projektijohtaja Pertti Tamminen p. 0400 638 218
Tampereen kaupungin tiedote 13.5.2014 / teksti:Raija Lindell
Kuva: Ideasuunnitelma Vuoreksen Isokuusen ekotehokkaasta puukaupunkialueesta / Arkkitehtuuritoimisto B&M Oy