Tampereen kaupunki kehittää puurakentamista yhteistyössä Tampereen teknillisen yliopiston, työ- ja elinkeinoministeriön, Tampereen ammattikorkeakoulun ja Metsäntutkimuslaitoksen kanssa. Kehitystyön keskeisenä tavoitteena on edistää Tampereella puurakentamista, vähähiilistä energia- ja resurssitehokasta rakentamista, alan opetus- ja tutkimustoimintaa sekä täydennyskoulutusta ja osaamista.
Suomessa on tähän mennessä rakennettu yli 2-kerroksisiin puukerrostaloihin 753 asuntoa. Tänä vuonna rakennetaan 700 puukerrostaloasuntoa lisää ja ensi vuonna määrän arvioidaan kasvavan noin 1 500 asuntoon. Kun Suomeen rakennetaan vuosittain noin 13 000 kerrostaloasuntoa, puukerrostalojen markkinaosuus on tänä vuonna noin viisi prosenttia koko kerrostalotuotannosta.
- Valtakunnallisen puurakentamisohjelman tavoitteena on markkinaosuuden nostaminen kymmeneen prosenttiin, mikä saavutetaan ensi vuonna, uskoo puurakentamisohjelman vetäjä Markku Karjalainen. Hankekartoituksemme mukaan lähitulevaisuudessa on lähdössä liikkeelle yli kuusi tuhatta puukerrostaloasuntoa.
Puurakentamisohjelman painopiste teollisessa puurakentamisessa
Työ- ja elinkeinoministeriö tavoittelee yhteistyöhankkeella konkreettisia puurakentamisen kohteita, tiivistää valtakunnallisen puurakentamisohjelman vetäjä Markku Karjalainen. Samalla haluamme kehittää puurakentamisen toteuttamiskäytäntöjä ja pilotoida kustannus- ja energiatehokasta vähähiilistä puurakentamista.
Karjalaisen mukaan nyt on tärkeää kerätä tietoa uusista puurakentamisen kohteista uusien hankkeiden käyttöön, edistää Tampereella kehitetyn kumppanuuskaavoitusmallin käyttöönottoa uusissa puumiljöökohteissa Suomessa ja päivittää puurakentamisen koulutusta yhteistyössä Tampereen teknillisen yliopiston ja ammattikorkeakoulun kanssa.
- Puurakentamisesta ja korkean jalostusasteen puutuotteista on mahdollisuus kehittää varteenotettava markkina-alue ja vientituote, jotka tukevat samalla ilmastonmuutoksen hillintää ja kasvavaa biotaloutta, kuvailee Karjalainen.
Valtakunnallisen puurakentamisohjelman tavoitteena on lisätä puun laaja-alaista ja luontevaa käyttöä erityisesti uudis- ja korjausrakentamisessa, sisustamisessa sekä infra-, piha- ja ympäristörakentamisessa.
- Meidän painopisteemme on erityisesti suurimittakaavaisessa teollisessa puurakentamisessa, kuten asuinkerrostaloissa, toimistorakennuksissa, halleissa sekä eri materiaaliyhdistelmissä ja tuotteissa, korostaa Karjalainen. Tavoittelemme puurakentamisen ja puutuotealan kilpailukykyä, alan kasvua, kansainvälistymistä ja sekä uuden liiketoiminnan ja uusien työpaikkojen syntyä.
Karjalaisen mukaan MSO: n puurakentamisohjelman määrällisenä tavoitteena on mm. asuinpuukerrostalojen määrän kymmenkertaistaminen kerrostalojen uudisasuntotuotannossa sekä jalostettujen puutuotteiden viennin arvon kaksinkertaistaminen kuluvan vuosikymmenen aikana.
Kestävä rakentaminen osa tulevaisuuden kaupunkisuunnittelua
- Tampereen teknillinen yliopisto (TTY) on mukana kehitystyössä, koska haluamme edistää kestävän rakentamisen, puurakentamisen ja -arkkitehtuurin opetusta sekä tutkimusta ja kehittämistä, sanoo rehtori Markku Kivikoski.
Teknillisen yliopiston keskeisinä osaamisalueina Kivikoski mainitsee kestävän rakentamisen, rakennetekniikan, rakennusfysiikan, asuntosuunnittelun, infrarakentamisen, rakennustuotannon sekä teollisuustalouden että materiaalitekniikan osalta.
- Kestävä rakentaminen on osa tulevaisuuden yhdyskunta- ja kaupunkisuunnittelua, muistuttaa Kivikoski. Rakennus- ja asuntosuunnittelussa mielenkiintoisia tutkimuskohteita ovat esimerkiksi kerrostalojen moduulirakentaminen, asuinkerrostalojen lisäkerrosten rakentaminen, asukaslähtöinen suunnittelu ja tuotanto sekä asumista, palveluja ja työtiloja yhdistävä hybridirakentaminen, luettelee Kivikoski.
Myös uudet kiristyvät energiasäästötavoitteet sekä lämpö- ja kosteustekniset ratkaisut tuottavat paljon tarvetta tutkimukselle. Varsinaisen rakennustuotannon kannalta rakentamisen laatuun, tuottavuuteen ja ekologisuuteen liittyvät kokonaisuudet kiinnostavat teknillistä yliopistoa tutkimuskohteina.
- Me tarvitsemme paljon tutkimusperäistä lisätietoa myös kestävän rakentamisen liiketoimintamalleista, markkinoinnista, sen kaupallistamisesta sekä rakentamiseen yhä läheisemmin liittyvästä palveluliiketoiminnasta, kuvailee Kivikoski kumppanuushankkeen tavoitteita Teknillisen yliopiston kannalta.
Kestävä rakentaminen vaatii osaamista ja osaajia
Tampereen puurakentamisen kehityshankkeessa halutaan kehittää puun arvostusta kansallisena, kilpailukykyisenä, kestävänä ja luontevana tulevaisuuden rakennusmateriaalina. Tavoitteena on pitkäjänteinen puurakentamisen vetovoiman ja osapuolten osaamisen kehittäminen muun muassa resurssi-, energia- ja elinkaaritehokkuudessa, puuarkkitehtuurissa, korkealuokkaisessa muotoilussa sekä kysyntä- ja käyttäjälähtöisessä innovaatiotoiminnassa
- Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) tavoitteena on tuottaa ja kehittää kestävän rakentamisen, puurakentamisen ja sen suunnittelun osaamista, kuvailee rehtori Markku Lahtinen.
Ammattikorkeakoulu on merkittävä rakennusalan valtakunnallinen kouluttaja, joka antaa tutkintoja rakennustekniikan, rakennusalan työnjohdon, talotekniikan ja rakennusarkkitehtikoulutuksen tutkinto-ohjelmissa. Koulun yksi strategisista painopistealoista on kiinteistöjen ympäristövaikutukset.
Lahtisen mukaan erityisen kiinnostavia kohteita Tampereen puurakentamisen kehitystyössä ovat rakennusarkkitehtuuri ja maisemasuunnittelu, puusillat ja muut puurakenteet sekä rakentamisen mallintaminen.
- Ekotehokas rakentaminen on tulevaisuuden rakentamisen kehitystyössä keskeinen kehityskohde, painottaa Lahtinen. Haluamme olla siinä kehitystyössä mukana. Meille sopivia tutkimuskohteita ovat myös tiedon tuottaminen olemassa olevasta rakennuskannasta rakenteiden mittaus- ja tutkimustoiminnan avulla sekä puu-betoni -liittorakenteiden ja eri materiaalien yhteensovittaminen.
Uusia tuotteita ja palveluita puutuotealalle
Metsäntutkimuslaitoksen (METLA) tavoitteena on edistää puualaa tutkimuksen ja kehitystyön kautta. Metla on koordinoinut Pirkanmaalla puualan kehittämishankkeita, joiden painopisteinä ovat puun käytön edistäminen rakennus- ja sisustusmateriaalina sekä piha- ja ympäristörakentamisessa. Kehityshankkeet ovat osa Metlan valtakunnallista Puumateriaalit ja -tuotteet biotalouden rakentamisessa -ohjelmaa.
- Meidän intressimme on parantaa metsä- ja puutuoteklusterin kilpailukykyä tuottamalla tietoa tulevaisuuden puuraaka-aineista ja -materiaaleista, toteaa tutkimusjohtaja Taneli Kohlström. Haluamme olla myös kehittämässä uusia tuotteita ja palveluita puutuotealalle sekä edistää puutuotteiden vientiä ja kehittää yritysten markkinointia ja verkostoitumista.
Lisätietoja:
Markku Karjalainen, 040 5832127, markku.karjalainen@tem.fi
Markku Kivikoski, 040 849 0094, markku.kivikoski@tut.fi
Markku Lahtinen, 0505246525, markku.lahtinen@tamk.fi
Taneli Kohlström, 029 532 5011, taneli.kohlstrom@metla.fi