VTT kehittää WoTIM-projektissa ominaisuuksiltaan entistä parempia puukuitupohjaisia eristeitä ja ruiskutettavia eristevaahtoja. Materiaaleista kehitetään suurtuotantoon soveltuvia, korkealaatuisia eristetuotteita korvaamaan uusiutumattomista tai huonosti kierrätettävistä raaka-aineista valmistettuja tuotteita. Puupohjaisen materiaalin käyttö pienentää tuotannon energiankulutusta ja tuotteiden hiilijalanjälkeä.
KUVA: Vaahtorainattuja eristelevyrakenteita. (Kuva: Marjo Järvinen)
Lämmöneristemateriaalien valmistajien ja toimittajien järjestön TIMSAn (Thermal Insulation Manufacturers and Suppliers Association) mukaan kaikista eristemateriaaleista polyuretaanilla on suurin negatiivinen ympäristövaikutus ja pienin selluloosalla. Ympäristön ja kestävän kehityksen kannalta puukuitupohjaisten eristeiden käytön lisääminen olisi toivottavaa.
WoTIM-projektissa kehitetään vaahtotekniikkaan perustuvia tuotantotapoja korkealaatuisten puupohjaisten lämmöneristepaneelien ja paikanpäällä ruiskutettavan eristemateriaalin aikaansaamiseksi.
Parempaa lämmöneristystä, vähemmän terveyshaittoja
Projektin tavoitteena on nostaa puupohjaisen eristeen suorituskyky samalle tasolle polyuretaanieristeen kanssa. Lämpöä eristäviä ominaisuuksia voidaan parantaa luomalla selluloosamateriaaliin ilmataskuja vaahtomaisen rakenteen avulla.
Muovipohjaisten paikan päällä vaahdotettavien polyisosyanuraattien ja polyuretaanien (PIR ja PUR) raaka-aineet sisältävät terveydelle vaarallisia komponentteja, joten hengityssuojainten käyttö ja ihon suojaus ovat vaahdotusvaiheessa välttämättömiä. Projektissa kehitettävällä ruiskutettavalla selluloosavaahdolla ei tule olemaan terveyttä vaarantavia vaikutuksia asennusvaiheessa eikä käytön aikana.
Markkinamahdollisuudet uusille eristetuottajille EU:ssa ovat hyvät. Erityisesti innovatiiviset yritykset voivat omaksua nopeasti uudet ratkaisut.
WoTIM-projektiin osallistuvat seuraavat organisaatiot: VTT, Stora Enso, Ekovilla, Neovo Solutions ja Interenergy Suomesta, Innventia ja Holmen Ruotsista sekä Soprema ja FCBA Ranskasta. Projektia koordinoi VTT:n erikoistutkija Petri Jetsu. Projektin kokonaisbudjetti 1.1.2014 – 31.12.2016 on 1,46 milj. euroa. Suomen osuutta rahoittavat Tekes ja osallistuvat organisaatiot.
Lisätietoja
VTT
Erikoistutkija Petri Jetsu
tel. +358407784971, petri.jetsu@vtt.fi
WoTIM projektin kotisivu http://www.wotim.eu/