Suomalainen Pedro-kaluste valmistaa designer Tapio Anttilan uniikkeja design-kalusteita, mutta liiketoiminnan ydin tulee hotelleista ja laivoista. Designin parissa eläneet 1950-luvun jälkeen syntyneet sukupolvet ostavat suomalaista designia sekä lapsilleen että vanhustentaloissa asuville vanhemmilleen. Suomalainen design on taas haluttua myös Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Japanissa.
Risteilyalusten ja hotelleiden kalustaja
Nastolassa toimiva Pedro-huonekalutehdas on kasvanut kansainvälisesti merkittäväksi risteilyalusten ja hotelleiden kalustajaksi. Pedro kalustaa ylellisiä hotelliketjuja ympäri maailmaa ja viime vuonna 10 risteilijää.
Suomi on perinteikäs laivanrakennusmaa, joten Pedronkin kalusteet seilaavat kirjaimellisesti maailman seitsemällä merellä. Maailman suurin risteilijä Oasis of the Seas kätkee sisuksiinsa lähes 700-paikkaisen elokuvateatterin, jossa leffaelämyksestä nautitaan Pedron tuoleissa. Laivojen kalusteet tehdään asennusvalmiiksi Nastolassa, jonka jälkeen kontit lähtevät mm. Meyerin Saksan ja Turun telakoille, Japaniin Aida-varustamolle tai Itämeren laivoille.Parhaillaan viimeistelyssä ovat kalusteet TUI-varustamon 900-paikkaiseen teatteriin, jossa pian nautitaan drinkkejä Bahaman ja Miamin välisessä risteilyliikenteessä. Saksalaisen Meyerin valmisteilla olevaan RCCL:n loistoristeilijään on valmisteilla tuhat istuinta. Valtava kappalemäärä pitää sisällään räätälöityjä uniikkikappaleita. Näyttävää, pyöreää sohvaa valmistetaan yksi ainoa kappale, luksusloungen sohvia vain neljä kappaletta. Kun kyseessä on maailman suurimmat risteilyalukset, niin kalustuksen ja sisustuksen laatutaso on verrattavissa viiden tähden huippuhotelliin.
Julkitilakalustamista pikaruokaketjuista huippuhotelleihin
Pedro kalustaa ylellisiä hotelliketjuja ympäri maailmaa, jolloin puhutaan tuhansien kappaleiden tilausmääristä. Moskovan Marriottiin ja Pietarin Sokos- ja Radisson-hotelleihin valmistettiin satoja sohvia ja tuoleja. Maailman suurimman Oasis of the Seas -risteilijöiden teattereihin peräti 1303 tuolia.
Suomalainen teknologiaosaaminen tulee esille älykalusteissa. Haagin kansainvälisen oikeuden auditorioon valmistettiin tuolit, joiden käsinojiin on integroitu tulkkaustekniikka.
Eksoottisimpia kohteita oli Saudi-Arabia, jonka Herfy-pikaruokaketjuun lähti Nastolasta asennusvalmiina niin suoria kuin kaarevia sohvia, mutta ennen kaikkea helppohoitoisia suomalaistuotteita.
Kalusteet kotimaisesta puusta
Scandinaavinen muotokieli on leimallista Pedron kuluttajatuotteille. ON-tuotesarja jatkaa suomalaisen designin maineikasta linjaa kansainvälisesti tunnettujen Ilmari Tapiovaaran, Eero Aarnion ja Yrjö Kukkapuron jalanjäljillä. Tapio Anttilan tavoitteena on tehdä ajatonta suunnittelua unohtamatta perinteitä.- Suomessa on viilun taivuttamisessa pitkät perinteet Alvar Aallosta lähtien. Edellisten sukupolvien työt ovat hieno perintö, mutta jokainen suunnittelija tekee kuitenkin oman näköistään, modernia jälkeä, sanoo designer Tapio Anttila.
Perinteisten klassikkojen rinnalle suomalaisessa designissa ovat nousseet Anttilan tuohi-seinäelementit ja Nordic Hysteria -puuvalaisimet. ON-tuoli toi yritykselle ja designer Tapio Anttilalle kansainvälisen muotoilupalkinnon. Good Design on maailman vanhin muotoilupalkinto, jonka myöntää The Chicago Athenaeum arkkitehtuuri- ja designmuseo. Tunnustus nostaa esiin korkeatasoista, omaperäistä muotoilua ja innovatiivisia tuotekonsepteja.
Materiaalien suhteen Pedrossa vannotaan massiivipuun ja koivuviilun nimeen. Lastulevyä ei Pedron tuotteista löydä. Viiluna käytettävä koivu tulee kotimaasta. - Tammi- tai saarniviilutettujen osien ydin on niin ikään suomalaista koivua, joten kalusteiden kotimaisuusaste on 99 prosenttia, sanoo Pedron toimitusjohtaja Juha Lehtonen (kuvassa). Massiivipuusta valmistetut rungot takaavat, että Pedron tuotteet kestävät äidiltä tyttärelle.
Vihreä ajattelu kulkee läpi tuotantoketjun
Tapio Anttilan mielestä puu on paitsi ekologinen valinta, myös ehdoton materiaalivalinta suomalaiselle Pedro- huonekalutehtaalle, joka tekee skandinaavista designia. - Kotimainen koivuviilu taipuu kauniisti ja väripetseillä muokataan materiaalit modernilla tavalla sisustukseen sopivaksi. Näitä ei laiteta lasivitriiniin, vaan kalusteiden pitää mukautua erilaisiin sisustuksiin, kuvailee Anttila.
Lehtosen mukaan Pedron filosofiaan kuuluu keskeisesti ekologinen ajattelutapa, joka kulkee läpi hankinta- ja valmistusketjun. - Puun merkitys kierrätyskelpoisena luonnonmateriaalina on keskeinen. Ekologisuutta on myös lähialuetuotanto. Verhoiltujen kalusteiden pehmustemateriaali tulee lähialueen toimittajalta ja loppujäte kierrätetään takaisin lähialueen pienyritykselle, joka valmistaa siitä äänieristysmattoja.
Pehmusteissa käytetään kierrätyskuitua, joka valmistetaan palautuspulloista. Valmistusjätteet viedään naapurikaupungin jätteenpolttolaitokseen, joka puolestaan tulee energiana takaisin Nastolaan tehtaalle. Pienemmät erät käyttökelpoista materiaalia kierrätetään paikkakunnan kouluihin ja päiväkoteihin askartelutarvikkeiksi.
Juha ehtonen on huomannut, että vihreän ajattelun suhteen Suomessa ollaan muutama askel edellä esimerkiksi Viroa. - Maailmassa ei ole toista meidän kaltaista yritystä. Tuotteet ovat ekologisia, hygieenisiä, niiden pohja- ja sisusmateriaalit ovat laatutyötä; massiivikoivua. Palosuojatut vaahtomuovit ovat A1-luokkaa. Kuluttaja saa kotioloihin laadukkaan julkitilakalusteen kriteerit täyttävän design-kalusteen, kiteyttää Lehtonen.
Artikkelipalvelu Markku Laukkanen
Lisätietoja:
Juha Lehtonen, 046 878 3846, juha.lehtonen@pedro.fi
Tapio Anttila, 040 521 2606