Quantcast
Channel: Puuinfo
Viewing all 2870 articles
Browse latest View live

Vuoden Puutavarakauppias on Timo Kokkonen Puumerkistä

$
0
0

Vuoden 2013 puutavarakauppiaaksi valittiin tänä vuonna myyntipäällikkö Timo Kokkonen (54) Puumerkki Oy:n Honkalahden toimipisteestä. Palkinnon myöntää Suomen Puutavara- ja Rakennustarvikekauppiasyhdistys SPY ry. Vuoden Puutavarakauppias valittiin nyt jo 18. kerran. 

Valinnassaan SPY:n hallitus painottaa Timo Kokkosen asiakaslähtöistä otetta kaikissa tehtävissään. Hänen erityisansioikseen luetaan pitkällinen puutavarajalosteiden kaupan kehittäminen asiakaslähtöiseen suuntaan niin kuluttaja- kuin teollisuustuotteissakin.

Nurmeksen lukiosta kirjoittaneen ja Joensuun metsä- ja puutalousopistosta sahalinjalta valmistuneen nuoren miehen harjoittelupaikka Nurmeksen sahalla osoittautui hyväksi ponnahduslaudaksi puutavarakauppaan.  Ura alkoi Nurmeksen Puuasemalta, josta Ovi ja Vaneri Oy:n Mauri Vihonen nappasi nopeasti miehen Joensuun konttoriin elokuussa 1984 hoitamaan mm. höyläämöä sekä teollisuus-, rakennusliike- ja jälleenmyyjäkauppaa.

Erinäisten omistusmuutosten jälkeen Schauman erkani Ovi- ja Vaneri Oy:stä ja koko osakekanta siirtyi Enso-Gutzeit Oy:lle. Puumerkki Oy:ksi Ovi- ja Vaneri Oy sekä Pitkäpuu Oy sulautuivat vuonna 1992. Vuonna 1995 Timo Kokkonen siirtyi Joensuusta Joutsenoon Honkalahden jalostustiimiin ja on siitä saakka työskennellyt Puumerkin Honkalahden toimipaikan tuotannon ja myynnin vetotehtävissä tukkumyyjänä, tuotepäällikkönä ja myyntipäällikkönä.

Timo Kokkosen vastuualueeseen kuuluvat puutuotteet ja taloteollisuus. - Minulla on ikään kuin syöttäjän rooli, hän toteaa tehtävistään alihankintaketjussa raaka-aineista valmiiksi tuotteeksi. Timo Kokkonen on erikoistunut sekä myymään tuotteita että kehittämään niitä.

Yhteistyökumppanit ja asiakkaat luonnehtivatkin Kokkosta innovatiiviseksi, energiseksi ja jatkuvasti uutta ideoivaksi ammattilaiseksi, joka hallitsee tuotannon ja kaupan lainalaisuudet ja osaa ottaa huomioon asiakkaiden tarpeet. Hänen sanotaan hahmottavan liiketoiminnan kokonaisvaltaisesti sekä raaka-aineen ostajan että puutuotteen myyjän näkökulmasta. Erityisesti on korostettu, että mieheen voi luottaa sataprosenttisesti kaikissa tilanteissa.

Vuoden Puukauppiaaksi valinta on Timo Kokkoselle iloinen ja miellyttävä yllätys.  Hän uskoo, että puulla on erittäin hyvä tulevaisuus. – Puun läpimurto on vasta tulossa, hän ennustaa todeten, ettei kilpailija ole kollega tai kollegan tuotteet, vaan uusiutumattomat raaka-aineet kuten muovi. Kun puun edullinen hiilijalanjälki ja ympäristön tila ymmärretään globaalisti rakentamisessa, puu alkaa korvata muita tuotteita.

Timo Kokkonen korostaa kuitenkin, että puuta voi yhdistellä muihin materiaaleihin. Esimerkki löytyy vaikkapa läheisestä harrastuksesta, urheiluammunnasta. – Parhaan aseen tukissa sisällä on kevyttä balsaa, seuraavassa kerroksessa saarnia tai lämpökäsiteltyä leppää ja pinnalle tulee hiilikuitu, sanoo mm. SM-hopeaa kasa-ammunnasta paukuttanut puutavarakauppias.

Kaupankäynnissä Timo Kokkonen näkisi ideaalina pohjalaismiehen opin, että pitäisi olla niin hyvä tuote, ettei sitä tarvitsi markkinoida ollenkaan. Hänen mielestään puutuotteiden asennettavuuteen olisi kiinnitettävä entistä enemmän huomiota ja ajateltava asioita ”kannolta kuluttajalle” läpi ketjun.

Jos puutuotteen parannettu ominaisuus nostaa tuote-erän hintaa tuhat euroa, mutta asennettaessa syntyy kahden tuhannen euron säästö, on Kokkosen mielestä valmistajien ja myyjien tehtävä tuoda tämä rohkeasti esille rakentajille.

 – Kun alalla joku tekee jonkun asian paremmin kuin toinen, on muiden pakko seurata. En koe tätä kilpailuna, vaan puun puolesta toimimisena. Edelläkävijät tekevät työtä kaikkien puolesta, hän toteaa. - Lisäksi toivoisin sentyyppisen ajattelun lisääntyvän, ettei puussa ole vikoja vaan ominaisuuksia. Vanha tarina VIKL -laadusta valmistetuista puukaapeista ja sen tuotespeksistä toimii edelleen: Oksalohkeamat, oksan reiät, halkeamat ja värierot eivät ole vikoja, vaan todistavat, että olet ostanut aitoa puuta!

 

Lisätietoja:

Vuoden puutavarakauppias Timo Kokkonen, puh 02074 50712, timo.kokkonen@storaenso.com
SPY ry:n asiamies Kirsi Pellinen, puh.  040 737 9247, kirsi.pellinen@puuinfo.fi

 

Taustaa: Vuoden Puutavarakauppias valittiin tänä vuonna 18. kerran. Palkinnon myöntää Suomen Puutavara- ja Rakennustarvikekauppiasyhdistys SPY ry. Palkinnolla halutaan tehdä tunnetuksi suomalaisen puutavarakaupan asiantuntemusta ja palvelua. Samalla se on henkilökohtainen tunnustus ja palkinto ansiokkaasta kauppiastyöstä puutavarakaupan piirissä. Palkinto on perinteinen osa valtakunnallisen Puumarkkinapäivän ohjelmaa, joka on koonnut puuteollisuuden ja kaupan väen yhteiseen tapahtumaan joka syksy jo 39 kertaa.

Aiemmat palkitut puutavarakauppiaat ovat: Aulis Viitanen, Mestarin Puu ja Rauta (1996), Seppo Lillstrang, Puukeskus Oy (1997), Arto Yletyinen, Puumerkki Oy (1998), Hannu Kallonen, Lauta Oy (1999), Kalle Lindström, Oy Sahakonttori Ab (2000), Ahti Kakko, Puumerkki Oy (2001), Matti Paukku, Puukeskus Oy (2002), Ari Koskinen, Starkki Oy Ab (2003), Harri Haapala, Puukeskus Oy (2004), Matti Leppinen, OP-Puu Oy (2005), Jorma Ojala, Puumerkki Oy (2006), Eero Kainulainen, Starkki Oy Ab (2007), Tapio Outinen, Puutoimi Tapio Outinen Oy (2008), Juhani Kiiski, Puumerkki Oy (2009), Juha Leppäkoski, Sarokas Oy (2010), Aarno Laakso, Puukeskus Oy (2011) ja Esko Jokela, Hyvinkään Puutavara Oy (2012).

 

Suomen Puutavara- ja Rakennustarvikekauppiasyhdistys ry (SPY ry) on puutuotteiden myyntiin erikoistuneiden rakennustarvikeliikkeiden yhdistys. SPY on yksi Puuinfo Oy:n perustajista ja omistajista. Yhdistykseen kuuluu 53 yritystä, joilla on 116 toimipistettä Suomessa. SPY:n jäsenyritykset, jotka ovat myös Puuinfon jäseniä, tunnistaa Asiantuntevan puutavarakauppiaan kuusi-logosta.


Vuoden 2013 Puupalkinto Suomen Luontokeskus Haltialle

$
0
0

Vuoden 2013 Puupalkinnon saa Suomen luontokeskus Haltia, jonka on suunnitellut Arkkitehdit Lahdelma & Mahlamäki.

Luontokeskus Haltia on ensimmäinen ristiinliimatuista massiivipuulevyistä rakennettu julkinen rakennus Suomessa. Muualla maailmassa nopeasti yleistyvää tekniikkaa ei ole aikaisemmin tässä mittakaavassa käytetty Suomessa.

Arkkitehtuuriltaan rakennus on erittäin korkeatasoinen. Kalevalaiseen taruston inspiroima rakennus on keskeinen osa näyttelyä, joka kertoo Suomen luonnonpuistoista. Rakennus on istutettu taitavasti jyrkkään kalliorinteeseen, mikä mahdollistaa rakennuksesta upeat luontonäkymät. Kohde on jo osoittautunut erittäin suosituksi vierailupaikaksi.

Koko rakennuksessa on vahvasti läsnä moderni puun tuntu. Puun käyttö on konstailematonta. Rakennuksessa käytetyt massiivipuulevyt on valmistettu Itävallassa ja varusteltu Suomessa.

Massiivipuulevyistä käytetään nimitystä CLT (cross laminated timber). Levy koostuu kerroksittain liimatuista lautoista. Lautakerrokset ovat vuoronperään joko elementin suuntaan tai poikittain siihen nähden.  Lautakerroksia voi olla 3, 4 tai 7 riippuen siitä kuinka paksua levyä tarvitaan. Muita puuinnovaatioita on mm. vesilasikyllästetty puu, jota on käytetty ulkoverhouksena. Rakentamisen ja viimeistelyn laatu on erittäin korkea.

Kohde on innovatiivinen myös muutoin kuin puunkäytön osalta. Rakennuksen energiaratkaisut ovat tämän hetken huippua. Rakennus lämpenee ja jäähtyy auringosta ja maasta saatavalla energialla. Kohde sijaitsee Espoon Nuuksiossa.

Kohteen suunnitteluista ja toteutuksesta ovat vastanneet:

  • Tilaaja/rakennuttaja: Nuuksiokeskus Oy / Timo Kukko
  • Arkkitehti/pääsuunnittelu: Ark. tsto. Lahdelma & Mahlamäki / Rainer Mahlamäki, Tarja Suvisto, Mirja Sillanpää
  • Rakennesuunnittelija: Ins. Tsto. Tanskanen Oy / Jouko Tanskanen
  • Rakennuttajakonsultti: Pöyry CM Oy / Juha Välikangas
  • Pääurakoitsija: YIT Rakennus Oy / Kalervo Piiroinen
  • Puurakenteiden toimittaja: Stora Enso Building and Living / Janne Manninen

Kunniamaininta Kiinteistö Oy Metsätapiolalle

Puupalkintotuomaristo päätti jakaa vuonna 2013 yhden kunniamaininnan, jonka saa Kiinteistö Oy Metsätapiola arkkitehtisuunnittelijoinaan arkkitehtitoimisto Pekka Helin & Co /Pekka Helin ja Antti Laiho. Kohde oli myös yleisöäänestyksen suosikki.

Saapuminen Metsätapiolaan yllättää kävijän. Voimakkaasti muotoillut rakenteet jättävät lähtemättömän muistijäljen. Puun uusi, oivaltava käyttö ulottuu myös muualle seinäpintoihin. Suunnittelun ohella ihastusta herättää rakenteiden ja pintojen korkealaatuinen toteutus. Rakenteet ja pinnat ovat loistava esimerkki puun käytöstä työympäristön virittäjänä. Kohde sijaitsee Espoon Tapiolassa.

Kohteen suunnittelusta ja toteutuksesta ovat vastanneet:

  • Tilaaja/rakennuttaja: Kiinteistö Oy Metsätapiola
  • Arkkitehti/pääsuunnittelu: Arkkitehtitoimisto Pekka Helin & co / Pekka Helin ja Antti Laiho
  • Rakennesuunnittelu: Vahanen Oy
  • Puuosatoimittaja: Metsä Wood

Muut 2013 puupalkintoehdokkaat

Määräaikaan mennessä Puupalkinnon saajaksi tehtiin 19 ehdotusta. Kahta kohteista ehdotettiin usealta taholta, voittajaa peräti viideltä eri taholta mikä lienee ennätys lajissaan.

Ehdokkaat edustivat puun käyttöä laajasti. Ehdokkaina oli vapaa-ajan ja vakituisia asuinrakennuksia, julkisia rakennuksia, suuria rakenteita, sisutuksia ja ilahduttavasti myös taideprojekteja.

Arkkitehtuurin taso oli takavuosien tapaan erittäin korkea. Jos kyseessä olisi ollut pelkästään arkkitehtuurikilpailu, tarjolla olisi ollut runsaasti hyviä ehdokkaita. Palkinnonsaajalta odotetaan kuitenkin myös innovatiivisuutta puun käytössä. Tämä rajasi mahdollisten kohteiden määrää sillä useissa arkkitehtuuriltaan hienoissa kohteissa itse puun käyttö kuitenkin on melko perinteistä.

Ehdotukset analysoituaan esiraati päätti asettaa kahdeksan työtä ehdolle vuoden 2013 puupalkinnon saajaksi. Palkittujen lisäksi nämä olivat:

  • Joensuun Elli, Kiulu- ja Leilitien opiskelija-asunnot, Arkkitehtitoimisto Arcadia Oy
  • Joensuun Mehtimäen urheilukatsomo, Arkkitehtuuritoimisto Lappalainen & Korjonen Oy
  • Villa Riviera, Olavi Koponen
  • PikkuPaavalin päiväkoti, Arkkitehdit m3 Oy
  • TES-korjauskohde Virkakatu Oulu, Arkkitehdit m3 Oy
  • Villa Bruun, Arkkitehtitoimisto Häkli Ky

Yleisöäänestyksen voittajaksi Metsätapiola

Puuwoodholzbois.com-sivustolla olleen yleisöäänestyksen suosikki oli Kiinteistö Oy Metsätapiola, joka sai 31 % annetuista äänistä. Toiselle sijalle ylsi Joensuun Mehtimäen katsomo, 25 %, ja kolmas oli Suomen Luontokeskus Haltia, 15 %.

Vuoden 2013 palkintolautakuntaan kuuluivat:

  • Suomen Metsäsäätiön toiminnanjohtaja Liisa Mäkijärvi
  • TEM MSO Puurakentamisohjelman kehittämispäällikkö Markku Karjalainen
  • Talonrakennusteollisuus ry:n toimitusjohtaja Kim Kaskiaro
  • Puuinfo Oy:n toimitusjohtaja Mikko Viljakainen

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Mikko Viljakainen, puh. 040 526 6413, mikko.viljakainen@puuinfo.fi

 

Kuvia voittajakohteista: https://www.dropbox.com/sh/h7po4h0fd9cth29/vHReMza3-f

Kaikkien kohteiden esittelyt löytyvät soitteesta www.puuwoodholzbois.com

Puupäivä 2014

$
0
0
Alkaa: 
27.11.2014
Päättyy: 
27.11.2014
Paikka: 
Wanha Satama, Helsinki

 

Vuoden 2014 Puupäivää vietetään to 27.11.2014 Wanhassa Satamassa.

Haluatko yhteistyökumppaniksi/näytteilleasettajaksi Puupäivään? Ota yhteyttä ja varaa paikkasi Henni Rousulta, puh (09) 6865 4517, henni.rousu@puuinfo.fi.

Puupäivään vuonna 2013 ilmoittautui yli 1300 osallistujaa!

Tutustu tapahtuman nettisivustoon www.puupaiva.com.

Oi Kuusipuu -näyttely

$
0
0
Alkaa: 
3.12.2013
Päättyy: 
31.12.2013
Paikka: 
Pro Puu, Satamakatu 2, Lahti

Pro  Puun  joulunäyttelyn teemana on ajankohtainen ja ikivihreä puulajimme - kuusi.

”Oi kuusipuu” on kutsunäyttely , jonka ideana on ylistää ikivihreää kuusipuuta. Esillä on kuusen kunniaksi suunniteltuja ja valmistettuja esineitä. Niiden  keskeinen materiaali voi olla kuusi eri muodoissaan tai ne voivat esittää muutoin ylistystään kuuselle.

Aihetta on voinut lähestyä vapaamuotoisesti ja hyödyntäen koko puun materiaalisia osia. Osallistua voi modernilla tai perinteisellä muotokielellä,  uusia puujalosteita hyödyntäen tai perinteistä puusepäntaitoon tukeutuen. Aiheen käsittely on polveillut kalustamisesta, taiteeseen ja pienesineisiin. Jokainen osallistuja on esittänyt ylistyksen kuuselle omaksi kokemallaan tekniikalla ja materiaalilla.

Mukaan näyttelyyn saatiin mukaan laajajoukko monen alan ammattilaisia, mm:

Anne Hakala, Asellus, Chao-Hsien Kuo & Eero Hintsanen, Design Element, Erika  Kelter & Antrei Hartikainen, Kalle Mustonen, Jouko Kärkkäinen, Jokipiin Pellava, Maahenki, Muoto2, Muotoverstas, Nicke Ingelius, Päivi Salenius, Tina Shukla Design, Verso Design, Tuomas Vilpakka, Studio Halonen ja Tapio Kangasniemi.

 

Näyttely avoinna:

Pro Puu -galleria 3.-31.12.201
ma-pe 10-17, la 10-14
Suljettu: 6.12. ja 24.-26.12.

 

Pro Puu -galleria / Satamakatu 2 A / 15140 Lahti
puh. (03) 751 5600 / galleria@propuu.fi / www.propuu.fi 
Avoinna. ma-pe 10-17, la 10-14 / TERVETULOA!
Itsenäisyyspäivänä ja joulunpyhinä olemme kiinni.

EK:n Häkämies uskoo metsäteollisuuden uusiin tuotteisiin

$
0
0

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo Suomen talouden kasvuodotusten perustuvan edelleen vahvasti metsäteollisuuteen ja puun uusiin kaupallisiin käyttömuotoihin biotaloudessa ja puutuotealalla. - Nyt tuleekin panostaa vahvasti puun uusien käyttömuotojen tutkimukseen, kehitystyöhön ja kaupallistamiseen. Jo nyt on nähtävissä merkkejä siitä, että globaalin metsäteollisuutemme rinnalle syntyy uusia puutuotteita ja biomassatuotteita valmistavia pk-yrityksiä, muistuttaa Häkämies. 

Toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen mukaan meneillään oleva metsäsektorin rakennekehitys ei ole johtamassa metsäteollisuuden ulosliputtamiseen Suomesta, vaan sen uusiutumiseen. Häkämies muistuttaa, että vaikka meneillään oleva metsäteollisuuden rakennemuutos on uudistanut metsäsektoria voimakkaasti, puolet Suomen keskeisimmistä vientituotteista tulevat edelleen metsäteollisuudesta.

Häkämies panostaisi puun uusien käyttömuotojen tutkimukseen, kehitystyöhön ja kaupallistamiseen. - Kehitystyössä on  katsottava rajojemme ulkopuolelle kuten Yhdysvaltoihin ja kasvaviin talouksiin uusien kasvumahdollisuuksien löytämiseksi, arvioi Häkämies. Metsäteollisuuden tilanne on rakennemuutoksesta johtuen parantunut. Nyt on nähtävissä suuria mahdollisuuksia siinä, että globaalin metsäteollisuuden rinnalle syntyy uusia puutuotteita ja biomassatuotteita valmistavia pk-yrityksiä.

- Mitä eväitä meillä suomalaisilla on, kysyy Häkämies. Maailmanlaajuisessa vertailussa meillä on valtaisat metsävarat, mineraaleja, puhdasta vettä, osaamista, hyvä teollinen perinne ja kyky joustavasti vastata uusilla innovaatioilla meneillään olevaan muutokseen. Tulevaisuudessa mahdollisuudet perustuvat yhä enemmän uusiutuvien materiaalien jalostamiseen kestävän kehityksen tuotteiksi. Suomen uusteollistaminen voidaankin nähdä osana vihreää taloutta ja ympäristöliiketoimintaa, cleantechiä, muotoilee Häkämies.

Puutuotteiden maailman markkinat kasvussa

Suomen talous käy parhaillaan läpi rakennemuutosta, jolla haetaan tulevaisuuden selviytymisen eväitä globaalissa taloudessa. - Nyt jos koskaan tarvitaan uutta asennetta uudistaa toimintatapojamme niin julkisella sektorilla kuin elinkeinoelämässä sekä tunnistaa tulevan kasvun mahdollisuudet.

- Puutuotteiden maailman markkinat eivät ole kadonneet vaan päinvastoin kasvussa. Ainoa mikä on hukassa, on Suomen kilpailukyky, muistuttaa Häkämies. Nyt on haettava rohkeita ratkaisuja kilpailukyvyn parantamiseen ja alennettava pk-yritysten kynnystä tarjota tuotteitaan vientiin.

Puutuotealalla nähdään vientimahdollisuuksia mm. moniin Afrikan maihin, Kiinaan sekä  lähialueille kuten Venäjälle, jossa talouden kasvu siivittää myös rakentamista. - Venäjän vienti tulee ottaa nykyistä vakavammin, koska pelkästään lähinaapurissa Pietarissa on Suomen kokoiset markkinat. Venäjän WTO -jäsenyys voikin parhaimmillaan tarjota merkittäviä mahdollisuuksia suomalaiselle rakennustuoteteollisuudelle. Venäjälle ei kannata viedä vanhaa tekniikkaa ja osaamista, vaan uutta vähähiilisen rakentamisen tekniikkaa ja osaamista, kuvailee Häkämies.

Puurakentamisen kehitystyötä tuleekin Häkämiehen mielestä jatkaa. - Kansainvälisesti kilpailukykyisten konseptien kehittäminen edellyttää myös sitä, että kaikki materiaalit ovat rakentamisen säädöksissä samalla viivalla.

Vähähiilinen rakentaminen osa Suomi-brändiä

Valtiolla ja kunnilla on Häkämiehen mielestä suuri vastuu toimia edelläkävijöinä vähähiilisessä rakentamisessa yhteiskunnan omassa tai rahoittamassa rakentamisessa ja luoda näin markkinakysyntää omilla ratkaisuillaan. - Kunnat voisivat kilpailuttaa julkisia hankintoja ja edistää ympäristöliiketoiminnan markkinoita kotimaassa ja tuottaa vahvoja referenssejä vähähiilisen rakentamiseen.

- Elinkeinoelämä kannattaa valtioneuvoston tavoitetta edistää julkisissa hankinnoissa kestäviä ympäristö- ja energiaratkaisuja sekä uuden teknologian käyttöönottoa myös rakentamisessa, kertoo Häkämies. On perusteltu ja hyvä tavoite vähentää energian ja materiaalien käyttöä sekä luoda kannusteita uusien cleantech-ratkaisujen syntyyn ja käyttöönottoon myös rakentamisessa.

- Vähähiilinen rakentaminen voisi olla keskeinen osa Suomi-brändia ja  lisätä puutuoteteollisuudelle ja puurakentamiselle vientimahdollisuuksia, näkee Häkämies. Etujoukoissa olevat kehittäjät ovat globaaleilla markkinoilla vahvoilla. Nyt tarvitaan edelläkävijöitä ja näyttäviä kohteita, jotka toimivat koko alan esimerkkeinä ja markkinan vetureina.

 

Artikkelipalvelu Markku Laukkanen

Lisätietoja: Jyri Häkämies, 09 4202 2400, jyri.hakamies@ek.fi

kuva: EK/Marjut Hentunen

Energiaikkunoiden huurtumista ei tarvitse pitää normaalina

$
0
0

Nykyaikaisten ikkunoiden huurtuminen on ollut esillä mediassa melko näyttävästi viime päivinä. Uutisoinneissa on kerrottu energiatehokkaiden ikkunoiden ulkolasien ulkopintojen huurtuvan tietyissä olosuhteissa jopa päiväkausiksi. Kuluttaja jää käsitykseen, ettei huurtumisongelmalle ole mitään tehtävissä.

Huurtuminen ei ole tullut yllätyksenä suomalaiselle ikkunateollisuudelle. Ikkunan ulkolasin ulkopinnan huurtumisherkkyys riippuu ikkunan lämmöneristävyyskyvystä. Mitä energiatehokkaampi ikkuna, sitä herkempi se on huurtumaan. Käytännössä kaikissa nykyään valmistettavissa normitason vaatimukset täyttävissä ikkunoissa esiintyy huurtumista sopivissa olosuhteissa.

Huurtuminen historiaa jo vuodesta 2010

Ikkunateollisuus ei ole jäänyt paikoilleen kiusallisen ongelman edessä. Suomalainen, energiatehokkaista ikkuna- ja oviratkaisuistaan tunnettu Skaala toi jo vuonna 2010 markkinoille ensimmäisen, täysin huurtumattoman ikkunaratkaisun. Skaala Alfa FrostFree -tuoteperheen ikkunoissa ja parvekeovissa huurtumattomuus on vakio-ominaisuus. Skaala on edelleen ainoa valmistaja, joka antaa FrostFree- tuotteilleen huurtumattomuustakuun.

Skaala on viimeisen kolmen vuoden aikana toimittanut energiatehokkaita FrostFree-ikkunoita ja parvekeovia lähes 200.000 yksikköä, eikä huurtumista ole esiintynyt haastavissakaan paikoissa.

”Ratkaisu on mahdollistanut entistä energiatehokkaimpien tuotteiden kehittämisen ja valmistamisen. Nykyään kärkituotteemme Alfa FrostFree E30 matalaenergiaikkunan energiankulutus on vain 30 kWh / m² vuodessa ", kertoo Skaalan kehitysjohtaja Jyrki Jaskari.

Kuvassa tilanne Skaalan Ylihärmän tehtaalla 25.11.2013 klo 11:45: Vasemmanpuoleinen energiatehokas ikkunaelementti on jäässä. Oikeanpuoleinen vastaava ikkuna, jossa on FrostFree-ominaisuus, on pysynyt täysin kirkkaana.

Lisätiedot:
Jari Punkari, toimitusjohtaja, Skaala Ikkunat ja Ovet Oy, jari.punkari@skaala.com, puh. 0400 610 475
Jyrki Jaskari, kehitysjohtaja, Skaala Oy, jyrki.jaskari@skaala.com, puh. 050 576 7781

Puu-lehti 3/2013

$
0
0

PUU-lehden vuoden 2013 viimeinen numero julkaistaan tuplanumerona.

Tässä numerossa esillä mm. Puupalkinto, ehdokkaat ja voittajat sekä Puupäivän kansainvälisen pääpuhujan Patrick Thurstonin Karhulinna. 

Kolmas kerta toden sanoo? Katso mitä mieltä päätoimittaja Pekka Heikkinen on asiasta, lue lisää lehdestä.

SISÄLTÖ | content 3/13

PÄÄKIRJOITUS | LEADER

5 Kolmas kerta | If at first you don’t succeed, try again!

UUTTA | WHAT’S NEW

6 Uutta puukerrostalosta | Wood apartment blocks revisited

RAKENNETTU | BUILT

8 Luontokeskus Haltia | Haltia Nature Centre

16 Päiväkoti Pikku-Paavali | Pikku-Paavali Daycare centre

22 Opiskelija-asuntola Virkakatu 8 | Student flats

28 Päiväkoti Vilttihattu | Vilttihattu Daycare Centre

34 Ankkurin pukuhuone | Ankkuri changing rooms

38 Karhulinna Dählhölzli Zoo | The Bear Castle

46 Elban saaren siltatyöpaja | Island of Elba bridge workshop

48 Piiri-modulitalo | Piiri Modular Living Unit

PUUTUOTTEITA | WOODEN PRODUCTS

54 US Wood Oy, Tikkurila Oyj, Junnikkala Oy, Sarbon Woodwise Oy, Renotech Oy, Profin Oy, Parla Floor Oy, Hunton Fiber AS, Inlook Oy, Lämpöpuuyhdistys Ry, PEFC, A&S Virtual Systems Oy, Metsäwood Oy, Koskisen Oy, Stora Enso Building and Living

TULOSSA | COMING

88 Digiwood

PUUSTA | FROM WOOD

90 Puupalkinto 2013 | The Finnish Wood Award 2013

94 Puinen Helsinki | Wooden Helsinki

96 Median lemmikki, rakentajan kauhu | Obstacles and potential when constructing multi-storey apartment buildings in woodwith

PROFIILI | PROFILE

98 Puutaituri Punkaharjulta | Wood Skills at work – Tero Tirronen

99 Tekijät | Credits

Liitetiedostot

Kysymyksiä ja vastauksia

$
0
0

Tälle sivulle on koottu Puuinfon tekniseen neuvontaan tulleita kysymyksiä ja niihin annettuja vastauksia. Puuinfo vastaa teknisiin asioihin ja ohjeistuksen tulkintaan liittyviin kysymyksiin aina yleisellä tasolla, yksityiskohtaista rakennesuunnittelua ei palveluun sisälly.

Tutustu alla olevan palstan antiin, josko sieltä jo löytyisi vastaus tai lähetä kysymys tällä lomakkeella. Alle on listattu kysymysten aiheet (uusin aina ensimmäisenä), nimeä klikkaamalla pääset suoraan kysymykseen ja vastaukseen. Tekniset vastaukset ovat RI Tero Lahtelan laatimia. 


Puun kosteus

Mitä kosteusprosenttia voidaan pitää suositeltavana kylpyhuoneen väliseinien koolauksessa, muutenkin yleisesti saunassa ja kylpyhuoneessa käytettävässä puutavarassa? Voiko arvoa, Sisäverhous <16 %, pitää hyvänä?

Vastaus: Liitteessä sivulla 3 olevassa kuvassa 3 on esitetty suosituksia puun kosteudelle eri käyttötarkoituksissa. Esittämänne arvo näyttäisi olevan suositusarvo. 


Vanhan hirsirakennuksen saneeraus Olen remontoimassa vanhaa hirsirakennustani. Sellainen asia tuli esiin, että voiko sisäpintaan tulevat puukuitulevyt asentaa suoraan vanhan hirsiseinän päälle? Ajettelin laittaa ensin höyrynsulkupaperin noiden alle. Vai tulisiko laittaa ensi koolaus hirsiseinää vasten ja sen päälle paperi+levyt? seinä on aikoinaan lisäeristetty ulkopuolelta. Yritin etsiä puuinfo sivuilta tietoa muttta en löytänyt.

Vastaus: Liitteessä on Museoviraston ohjeet levyjen asentamiseen (ks. sivut 9…10). 


Alaohjauspuun ohjeistus  Löytyykö jostain ohjetta painekyllästetyn alaohjauspuun käytölle? Meillä on puuelementtituotantolaitos ja teemme etupäässä julkisia ja alue- sekä gryndikohteita rakennusliikkeille. Edelleen aika useasti törmää tilanteeseen, että grynderi haluaa käyttää alaohjauspuuna painekyllästettyä puuta vaikka yleisesti siitä on käsittääkseni luovuttu. Olisiko tästä asiasta jotain mustaa valkoisella, mistä kyseisen ohjeen löytää?

Vastaus: Tämä kysymys nousee esille silloin tällöin. En ole törmännyt sellaiseen ohjeeseen, jossa tätä asiaa suoranaisesti käsiteltäisiin. Monissa ohjeissa (esim. RIL 107-2012 ja RunkoRYL 2010) puhutaan vain, että kosteuden siirtyminen perustuksesta puurunkoon tulee estää esimerkiksi bitumikermillä. Alaohjauspuun materiaalille ei anneta mitään erillisiä vaatimuksia kosteudenkestävyyden suhteen. Toisaalta tätä voi tulkita siten, että bitumikermi + tavallinen puutavara ovat ohjeiden mukainen ratkaisu. Liitteenä ote ohjeesta RIL 107-2012.


Rivitalon parvekkeet  Eri vaihtoehtoja vanhoille huoneistoille, kaikki puurakenteisia 2-kerroksisia rivitalo-rakennuksia (P3), parvekekaiteet paneloituja ja parvekkeen lattia puurakenteinen?

Vastaus: Parvekkeen kantavuus- ja osastointivaatimukset ovat riippuvaisia mm. siitä, että käytetäänkö parveketta varapoistumistienä. P3-paloluokan rakennuksessa tästä on erilaisia tulkintoja. Liitteenä Puuinfon tekninen tiedote P3-paloluokan rakennuksen parvekkeesta, jossa on yksi tulkinta asiasta kohdassa 3.1. Sprinklaus on tuotu esille seuraavista syistä:

a) sprinklatussa rakennuksessa myös lasitetut parvekkeet tulee sprinklata
b) sprinklatussa rakennuksessa parvekkeet kannattaa spinklata, jotta ne voidaan mahdollisesti lasittaa jälkikäteen

Teidän ei siis tarvitse miettiä tuota spinklausta, jos rakennuksessa ei sellaista ole. Lisäksi alla vastauksia kysymyksiinne. Suosittelemme, että olette yhteydessä asian suhteen myös paikalliseen paloviranomaiseen, koska asiasta on erilaisia tulkintoja.

  • parvekkeiden (ja terassien?) väliset seinät oltava ilmeisesti EI15
    • Pitää paikkansa (ks. tekninen tiedote kohta 8.0)
  • Mitä EI- /  REI-vaatimuksia rakenteille, kun suunnitellaan lasituksia?
    1. ala- ja yläkerta eri huoneistoa, parvekkeen lasitus tulossa
      • Parvekkeen kantavat rakenteet R 15 ja parvekelaatta EI 15
    2. ala- ja yläkerta eri huoneistoa, terassin lasitus tulossa
      • Parvekkeen kantavat rakenteet R 15 ja parvekelaatta EI 15
    3. ala- ja yläkerta eri huoneistoa, parvekkeen ja terassin lasitus tulossa
      • Parvekkeen kantavat rakenteet R 15 ja parvekelaatta EI 15
    4. ala- ja yläkerta samaa huoneistoa, parvekkeen lasitus tulossa
      • Parvekkeella ei ole kantavuus- eikä osastointivaatimuksia
    5. ala- ja yläkerta samaa huoneistoa, terassin lasitus tulossa
      • Parvekkeella ei ole kantavuus- eikä osastointivaatimuksia
    6. ala- ja yläkerta samaa huoneistoa, parvekkeen ja terassin lasitus tulossa
      • Parvekkeella ei ole kantavuus- eikä osastointivaatimuksia

Vanerilla jäykistäminen  Suunnittelen puurakenteisen rungon jäykistämistä vanerilla. Löytyykö vastaavia suunnitteluarvoja (jäykistyskapasiteetti [kN]) eri vanereille ja kiinnikkeille, joita on esim. kipsilevylle Gyprocin oppaissa?

Vastaus: Valitettavasti puulevyille ei löydy valmiita kapasiteettitaulukoita. Tällä hetkellä ainoastaan esimerkkilaskelma (linkki). Ensi vuoden alkupuolella on tarkoitus tehdä Puuinfon sivuille Excel-sovellus, jolla voidaan mitoittaa erilaisilla levyillä toteutettavia jäykisteitä.


Puuinfon U-arvolaskurit. Puuinfo on käsittääkseni puurakentamisen kannattaja, mutta miksi  puuinfon sivuilla on vain maanvarainen betonirakenteinen alapohjan  u-arvolaskuri. Miksi ei ole vapaasti tuulettuvalle ryömintätilaiselle alapohjalle tai tuuletetulle lämpimälle ryömintätilaiselle alapohjalle? "Puurakenteen u-arvon määrittäminen" -ohjelma on hieno, yksinkertainen ja helppokäyttöinen excel tuotekehityshommiinkin,  mutta alapohjatilan huomioimista sillä ei valitettavasti voi suoraan tehdä  ja sen joutuu erikseen "käsin" laskemaan.

Vastaus: "Puurakenteen u-arvon määrittäminen"-ohjelmalla, voidaan määrittää  ulkoilmalla tuuletettavan puualapohjan u-arvo liitetiedostossa Rossipohjan u-arvo esitetyllä tavalla (tuuletus max 8 promillea, u-arvovaatimus 0,17 W/m2K). Liitteen esimerkissä alin rakennekerros on huokoinen puukuitulevy 25 mm palkkien välissä. Tuulensuoja voidaan laittaa myös palkiston alle. 

Mikäli teillä on sellainen alapohjarakenne, jota ohjelmalla ei voida mitoittaa, pyytäisin teitä lähettämään rakennetyypin meille.  Rakennetyypin perusteella voimme muokata ohjelmaa sellaiseksi, että se palvelee käyttäjiä mahdollisimman hyvin


Puutalon eristäminen. Voisitteko vastata seuraaviin kysymyksiin?

  1. Jos on vanha puutalo, joka on lämpöeristetty sahanpurulla, miten tällaisen talon eristystä voisi remontoida paremmaksi? Mitä eristysmateriaaleja voi vanhalle puutalolle käyttää? Mitä eristäessä tulee huomioida?
  2. Mitkä ovat yleisimmät virheet, kun vanhaa taloa ruvetaan eristämään uudelleen?
  3. Pystyykö eristystä parantamalla saamaan säästöjä vanhan talon lämmityskuluissa?

Vastaus: Esittämänne kysymykset ovat laajoja kokonaisuuksia ja riippuvat aina tapauksesta, joten valitettavasti niihin ei pysty vastaamaan sähköpostin välityksellä. Itä-Suomen yliopisto, Koulutus- ja kehittämispalvelu Aducate (www.aducate.fi)  on julkaissut kirjan ”Jälleenrakennuskauden pientalon korjausopas”, josta saattaisi löytyä vastauksia.  


EC 5 Sovelluslaskelmat Hallirakennus Olisi kysymys mallilaskelmien (samalla myös euronormien) kiepahdustuentavoimasta (mallilaskelmat s. 40 …). Eikö tuentavälillä ole mitään vaikutusta voiman suuruuteen? Kaavoissa se ei tule vastaan missään.

Vastaus: Poikittaistuen kohdalla vaikuttavalle stabiloivalle voimalle käytetään mitoitusarvoa Fd, joka saadaan RIL 205-1-2009 kaavalla 9.35. Jos poikittaistukien väli a ei ole suurin mahdollinen, voidaan tuentavoimaa Fd pienentää kaavasta 9.35.1S saatavalla kertoimella k. Tämä kerroin (jonka vaikutus käytännössä on erittäin pieni) on ainoa tapa pienentää voimaa Fd. Kiepahdustukien väli ei siis vaikuta voiman suuruuteen.


Puinen suojaverhous (vesikatto).  Mistä löytäisin tietoa/artikkelia vesikattoverhouksesta joka olisi puuta? Yläpohja ei välttämättä puurakenteinen mutta tärkeintä on vesikaton puuverhous (mikä tahansa).

 Vastaus: Liitteessä on tietoa joistakin vesikaterakenteista. Myös oheisesta linkistä löytyy kirja, jossa saattaa olla hyödyllistä tietoa tähän asiaan. http://www.perinnemestari.fi/index.php?id=65&id2=102&id3=172


Kantavan seinän palomitoitus - laskeeko oikein?  Laskin paloseinän kantavuutta ja kiinnitin huomiota käyttöasteeseen johon en keksinyt vastausta. Vaihtelin ontelon täytettä lasivillan ja kivivillan välillä....yllättäen lasivillalla oli alhaisempi käyttöaste?..Tämän logiikka ei avaudu?

Vastaus:  Eristetyn ontelon tapaus ja tyhjän ontelon tapaus mitoitetaan eri laskentamenetelmillä. Eristetyn ontelon tapauksessa kmod,fi-kerrointa pienennetään muuntokertoimella, joka saadaan RIL 205-2-2009 sivujen 40 ja 41 taulukoista. Tyhjän ontelon tapauksessa kyseiset kertoimet ovat 1,0. Tästä johtuu tuo käyttöasteen ero. Huomaat sen, kun vertaat laskelmiesi lujuusarvoja kohdassa MATERIAALIOMINAISUUDET (ks. myös RIL 205-2-2009 sivujen 71 ja 75 yläreunat). Itse olen siinä käsityksessä, että tuo lujuus- ja jäykkyysarvojen alentaminen johtuu siitä, että eristetyssä ontelossa lämpö ei pääse haihtumaan, kuten tyhjässä ontelossa, vaan eristeet pitävät puurakenteet lämpimänä, jolloin ne tavallaan pehmenevät.


Hirsirakennuksen palonkesto.  Tiedustelisin seuraavaa asiaa:

  • minkä paksuisella hirrellä – pelkkänä hirsirakenteena– voidaan rakentaa 21 m2 varasto autokatoksen yhteyteen?
  • autokatoksen ja varaston osastoivan välisen ulkoseinän vaatimus on EI 30.
  • umpipuulle on olemassa paloajat, mutta miten ne suhtautuu hirsirakenteeseen eli hirsien liitokset keskenään, vesikattoon yms. asiat?

Kyselin asiaa palopäälliköltä ja rakennustarkastajalta, he eivät osanneet (heti) vastata asiaan. Palopäällikkö tiedusteli, että onko olemassa polttokokeita tms. jossa tietynlainen hirsiseinärakenne on todettu esim. EI 30 osastoivaksi. Ehdottivat sisäpuolelle levyrakennetta esim. kipsilevyä/Luja-levyä, että liitosten kohdat saataisiin varmistettua. Eli onko mahdollista ao. osastointi vaatimus toteutettavissa pelkällä hirsiseinärakenteena – kuinka paksu? Mistä saan tietoa, jonka pystyy myös osoittamaan viranomaisille, että rakenne toimii osastoivana rakenteena?

Vastaus:  Hirsiseinälle ei valitettavasti ole osastointilaskelmassa tarvittavia arvoja, kuten esimerkiksi ponttilaudalle (ks. liitteet, osastoivuuden mitoitusohjelma löytyy Puuinfon sivulta). Selvitin asiaa VTT:ltä ja heidän neuvo oli, että kannattaa olla yhteydessä hirsitalovalmistajiin, koska he ovat koepolttaneet seiniä ja saaneet näin ollen osastoivuusluokituksen seinilleen. Tärkeää on myös, että hirsi on niin paksu, että sen hiiltymätön osuus kantaa seinälle tulevat kuormat vaaditun palonkestoajan.


Mahapalkin mitoitus.  Palkin Eurokoodi 5:n mukaiseen mitoitukseen on ollut vaikea löytää minkäänlaista ohjeistusta. Siksi kyselenkin nyt teiltä, josko Puuinfolta joku tietäisi neuvoa tässä asiassa? Mahapalkkeja kun on tietääkseni kahdenlaisia. Mahapalkki voi olla kuin toisinpäin käännetty harjapalkki, jolloin lamellit ovat vedetyllä puolella viistettyjä. Tämä on teknisesti "vaarallinen" koska alapintaan syntyy syitä vastaan kohtisuoria vetorasituksia ja palkki voi niistä johtuen helposti haljeta. Haluaisin selvittää, mikäli Suomessa ollenkaan käytetään tällaisia mahapalkkeja? Toinen vaihtoehto on taivutetuista lamelleista valmistettu mahapalkki, jota tietääkseni käytetään edellä mainittua useammin. Kuinka näiden kahden palkin mitoitus eroaa toisistaan? Onko näistä olemassa esim. jonkinlaisia eurokoodin sovelluslaskelmia joita voisin hyödyntää työssäni?

Vastaus:  Olen siinä käsityksessä, että Suomessa mahapalkit valmistetaan nykyisin yksinomaan taivutetuilla lamelleilla (ks. liite). Mahapalkista ei ole valitettavasti esimerkkilaskelmaa, mutta tarkastukset ovat samanlaisia kuin harjapalkilla, koska mahapalkin yläpintaan muodostuu viisteellinen reuna, jossa lamellit katkeavat. Samoin tällaisen mahapalkin keskialueelle syntyy harjapalkin harja-alueen kaltainen alue, johon syntyy poikittaista vetoa. Lisätietoja voitte kysyä esimerkiksi Asko Keroselta (Insinööritoimisto Asko Keronen) (asko.keronen@kolumbus.fi). Lisäksi kannattaa kysyä liimapuuvalmistajilta (esim. Versowood). 


Julkisivuverhouslautojen halkeamat. Liitteenä olevan RUNKO-RYL:n teksti halkeamista on tulkinnan varainen. Halkeamista sanotaan näin. ”Laudan keskialueella sallitaan halkeamia, ei kuitenkaan läpimeneviä halkeamia, joiden pituus on enintään 15 % laudan pituudesta.” Itse tulkitsen tekstin niin, että halkeamia sallitaan enintään 15 % laudan pituudesta ja läpimeneviä halkeamia ei sallita. Olen tehnyt erään uudistalon julkisivuverhouksen esitetyistä virheistä tavarantarkastuksen ja talotoimittaja lukee RUNKO-RYL:n tekstiä niin, että halkeamia sallitaan kunhan ne ovat läpimeneviä ja niiden enimmäispituus on 15 % laudan pituudesta. Onko minulla mahdollisuus saada neuvoa ko. tekstitulkintaan?

Vastaus:  RunkoRYL 2010 taulukko 712:T1 on halkeamien osalta täysin yksiselitteinen. Halkeamia sallitaan juuri esittämällänne tavalla. Keskialueella halkeamat eivät saa olla läpimeneviä. Laudan päissä halkeamat saavat olla läpimeneviä. Liitteenä vielä selventävä kuva asiasta.


Kysymys sahatavaran lujuusarvoista, Lyhennetty suunnitteluohje taulukko 3.3 Kysyisin puuinfon sivustolta löytyvästä materiaalista Eurokoodi 5 Lyhennetty ohje - Puurakenteiden suunnittelu. Taulukosta 3.3 sivulla 17 on sahatavaran leikkauslujuuden ominaisarvot muuttuneet painos 2 à painos 3. Tämähän ei ole myöskään yhtenevä RIL 205-1-2009 esitetyn taulukon kanssa. Löytyykö jostain virallinen dokumentti, jolla tämä taulukkoarvoon tehty muutos on perusteltu? 

Vastaus:  Sahatavaran leikkaus- ja vetolujuuksia on muutettu vuonna 2010. Muutokset on esitetty RIL 205-2009 ohjeen korjaussivulla, joka löytyy alla olevasta linkistä kohdasta liitetiedostot (korjaussivu myös tämän viestin liitteenä). 

 http://www.ril.fi/kirjakauppa/product/show/2/ohjeet-ja-normit/50/ril-205-2009-puurakenteiden-suunnitteluohje_-eurokoodi


Pohjoismaisen havupuun tekniset ominaisuudet. Puuinfon sivuilla Rakennesahatavara-dokumentissa oleva ko. taulukko. Olenko tulkinnut oikein: männyn max. taivutusjännitys olisi 91 MPa esimerkiksi 2 x 4 "pattingille" taivutuskonstruktioissa esim. terassin lattia, terassin katto, laiturisillan kannake jne.. Voisitteko tarkistaa asian, jottei mitään vahinkoja pääsisi sattumaan.

Vastaus:  Kyseinen taulukko kuvaa ainoastaan virheettömän puun ominaisuuksia ja taulukon tarkoituksena on ainoastaan vertailla eri puulajien ominaisuuksia. Kuten taulukon alalaidassa on kerrottu, kyseisen taulukon arvoja ei tule käyttää rakenteiden suunnittelussa. Rakenteiden suunnittelussa käytettävät lujuusarvot on esitetty kirjassa RIL 205-1-2009 Puurakenteiden suunnitteluohjeLiitteenä vielä kyseinen taulukko korjattuna, koska sen sarakeotsikoinnissa oli virheitä (löytyy nykyisin myös Puuinfon kotisivulta)


Käsittelemätön puujulkisivu kerrostalossa. Ajatuksenamme on mahdollisesti rakentaa kerrostaloomme puujulkisivu, kotimaisesta puusta, jota ei olisi pintakäsitelty.  Onko Teillä ohjeita tähän?

Vastaus: Puuinfolla ei valitettavasti ole ohjeita käsittelemättömän puujulkisivun tekemiseen.Käsittelemättömiä” puujulkisivuja on käytetty lähinnä pienrakentamisessa. Tällöin ”käsittelemätön” puujulkisivu on tehty siten, että julkisivu on käsitelty rautavihtrillillä, jolloin julkisivusta tulee tasaisen harmaa noin viikossa (ks. netistä saatu kuvaliite). Rautavihtrilli suojaa puuta myös homeilta ja lahottajasieniltä. Usein tällaiset julkisivut ovat olleet hirsiseiniä. Periaatteessa samaa tekniikkaa voitaisiin käyttää tuuletettuun julkisivuun, jos julkisivu tehtäisiin erittäin massiivisesta puusta, jotta se kestää kosteuden aiheuttamat rasitukset (halkeilu). Puun pinnassa kun ei tällöin ole maalikalvoa, joka estää veden imeytymistä julkisivutuotteeseen.


U-arvolaskurin dokumentaatio Olen perehtynyt U-arvolaskurin (Puurakenteen U-arvo versio 1.03) käyttöön ja haluaisin tietää, onko ohjelmasta tarjolla dokumentaatiota, josta sen suorittamat laskutoimitukset voisi nähdä. Jos tieto on avointa, haluaisin erityisesti tietää, miten ohjelma määrittää koolausta vastaavien osa-alueiden lämmönvastukset R_b, R_c ja R_d. Lisäksi haluaisin tietää miten R-arvo määräytyy, kun rakennekerrokseksi on valittu koolauksen sisältävä lämmöneriste.

Vastaus: Valitettavasti U-arvolaskurin kaavoista ei ole tehty mitään erillistä dokumentaatiota. Tämä johtuu siitä, että laskentamenetelmät on esitetty standardissa, joka on merkitty U-arvolaskurin yläreunassa olevaan nimiöön.


Lastulevy märkätiloissa ja luokitus.  ETAGG 022 määrittelee vedeneristysjärjestelmää märkätiloihin. Olemme törmänneet ETA hyväksynnöissä siihen, että yhtenä alustavaihtoehtona on ”Spanplatte V 100 chipboard”. Suomesta en ole löytänyt vastaavaa luokitusta lastulevylle. Onko Suomessa jokin muu luokitusjärjestelmä? Voiko Suomessa käyttää lastulevyä laatoitetun pinnan alusmateriaalina märkätilassa?

Vastaus: Lastulevyjen luokat on esitetty alla olevassa linkissä (luokat P1….P7). Luokka V100 vastaa luokkaa P5. http://www.puuinfo.fi/puu-materiaalina/lastulevy Suomessa lastulevyä ei tule käyttää märkätilan rakenteissa. Liitteenä myös netistä löytyvä RT-kortti, jossa lisätietoa. Kortti on tosin vanhentunut vuonna 2010, mutta vastauksia kysymyksiinne löytyy sivulta 2 ja 4.

 


Filmivanerista vuotava parveke. Meillä on 4 perheen rivitalo, jossa 3 parvekkeen lattia vuotaa.Toivoisin saavani teiltä tietoa siitä miten sateella vuotava parveke voidaan korjataan Parrujen päälle on kiinnitetty ehkä 21 mm filmivaneri, jonka alle on laitettu kiilamaiset palat jolla on saatu kaato aikaiseksi. Filmivanerin päälle on laitettu pikihuopa ja päällä on käytetty ritilöitä suojaamassa huopakatetta. Huopakatteen kaadeot on tehty huonosti, siten että vesi on jäänyt makaamaan, jolloin huopakatteen saumat on alkanut vuotamaan. Voiko jollakin elastisella massalla massata kyseiset pinnat siten että parvekkeet kestäisivät säärasitukset?

Vastaus: Puuinfo ei valitettavasti osaa vastata kysymykseenne elastisesta massasta. Asiaa voisi kysyä bitumihuopakatteiden valmistajilta. Puuinfo suosittelee, että parvekkeiden rakenteellinen ongelma (huonosti tehdyt kaadot) korjataan ja vedeneristys uusitaan.


P2-luokan rakennuksen yläpohjan PU-eristeen suojaverhous 1 Löytyykö ratkaisua yläpohjan PU-eristeen suojaamiseksi K2 30-luokan suojaverhouksella tai EI30-luokan rakenteella? Liitteenä suunniteltu suojausratkaisu, olisikohan tämä toimiva?

Vastaus 1: Liitteessä ehdotus suojaverhouksen toteuttamiseen sekä kipsilevytuotteen suojaverhoushyväksyntä. Oheisesta linkistä löytyy kyseinen kipsilevytuote, http://fermacell.fi/

P2-luokan rakennuksen yläpohjan PU-eristeen suojaverhous 2. Millä perusteella kaksinkertainen kipsilevytys ei suojaa alapuoliselta palolta? 30 minuutin suojan puulle levytys ainakin antaa RIL 205-2-2007 mukaan. Eikö muita tuotteita todellakaan ole tarjolla?

Vastaus 2: Kun levyä käytetään palosuojauskäytössä eli lasketaan kantavuutta [R] 2x 13 mm kipsilevyllä saavutetaan R 30 välipohjarakenteessa. Kun levyä käytetään suojaverhouskäytössä 1x 13 mm kipsilevy on K210. Voisi ajatella, että 2x 13 mm on K220. Kun levyä käytetään osastointiin [EI], voidaan 2x 13 mm kipsilevyllä saavuttaa seinärakenteessa EI 30. Tämä voidaan laskea eurokoodin menetelmällä (vastaukseksi tulee itse asiassa 29 min). Vaakarakenteelle ei voida laskea EI-arvoa eurokoodilla. Lisäksi vaakarakenteen EI-arvo on pienempi kuin seinässä eli 2x 13 mm levytys ei välttämättä täytä EI 30 vaatimusta vaakarakenteessa (jos levyvalmistajalla ei ole siitä omaa ohjetta). Koska tavallaan samasta asiasta on yllä esitetyt vaihtoehdot, niin ajattelin, että viranomaiset voivat tarttua noihin ja sen takia asia kannattaa selvittää ja sopia viranomaisten kanssa. Olen itsekin etsinyt levytuotteita, joilla saisi K230 yhdellä levyllä, mutta en ole niitä vielä löytänyt. Muiden levyjen käyttö johtaa siis EI 30-menetelmän käyttöön ja sitä kun ei voida laskea eurokoodilla vaakarakenteelle, niin pitäisi saada levyvalmistajalta hyväksyntä. 


IV-KONEHUONE. Olen suunnitellut P1-luokan rakennuksessa olevan IV-konehuoneen seinät puurakenteisena oheisen kuvan mukaan. Konehuoneessa on myös tavanomainen asuinkerrostalon sprinklaus. RakMk E7:n mukaan : ”P1-luokan rakennuksessa osastointi tehdään A2-s1, d0-luokan rakennusosin EI 60-luokkaisesti” eli palamattomasta materiaalista. Rakennustarkastajan mukaan puurunkoa ei voi käyttää. Onkohan jotain keinoa, jolla voisimme käyttää puurunkoa?

Vastaus: ”Keskusilmanvaihtolaitteiston konehuone tai kammio muodostetaan omaksi palo-osastoksi. P1-luokan rakennuksessa osastointi tehdään A2-s1, d0 -luokan rakennusosin EI 60-luokkaisesti.” Kyllähän tuo em. oleva RakMK E7:n teksti selvästi määrittelee, että rakennusosat tulee olla tehty A2-s1, d0-luokan tarvikkeista. Sprinklauskaan ei anna tähän lievennystä RakMK E1:n taulukkomitoituksella. Tietysti voisi yrittää ehdottaa viranomaiselle, että voisiko hän hyväksyä ratkaisun, jossa puurunko suojaverhotaan 60 minuuttiin. Tämän voi tehdä esim. kuitukipsilevyillä 2x 18 mm (Fermacell tuotemerkki). Haasteeksi tulee kuitenkin ullakon puoleinen seinän suojaverhous, jos sellainen tarvitaan, lähinnä kosteustekniseltä kannalta. Sitten muutama muu huomio, mikäli olen ymmärtänyt suunnitelmat oikein:

  • Tarvitseeko osastointivaatimus EI 60 täyttyä tässä tapauksessa molempiin suuntiin? Jos täytyy, niin ulkoseinärakenne ei varmaan täytä REI 60 vaatimusta ullakolta konehuoneen suuntaa, koska ulkopinnassa on vain yksi 9 mm kipsilevy ja villana lasivilla (tolppa hiiltyy pois). Tämä REI 60 voi olla haasteellista todistaa myös sisäpuolisessa palossa 2x 13 mm:n levyillä.
  • Yläpohja ei varmaan täytä REI 60 vaatimusta, jos siinä on vain 2x 13 mm kipsilevy sisäpuolella ja lasivilla eristeenä ja alakaton rangat 48x48.
  • Tarvitseeko yläpohjan olla REI 60 myös tuuletusvälistä konehuoneen suuntaan?

Jos riittää, että osastointi REI 60 täytyy toteutua vain konehuoneesta ullakon suuntaan ja viranomainen hyväksyy suojaverhotun puurungon, ehdottaisin silloin, että rakenteet suojaverhotaan konehuoneen puolelta 2x 18 mm kuitukipsilevyllä, jolloin voi käyttää lasivillaa, koska puurunko ei vaurioidu (hiilly) ollenkaan 60 min aikana.

Puurakenteiden palomitoitukseen löytyy apuvälineitä linkistä: http://www.puuinfo.fi/rakentaminen/mitoitusohjelmat


Rakolautaverhous Pyydän kommenttianne julkisivuverhousasiaan. Kohde on päiväkoti-koulu –rakennus. Julkisivuissa esiintyy slammattua tiiltä mutta myös kevyitä julkisivumateriaaleja:

  • 1a – rimalautaverhous (28x140 + rima 28x45)
  • 1b - rakolautaverhous (28x140 lauta, 3 mm rako)
  • 4a, 4b - mineraalikuitulevy
  • 5b – julkisivulasi

Työselitysote:

Kysymykset koskevat rako-lauta verhouksen käyttöä:

  • onko rako-lauta –verhous nykyisin sallittu tai suositeltava julkisivuverhous, vai sisältääkö se riskejä, jota ms. Terve Talo –kriteerein rakennettaessa ei voida sallia
  • onko Paroc Cortex - tähän paras tuulensuojalevytyyppi, löytyykö parempia, kosteuskestävämpiä vaihtoehtoja
  • jos rako-lautaa halutaan käyttää em. tavalla, tulisiko taustan kosteuskestävyyttä parantaa käyttämällä jotain muuta suojausta, levyä, peltiä tms.

Rakolautaverhouksen sijaan ollut esillä UYS 23x145 paneeli, mikä on ohuempana minusta vähemmän kestävä verhous.

Vastaus: Rakolautaverhous ei ole suositeltava julkisivuverhous, koska vedellä on mahdollisuus päästä julkisivuverhouksen läpi tuuletusrakoon. Mikäli tehdään rakolautajulkisivu, tulee se tehdä kuten RIL 107-2012 (liite) ohjeistaa, raollisen tiililaattajulkisivun sekä yli 10 m korkean tiilijulkisivun eli julkisivuverhouksen taustalle esim. tuuletettu teräspeltiverhous.


Yläpohjan palonkestovaatimus. Mitä palonkestovaatimuksia on yläpohjaan liitettävällä savunpoistoluukun sokkelilla?

Vastaus: Katso liite, savunpoistoluukun sokkelin palonkestävyys.


Palomitoitus Kyselyni koskee 26.2.2013 julkaistun puurakenteiden palomitoituksen teknisen tiedotteen sivulla 17 esitettyjä kahta kohtaa: Suorakaidepalkin kriittinen taivutusjännitys (kiepahdustarkastus) -->Kaavassa on käytetty kimmomoduulia E0.05– tulisiko käyttää S20 eli 20% -fraktiilin arvoa (RIL 205-2-2009 kaava 2.5)? Suhteellinen hoikkuus (kiepahdustarkastus) -->Kaavassa on käytetty taivutuslujuuden arvona fm.k– tulisiko käyttää fm.k.fi eli 20% -fraktiilin arvoa (RIL 205-2-2009 kaava 2.4)? Itse tulkitsin ennen tiedotteen lukemista asian niin, että tulipalotilanteessa ko. laskentatarkastelun materiaalin lujuus ja jäykkyysominaisuudet tulisi muuttaa ominaisarvoista 20% -fraktiilin mukaisiksi lujuusarvoiksi. Laskun lopputuloshan (kcrit–kerroin) ei siitä muutu, sillä fraktiilimuutoksen kertoimet kompensoivat.

Vastaus: Kyseisissä kaavoissa käytetään ominaisarvoja, koska arvo on kaavan sisällä oleva ominaisarvo ja ominaisarvot ovat samat normaalissa tilanteessa ja palotilanteessa. Kun taas osoitetaan rakenteen kestävyyttä palotilanteessa, lujuus- ja jäykkyysominaisuuksien mitoitusarvot määritetään RIL 205-2-2009 kaavoilla 2.1 ja 2.2 (vertailuarvo jännitykselle sekä jäykkyys saavat olla suurempia palotilanteessa). Myös RIL 205-2-2009 kirjan lopussa olevassa esimerkissä on käytetty ominaisarvoja kyseisissä kaavoissa.


Pientalon tolpat. Kysymys olisi kaksikerroksisesta pientalosta. Onko tavoitteena oltava ala- ja yläkerran kantavien seinien runkotolppien sijainti samalla kohdalla? Entä välipohjapalkit, onko tavoite olla runkotolpan kohdalla? Liittymissä käytettäisiin detaljien mukaista kehäpalkkia ja ilmeisesti tuplasidepuita. Entä yläpohjan lovetun ristikon tukeminen? Palkin pinnan lisäksi käytetäänkö tukena yläsidepuita riittävän tukipinnan saamiseksi?

Vastaus: Alakerran ja yläkerran tolppien ei tarvitse olla samalla kohdalla, kun kehäpalkki mitoitetaan siirtämään kuormat tolpalta toiselle. Välipohjapalkkien ei tarvitse olla tolpan kohdalla, jos lappeellaan olevat yläohjauspuut mitoitetaan siirtämään välipohjan kuormat tolpille. Välipohjapalkit voidaan kiinnittää myös kehäpalkkiin palkkikengillä, jolloin kehäpalkki siirtää välipohjan kuormat tolpille. Lovettu ristikko tuetaan pelkästään seinän päällä olevaan kehäpalkkiin, joten kannattaa käyttää kehäpalkkina ristiviilutettua Kerto-Q tuotetta, jolla on hyvä poikittainen puristuslujuus.


RunkoPES-elementtien kiinnitys. Periaatetietoa, onko käytettävien ruuvien tarkoitus olla pääsääntöisesti rosteria vai tavallisia? Tehdäänkö ruuveja varten esiporauksia? Millaisilla jaoilla ruuvit/kulmaraudat/jne kiinnitetään? (esim. välipohjassa, seinissä, yläpohjassa) Muita kiinnityksessä huomioitavia asioita?

Vastaus: Yleisperiaate: PES-järjestelmän kiinnitykset ovat tavallisia puurakenteiden kiinnityksiä, joissa noudatetaan eurokoodien ohjeita kuten muussakin puurakentamisessa.
Onko käytettävien ruuvien tarkoitus olla pääsääntöisesti rosteria vai tavallisia? - Riippuu siitä, että missä käyttöluokassa liitin on. Korroosiosuojaus määräytyy eurokoodi 5:n mukaan (ks. RIL 205).
Tehdäänkö ruuveja varten esiporauksia? - Ruuveille tehdään esiporaukset elementtitehtaalla (ks. RunkoPES 1.0 sivu 15).
Millaisilla jaoilla ruuvit/kulmaraudat/jne kiinnitetään? (esim. välipohjassa, seinissä, yläpohjassa) - Liitinjako on riippuvainen liitoksessa olevasta voimasta, joten ei voida antaa mitään yleisohjetta. Poikkeuksena suositus nurkkaliitoksille (ks. RunkoPES 1.0 sivu 15).
Muita kiinnityksessä huomioitavia asioita? - Puukerrostalossa liitoksissa on oikeasti isoja voimia, joten liittimet tulee oikeasti mitoittaa.


Julkisivumateriaalit. Kysyisin hiukan neuvoa julkisivun materiaaleista. Toimistomme suunnittelee Jyväskylään avantouintikeskusta, joka rakennetaan järven päälle. Minkälainen käsittely julkisivulle teidän mielestänne sopisi? Olemme harkinneet puun maalaamista esimerkiksi tervamaalilla, mutta pitäisikö laudan olla esim. lämpökäsiteltyä tai painekyllästettyä? Laiturin ja rimojen käsittelyksi mietimme ruskeaa painekyllästettyä puuta.

Vastaus: Mikäli rakennuksen julkisivun säärasitus on verrattavissa tavallisen rakennuksen julkisivun säärasitukseen, suositellaan julkisivun toteuttamisessa noudattamaan oheisia liitetiedostoja (Puuinfon tekninen tiedote: Pitkäikäinen puujulkisivu, RunkoRYL, kohta 712 Puujulkisivutyö). Tärkeää on, että laudan paksuus on vähintään 28 mm (mielellään vielä paksumpi). Tärkeää on myös, että laudoissa on mahdollisimman vähän oksia. Pintakäsittelyasioissa pyydämme teitä olemaan yhteydessä maalivalmistajiin.


Löytyykö 1990 vuoden ohjeistusta ilmaraosta!! tai vanhempaa!!

Vastaus: Rakentajan Kustannus Oy:n kirjassa Rakennuksen puutyöt (vuodelta 1988, s. 89) ulkoverhouksen taakse muodostettava tuuletusväli ohjeistetaan tehtäväksi 22 mm paksulla rimalla. RIL 107-2000 Rakennusten veden- ja kosteudeneristysohjeissa ulkoverhouksen tuuletusvälin vähimmäispaksuus on 20 mm (vuonna 2000, kohta 4.233 Tuuletusjärjestelyt).


Liimapuupalkin korkeus. Teen rakennesuunnittelua keväällä alkavaan kohteeseen. Mikähän olisi liimapuupalkin reunakorkeus 18m leveään halliin harjapalkilla? kehäjako k-k 6m Lumikuorma Pori

Vastaus: Puuinfo ei valitettavasti tee kohdekohtaista suunnittelua. Alla olevasta linkistä voitte ladata eurokoodin mukaisia esimerkkilaskelmia, jossa on esitetty myös harjapalkin mitoittamista. Kuten esimerkkilaskelmista näkyy, tulee harjapalkille tehdä useita erilaisia lujuusteknisiä tarkastuksia. http://www.puuinfo.fi/rakentaminen/eurokoodit/ec5-sovelluslaskelmat-hallirakennus


Katto. Aion rakentaa mökille kesä/sadekatoksen pohja-ala n. 3 x 4 m sivu korkeus 2-2,3 m. Katto on vähän ongelma sillä haluaisin tehdä katon niin, että päädyistä se olisi viisto eikä kolmio eli katon harja olisi n. 2 m ja harjalta neljään kulmiin viisto’tuoli’. Katon aion peittää lauta, alushuopa ja palahuopa ja niin että se lumikuormat talvella kestäisi. Olisiko löydettävissä teiltä tai osaatteko neuvoa mistä löytyisi?

Vastaus: Puuinfolla ei valitettavasti ole ohjeita kyseisen katon tekemiseen. Asiassa kannattaisi kääntyä jonkun rakenneinsinööritoimiston puoleen.


T-poikkileikkaus. Löytyykö esimerkkilaskelmaa mekaanisin liittimin (nauloin) kahdesta puutavarasta kootusta T-poikkileikkauksesta?

Vastaus: Puuinfolla ei valitettavasti ole esimerkkilaskelmaa kyseisestä asiasta. Puuinfolla on välipohjan värähtelymitoitusohjelma, jossa T-poikkileikkauksen voi huomioida värähtelymitoituksessa: http://www.puuinfo.fi/rakentaminen/mitoitusohjelmat/puuvalipohjan-varahtelymitoitus Vanhoissa Rakentajain kalenterissa saattaa olla mitoitusesimerkkejä, mutta ne eivät ole eurokoodin mukaisia.


E-lukulaskuri. Olen opetellut työhöni liittyen E- luvun määrittelemistä laskurinne mukaan. Onko se oleellisesti poikkeava Isoverin esittelemästä laskurista. Esim. teidän ohjelmasta en löydä kohtaa, jossa otetaan kantaa ilmalämpöpumppuun. Puhutaan vain poistoilmalämpöpumpusta.

Vastaus: Puuinfon E-lukulaskurissa on maalämpöpumppu ja poistoilmalämpöpumppu. Puuinfon laskurissa ei ilma-ilma lämpöpumppua ole huomioitu. Puuinfon ja Isoverin laskurien eroavaisuuksia ei osata määritellä, koska Isoverin laskurin laskennan kulusta ei ole tietoa. Molemmat laskurit on kuitenkin rakennettu noudattaen samoja rakentamismääräyskokoelman osia (D3-2012 ja D5-2012), joten mistään suurista eroista tuskin on kysymys.


LVL-levy. Puuinfon paloräystäsdetaljissa puhutaan LVL-levystä,EN 14374. Kysyisin, mitä levyä se on?

Vastaus: LVL-levy (Laminated Veneer Lumber) on esimerkiksi Kerto-Q-levy.


Lattialaudan mitat. Yritin selvittää omakotitalon uuden lautalattian “narinan” aiheuttajaa. Lautalattia on uusittu vanhojen kannakkeiden päälle. Vanha lattia ei ollut narissut, mutta uusi on. Mietin käytetyn lattialaudan “ erittäin löysän pontin “ vaikutusta liikkuvan pistekuorman vaikutusta yksittäisten lautojen taipumaan, ja siitä aiheutuvaan narinaan, vallankin kun lattia on tehty lattialaudan toimittajan ohjeen mukaisella kannakevälillä. ( 28 mm laudalle on kannakeväli max. k/k 600 ) En löytänyt mistään tietoja lattialaudan pontin mitoituksen toleransseista. Onko pontille annettu missään mitoituksen tarkkuuden toleransseja. - Jos on, saisinko ko. määräyksen taikka ohjeen käyttööni.

Vastaus: Oheisessa liitteessä on esitetty tyypillisen lattialaudan mitat. Ote on RT-kortista vuodelta 2009. Esitetyt mitat eivät tietenkään ole mikään määräys vaan enemmänkin ”perinteinen ohje”.


U-arvolaskuri. Puurakenteiden U-arvolaskin versio 1.03 ei ota oikein huomioon rakennusosan ulkopuolista pintavastusta vaan merkitsee sen sisäpuolisen pintavastuksen suuruiseksi. Ulkopuolisena pintavastuksena tulisi käyttää normin arvoa 0,04. Näin myöskään ohjelman antama rakenteen U-arvo ei ole oikein.

Vastaus: Liitteessä on selvitys U-arvolaskurissa käytettävistä ulkopuolen pintavastuksista.


Liitinväli. Mistä saan 9mm:n sekavanerilla jäykistämiseen minimi liitinvälin, kun naula on 2,1x50?

Vastaus: Liitinvälit löytyvät kirjasta RIL 205. Sivulla 105 on liitinvälit, joita saa pienentää sivun 108 yläreunan ohjeen mukaan. Maksimiliitinvälit ovat sivulla 151.


U-arvo. Olen liittämässä puukuitulevyä tuulensuojalevyksi. Mikä on levyn U arvo? En löytänyt sitä. Olemme suunnittelemassa seuraavanlaista seinää. Vaihtoehtoja on 2. Pystyttekö te laskemaan U arvoja? Jos pystytte, saako arvot seuraaville vaihtoehdoille? Rakenne sisältäpäin.

  • 1 vaihtoehto: 150mm valuharkko + villa 100 + villa 200 + tuulensuojalevy 12mm ( puukuitulevy / Insuliitti ) + ilmarako 40 mm + tiiliverhous 85mm
  • 2 vaihtoehto: 150mm valuharkko + Uretaani 100 + villa 200 + tuulensuojalevy 12mm ( puukuitulevy ) + ilmarako 40 mm + tiiliverhous 85mm

Vastaus: Puuinfo ei suoranaisesti tee rakennesuunnittelua, mutta tarjoaa suunnitteluapuvälineitä. Katso Puuinfon U-arvon laskentaohjelma, jolla voi laskea rakenteiden U-arvoja. Ohjelmaan tulee syöttää rakennekerroksien paksuudet ja niiden lämmönjohtavuudet (lamda-arvo). Lamda-arvoja löytyy materiaalivalmistajalta tai oheisen ohjelman painikkeesta lamda-arvoja.


Paneelin kiinnitys. Onko ohjetta aidon puupaneelin 95-125mm leveää kiinnitystavasta!( Kattopaneeli sisäverhous kuiva tila) pontista/päältä/muu? Vääntöä mikä on määräys tai ohje kiinnitystavasta onko olemassa selkokielistä määräystä tai ohjetta saatavilla!

Vastaus: Liitteenä ote RT-kortista, jossa on esitetty sisäverhouslautojen kiinnitysohjeet.


Rakenneliittymät, avoin puurakennejärjestelmä. Kysymys koskee Puuinfo.fi sivuston rakenneliittymiä ja ohjekorttia Avoinpuurakennusjärjestelmä paikalla rakentaminen -ohjetta. Olen siis suunnittelemassa omakotitalo projektia ja ajatukseni on ollut soveltaa tuota avoinpuurakennusjärjestelmä-paikallarakentaminen ohjetta. Siihen liittyen olen tutkinut puuinfo.fi sivustolta löytyviä rakennekuvia, -liittymiä ja rakentamisohjeita. Minulla on joskus aikaisemmin tulostettuna detaljikuva DV001P3 (12.6.2006) jossa kehäpalkin sisäpuolelle on piirretty 50 mm levymäinen lämmöneriste sekä viitteenä tähän, että "Kehäpalkin sisäpintaan asennetaan mahdollisimman vähän lämmöneristettä, jotta kehäpalkki pysyy mahdollisimman lämpimänä". Nyt sivustolta löytyvä samainen liittymädetalji DV001P3:ssa (10.9.2009) kaikki on muuten samoin paitsi viite puuttuu. Avoin puurakentaminen paikallarakentaminen-ohje (29.6.2010)  ohjeistaa kohdassa 4.2 että "Välipohjan kohdalla palkkivälit eristetään noin 500 mm matkalla. Seinän suuntaisessa palkistossa eristetään koko reunimmainen palkkiväli." Millä keinoin kyseinen liittymä tulisi eristää, että se nykynormit täyttää.?

Vastaus:

  • DV001P3 (12.6.2006) Tässä detaljissa kehäpalkin ulkopuolella on vain 50 mm eristettä, jonka takia kehäpalkin sisäpinnan lämmöneristyksen vähäisyyttä on haluttu korostaa kyseisellä viittauksella. Tämä detalji on vanhentunut, koska se ei täytä nykyisiä lämmöneristysmääräyksiä.
  • DV001P3:ssa (10.9.2009) Tässä detaljissa ulkoseinän paksuus on huomattavasti suurempi (huokoinen puukuitulevy 25 mm + runko 198 mm + koolaus 48 mm), jolloin kehäpalkin ulkopuolelle saadaan helposti vähintään 100 mm eristettä, jolloin kehäpalkista ja ilmansulusta saadaan huomattavasti lämpimämpi. Tämä detalji on nykyisten lämmöneristysmääräysten mukainen. Mitä enemmän kehäpalkin ulkopuolelle saadaan eristettä sitä parempi ratkaisu saadaan.

Avoinpuurakentaminen-paikallarakentaminen ohje (29.6.2010)  ohjeistaa kohdassa 4.2 että "Välipohjan kohdalla palkkivälit eristetään noin 500 mm matkalla. Seinän suuntaisessa palkistossa eristetään koko reunimmainen palkkiväli." Kyseiseen ohjeeseen on valitettavasti jäänyt päivittämättä kyseinen asia. Se on päivitetty liitteenä olevaan ohjeeseen Avoin puurakennusjärjestelmä – Suunnitteluperusteet. Pahoittelemme ohjeen aiheuttamaa sekaannusta. Kannattaa tutustua myös oheiseen: http://www.puuinfo.fi/runkopes


Jäykistävä väliseinä. Kysymys jäykistävästä väliseinästä: Jos rakennuksessa käytetään jäykistykseen ulkoseinien lisäksi jäykistäviä väliseiniä, joita ei kiinnitetä yläpohjaan, mille voimalle yläpohjan jäykistysrakenne (vinolautajäykiste ristikon alapaarteen yläpintaan naulattuna) mitoitetaan? Yläpohjatasoon on siirtynyt seinän yläosan ja yläpohjatason yläpuolella olevat kuormat. Mitoitetaanko yläpohjatason jäykistysrakenne voimalle, joka saadaan kun yläpohjatasoon vaikuttavasta kuormasta vähennetään jäykistävän väliseinän osuus?

Vastaus: Puuinfo ei voi valitettavasti ottaa kantaa yksittäisten rakennusten lujuustekniseen suunnitteluun. Voimien jakautuminen rakennuksen rungossa on tapauskohtaista ja riippuvainen rakennuksen jäykistysjärjestelmästä. Voimme tarjota vain alla olevasta linkistä löytyvien esimerkkilaskelmien kaltaista ohjeistusta. http://www.puuinfo.fi/rakentaminen/eurokoodit/ec5-sovelluslaskelmat-hallirakennus


Lastulevyn asennus Onko lattialastulevyn asennuksen yhteydessä väliä, kummin päin levy on? Levyssä on teksti "tämä puoli ylöspäin", mutta urakoitsija on asentanut levyt toisin päin ja väittävät ettei ole väliä kummin päin levyt ovat. Onko asia tosiaan näin vai pitäisikö levyt kääntää tekstin osoittamalla tavalla?

Vastaus: Lastulevykysymykseen ei ole suoraa vastausta. Riippuu valmistajasta, jolta asia kannattaa varmistaa. Kysyjän tapauksessa, miksi olisi nähty vaivaa kirjoittaa teksti "Tämä puoli ylöspäin", jos sillä ei ole merkitystä.


OSB-levy 1. Olisiko OSB –levyistä hyvää tietopakettia? Esim. minkälaisiin käyttökohteisiin Suomessa on hyväksyttyä käyttää OSB –levyä. Esimerkiksi meillä on katto tekeillä, niin onko esteitä käyttää laudoituksen sijasta OSB –levyä? Asiasta on hieman ristiriitaisia mielipiteitä. Toisten mielestä vahapinta toimii lähes vesieristeenä ja kestää likipitäen mitä vaan ja joidenkin mielestä levy kosteudesta.

Vastaus: OSB-levyä käytetään Suomessa välipohjarakenteissa kantavana ja jäykistävänä aluslattialevynä palkiston päällä, yläpohjarakenteissa kantavana ja jäykistävänä bitumihuopakatteen aluslevynä sekä seinärakenteissa jäykistävänä levynä ja kiinnitysten taustalevynä sisäverhouslevyn alla. OSB-levyn lujuusarvot on esitetty ohjeessa RIL 205-1-2009. OSB-levyjä on saatavana eri luokituksella. Käytettävän levyn luokka valitaan rakenteen käyttöluokan (kosteusluokan) mukaan. Myös nämä asiat on esitetty tuossa RIL:n ohjeessa. OSB-levyn viruma on suurempi kuin esimerkiksi vanerilevyn, joten samalle kuormituksella OSB-levy on paksumpi kuin vanerilevy.

OSB-levy 2. Oppaassa on mainittu että OSB –levy sopii alustaksi kermi- sekä peltikatteelle. Kermi liimataan levyn päälle, jolloin väliin ei jää rakoa kosteudelle, mutta miten on pellin kanssa? Toimiiko kosteusteknisesti jos päälle asennetaan aluskate ja konesaumattu pelti? Tuolloin kosteudelle jää rako levyn ja kattopellin väliin, mutta kuitenkin niin pieni ettei se tuuletu.

Vastaus: OSB-levystä minulla ei ole kokemusta, mutta Wisa-Kate-vaneri on vastaavanlainen tuote ja siinä konesaumapeltikate on tyypillisesti suoraan asennettu vanerin päälle ilman aluskatetta. Oheisessa valokuvassa on purettu 5 vuotta vanha peltikate, joka on ollut suoraan Wisa-Katteen päällä. Peltejä jouduttiin uusimaan, koska väärin asennetut lumiesteet tulivat lumen mukana alas ja rikkoivat peltejä. Näyttäisi, että vanerille ei ole tapahtunut 5 vuodessa mitään, paitsi otsalaudan vierestä peltilista vuotanut ja levy imenyt kosteutta.

OSB-levy 3. Olisin kiinnostunut osb-levyn käytöstä sisustuksessa. Millaisen pintakäsittelyn levy tarvitsee, jos sitä käytetään esim. kesämökin seinä- ja alakattopinnoissa?

Vastaus:  Oheisessa liitteessä kohdassa SURFACE COATING on esitetty vaihtoehtoja pintakäsittelyyn. Kun valitsette OSB-levyä, niin varmistakaa, että levytyyppi on päästöluokaltaan sisäkäyttöön soveltuva (ks. liitetiedosto kohta 262, jossa yksi esimerkki).


Vanerin mitoittaminen. Pyytäisin mahdollista käytännön mitoitusapua. Vanerikäsikirja on kyllä käytössä, mutta ei oikein auennut. Tarkoitus on käyttää sivuseinien päällä (ristikon päissä) päädyn ja ensimmäisen ristikon välissä vanerilla jäykistettyjä pukkeja, joiden tarkoitus on ottaa osansa vesikattotasoa rasittavasta vaakakuormasta. Pukin rakenne olis runko (esim. 45x45), jonka toisella tai molemmilla puolilla on vaneri. Vanerin ihannepaksuus olis 9mm (korvaa sillä osalla 9mm:n tuulensuojakipsilevyn). Vaneri ja sen mitoittaminen eivät ole tuttuja, joten: mikä vaneri olis tuohon tarkoitukseen sopiva, mikä paksuus, millä kiinnitetään, miten tuo lasketaan, jos pukin yläkulmaan vaikuttaa esim. 1,5kN:n laskentakuorma?

Vastaus:

  • mikä vaneri olis tuohon tarkoitukseen sopiva => ohutviiluinen havuvaneri
  • mikä paksuus => 9 mm tai 12 mm
  • millä kiinnitetään => kuumasinkityillä kampanauloilla (k-jako max 150 mm)
  • miten tuo lasketaan, jos pukin yläkulmaan vaikuttaa esim. 1,5kN:n laskentakuorma => esimerkiksi oheisen liitteen mukaisesti

HUOMIO! Vanerit tulee asentaa siten, että pintaviilujen syysuunta tulee aina kohtisuoraan kannattimia vastaan. Esim. jos seinässä on tolpitus k600, tulee levyn pintaviilujen syysuunnan olla vaakasuunnassa eli tuon 600 mm:n suunnassa (aina lyhyemmän ”jännevälin” suunnassa). Muuten vaneri kupruilee, jonka välttämiseksi suositellaan myös tuota ohutviiluista vaneria.


Puutavaran säilytys työmaalla. Olemme ostaneet uuden asunnon, jota paraikaa rakennetaan ja kävimme katsomassa työmaata. Nyt herää kysymys miten puutavara pitäisi suojata esim viikonlopun ylitse. Kattotuolit ja katon laudat ilman suojausta. Lisäksi tuulensuoja levyt alttiina vesisateelle. Voidaanko näin menetellä?

Vastaus: Maalaisjärkikin jo sanoo, ettei puutavaraa säilytetä avotaivaan alla. RunkoRYL 2010-kirjassa sivulla 218 kohdassa 711.1.1.2 Toimitus ja sivulla 219 kohdassa 711.1.1.3 Kuljetus ja varastointi on esitetty vaatimukset, (liite). Kattotuolithan useimmiten nostetaan paikoilleen välittömästi, niistä on osunut silmiin seuraava: Varastoinnissa NR-rakenteet suojataan sateelta vedenpitävällä vaipalla, jonka toiminta on varmistettava myös kovilla tuulilla. Naulalevyrakenteita saa säilyttää sateelta suojaamattomana asennusaikana enintään 2 viikon ajan.


EI60 paloseinä. Miten voisi laskea säilyykö EI60 paloseinän luokitus vaikka seinään tehdään sähkörasioita. Onko tällainen ohjelma olemassa tai onko asiasta esimerkkirakenteita? Rakennusvalvonta edellyttää laskelman tai esimerkkirakenteen EI60 seinästä, jossa on kymmenen kpl sähkörasioita 7 metrin pituisessa seinässä. Pitääkö sähkörasiat jotenkin käsitellä, että palosuojaus toteutuu.

Vastaus: Puuinfon sivuilta löytyy ohjelma, jolla voidaan tarkastella seinän osastoivuutta: http://www.puuinfo.fi/rakentaminen/mitoitusohjelmat/seinan-osastoivuuden-mitoitus 
Lisäksi täytyy tarkastaa, että seinän runko kestää palorasituksen (kantavuus). Tähän löytyy myös ohjelma Puuinfon sivuilta: http://www.puuinfo.fi/rakentaminen/mitoitusohjelmat/kantavan-seinan-palomitoitus

Rasiat palotekniikan näkökulmasta: seinän eri puolilla olevat rasialäpiviennit tulee suunnitella siten, että palo ei pääse seinän läpi rasioiden kautta. Käytännössä rasiat asennetaan seinän eri puolilla eri tolppaväleihin tai kyseisestä seinälevystä tehdään kotelot rasioiden taakse. Kotelossa tulee olla yhtä monta levyä päällekkäin kuin itse seinässä. Rasiat äänitekniikan näkökulmasta: jos seinällä on ääniteknisiä vaatimuksia, tehdään rasioiden taakse kotelot kyseisestä seinälevystä. Kotelossa tulee olla yhtä monta levyä päällekkäin kuin itse seinässä. Kotelon tulee olla ilmatiivis.


Mökin lankkulattia. Olemme laajentamassa kesämökkiämme ja haluaisimme asentaa siihen lankkulattiat (mänty tai kuusi). Mökkiämme ei lämmitetä talvella, kuten ei olla lämmitetty alkuperäistäkään 30-luvulla rakennettua mökkiä, jossa on myös hyvin kestäneet puulattiat. Mökki sijaitsee Sipoossa. Olemme kyselleet eri valmistajilta tilaan sopivista lattioista ja mielipiteet tuntuvat eroavan. Voitteko ystävällisesti neuvoa, millainen tällaiseen tilaan tulevan lattian pitää olla. Talo on hyvin eristetty, seinissä mm. 15 cm:n villat, mutta mitään talvilämmitystä ei ole, koska käymme siellä talvella harvoin, jos koskaan. Normaali puulattia lienee 8 % kuiva vai pitäisikö sanoa märkä... Onko seinä- ja kattopaneelien suhteen mitään erityisohjeita näissä tiloissa?

Vastaus: Puuinfo ei valitettavasti pysty antamaan tarkkaa vastausta tällaisessa tapauksessa, koska lautojen kosteuskäyttäytyminen riippuu arvioimalla tehdyistä rakennuksen keskimääräisistä kosteusolosuhteista. Oheisessa liitteessä olevasta kuvasta 3 saatte selville, mikä on laudan kosteus tietyssä lämpötilassa ja ilman suhteellisessa kosteudessa. Tällä tavalla voitte arvioida kuinka paljon laudan kosteus muuttuu ympäröivien olosuhteisen muuttuessa. Taulukosta 1 ja kuvasta 5 saatte selville kuinka paljon lauta turpoaa ja kutistuu, kun sen kosteus muuttuu. Tästä sitten pitäisi arvioida, että mikä laudan kosteus tulisi olla asennettaessa, että kosteusliike olisi mahdollisimman pieni. Mikäli laudoitus pääsee turpoamaan paljon, saattaa se pullahtaa irti alustastaan. Kun laudat turpoavat paljon, niin kutistuessaan lautojen väliin saattaa jäädä isot raot.

Muuta huomioitavaa:

  • laudan tulee olla riittävän paksu, että se kestää hyvin kosteusliikkeiden siihen aiheuttamat rasitukset
  • laudan paksuus riippuu sen leveydestä, asuntorakentamisessa kosteisiin tiloihin suositellaan vähintään 15 mm paksua paneelia (18 mm olisi vielä parempi)
  • ristiinliimauksella valmistetuilla lattialaudoilla on pienempi kosteuseläminen
  • jos vanhassa osassa mökkiä jokin lautatyyppi on menestynyt hyvin, kannattaa laittaa samaa uuteen osaan
  • lautojen kiinnitys valmistajan ohjeen mukaan
  • rakoilua voidaan häivyttää käyttämällä lautoja, joiden näkyviin särmiin on höylätty pieni pyöristys tai viiste

Palomitoitus? Joskus (v 2003…2004) puurakentamisen jatkokoulutuksessa oli puhetta aiheesta ja sen vuoksi laitan lyhyen kysymyksen. Mitä luokkaa välipohjan E voisi olla kun rakenne on seuraava ylhäältä alaspäin:

  • Vesieriste, bitumikermi
  • 15mm, visakate, vaneri
  • kantavat vasat, Kerto-S, 51x300 k600, jonka kyljissä 48x48 molemmin puolin tukemassa katevaneria
  • riman alapinnassa 9mm sekavaneri
  • vasat ovat palkkirakenteena näkyvissä autokatoksen katossa

Alla autokatos ja päällä avokuisti. Katos kytkeytyy asuinrakennukseen. Seinän EI30 tai EI60 vaatimus täyttyy ulkoseinässä, kun rakenne on kokonaan kiviaineinen (molemmat kuoret poltettua tiiltä ja eriste mineraalivillaa). Jostakin syystä pääsuunnittelija, vastaava työnjohtaja ja rakennuttaja ovat huolestuneita rakenteesta, ilmeisesti vakuutusyhtiö on kysynyt??. Omasta mielestäni ulkoseinän EI30 olisi riittävä. Tällöin ikkunat ja nosto-ovi tulisi olla EI15. Olenko tulkinnut palomääräystä oikein?

Vastaus: Mikäli tavoitteena on saavuttaa kyseisellä rakenteella EI 30 eli käytännössä REI 30 (koska katon tulee pysyä ylhäällä 30 min), niin sitä tuskin saavutetaan. Syynä tähän on se, että kapeat kertopuukannattajat ovat alttiina palolle ja 30 min aikana ne palavat kokonaan pois, koska palkit pääsevät hiiltymään molemmilta lappeilta samaan aikaan. Palkkien pitäisi olla huomattavasti leveämpiä, että 30 min jälkeen olisi vielä jäännöspoikkileikkaus, joka kantaa katon kuormat palotilanteessa. Lisäksi tulisi tutkia, että kestäänkö tuo suojaamaton palkkikenkä 30 min palon. Lisäksi 9 mm vaneri palaa pois noin 9 minuutissa ja 15 mm Wisa-Kate noin 15 minuutissa. Wisa-Katteesta tulisi jäädä myös levyä jäljelle, joka kantaa sen päällä olevan lumikuorman, joka tässä tapauksessa on vielä kinostunut lumikuorma (tasoero). Kyseisen rakenteen kantavuus siis pettää ennen osastointivaatimusta, mikäli vaatimus on EI 30.


Kertopuu, ruuvin ulosvetolujuus Pitäisi osoittaa laskelmilla, että kertopuulevy kestää tiettyä kuormaa, joka aiheutuu erillisistä pistekuormamaisista ruuvien varassa roikkuvista ripustuksista. Olen kaivellut tietoa eri internet-lähteistä ja tutustunut myös puuinfon lyhyeen puurakenteiden suunnitteluohjeeseen. En nyt ole kuitenkaan aivan varma, että huomioiko ruuvin ulosvetokestävyyden ominaisarvon laskentakaava myös sen, että kestääkö kertopuulevy murtumatta tämän saman kuorman, minkä ruuvi niin sanotusti "jaksaisi" kantaa. Liitteenä kerto-S ja kerto-Q -tuotteiden ominaisarvoja, ja pohdinkin, että tuleeko huomioida esimerkiksi se, että syitä vastaan kohtisuora vetolujuus (ft,90,flat,k) tulee olla suurempi kuin ruuvin laskennassa tuleva ruuvin ulosvetolujuus, jotta levy ei murtuisi ennen kuin ruuvi pääsisi kapasiteettiinsa. Lisäksi liitedokumentissa ei edes ole arvoa juuri kyseiselle tilanteelle. (tilanne F?)

Vastaus: Pyytäisin teitä olemaan yhteydessä kertopuun valmistajaan eli Metsä Woodiin. Lisäksi Metsä Woodin kotisivulta voi ladata Kerto-käsikirjan, jossa on tietoa liitoksista http://www.metsawood.fi/latausalue/Pages/Kerto-kasikirja.aspx


Verhouksen laatu. Rt-kortin sivulla 9 on painettu vasempaan alareunaan siniselle kolme lausetta puutavaran laatuluokitusta arvioitaessa. Mitä tarkoittaa lause “sydänlape saa olla yhtä laatuluokkaa huonompi”? Esimerkki ulkoverhouslaudasta. Ulkoverhous pyritään asentamaan sydänpuoli näkyviin, niin miten se voi olla yhtä laatuluokkaa huonompi? Esimerkiksi, jos suunnitelma asiakirjoihin on valittu laatuluokaksi A, niin ei kai näkyvä osa voi olla luokkaa B.

Vastaus: Sivulla 9 on esitetty yleinen laatulajittelun periaate. Se johtaa esittämääsi ongelmaan ulkoverhouksen tapauksessa. Tämän takia samassa kortissa sivulla 14 taulukossa 12 on esitetty ulkoverhouksen laatuvaatimukset.


Vanerin ääneneristysarvo väliseinässä. Mikä on havuvanerin ääneneristävyys oheisessa väliseinässä (VS2)? Molemmin puolin kaksinkertaisella kipsilevyllä (1GEK + 1GN) päästään rakennetyypin mukaan 50dB rakenteeseen. Mutta jos korvaamme molemmilla puolilla sisemmän kipsilevyn (1GN) 12 mm havuvanerilla, miten se vaikuttaa ääneneristävyyteen?

Vastaus: Kyseisen seinän ääneneristävyys täytyy tutkia kokonaisuutena mittauksella tai teoreettisella laskelmalla. Seinän ääneneristävyyttä ei pysty arvioimaan pelkästään vanerin ääneneristävyyden perusteella. Suosittelemme, että olette yhteydessä äänitekniseen insinööritoimistoon. Esimerkiksi Helimäki Akustikot voivat tehdä kyseisen seinän ääneneristävyydestä teoreettisen laskelman. http://www.helimaki.fi/


Kova puukuitulevy. Eräässä omakotikohteessa tuli esille rakenne, jossa yläpohjassa oli käytetty kovaa puukuitulevyä sekä aluskatteena että tuulensuojana. Samalla levyllä oli siis kaksi tehtävää. Olen kuvitellut, että näin ei voi tehdä. Luin puukuitulevyä koskevan selosteenne ja sain sen käsityksen, että rakenne on kuitenkin toimiva. ”Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää myös kovaa puukuitulevyä, joka soveltuu yläpohjissa myös aluskatteeksi.” Olenko ymmärtänyt oikein?

Vastaus: ”Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää myös kovaa puukuitulevyä, joka soveltuu yläpohjissa myös aluskatteeksi.” lause tarkoittaa, että kovalevy soveltuu sekä tuulensuojaksi että aluskatteeksi (öljykarkaistu levy), mutta tuulensuoja ja aluskate eivät voi olla sama levy. Yläpohjarakenteessa, jossa tarvitaan tuulensuoja, tarvitaan siis tuulensuojaksi oma tuote ja aluskatteeksi oma tuote, koska tuulensuojan ja aluskatteen välillä tulee olla 100 mm:n tuuletusväli. Kyseinen lause on vähän sekava ja kovalevyn käyttö nykyisin kyseisessä rakenteessa harvinaista, joten poistimme kyseisen lauseen nettisivuilta. Suosittelemme, että tuulensuojana käytetään huokoista puukuitulevyä ja aluskatteena markkinoilla olevia aluskatteita aivan kuten nykyrakentamisessa menetellään.


Lattian värähtelytarkastelun ylitysprosentit. Käsittääkseni lattian värähtelytarkastus ei ole pakollista, tai sen tietynlainen huomioonottaminen on viime kädessä rakennuttajan päätettävissä (suunnittelijan avustuksella). Tosin kuntakohtaisia poikkeuksiakin on. Mm. Oulussa rakennusvalvonta sanoo oman mielipiteensä asiasta, jota on noudatettava. Olen käyttänyt Finnwood- mitoitusohjelmaa jo jonkin aikaa. Mielestäni se on erittäin hyvä sellainen. Lähes aina lattiarakenteen ollessa kyseessä, värähtelytarkastelu on se, joka ylittyy, vaikka muut osa-alueet olisivat riittävät. Kysynkin sitä, että olisiko mitään suuntaa-antavaa ohjetta värähtelytarkastelun ylittymisessä, että minkälaista ylitysprosenttia voitaisiin sallia, jos ylitysprosenttia verrattaisiin esim. VTT:n tiedotteeseen "LATTIOIDEN VÄRÄHTELYT". Siinä on mm. Taulukko 1. "Kuvaus mahdollisesta värähtelyn voimakkuudesta eri värähtelyluokissa". Tämän taulukon avulla voisi esim. asiakkaan kanssa sopia, että minkä asteinen ylitys värähtelytarkastelussa voitaisiin sallia, ja ohjelman antaman ylitysprosentin perusteella voisi arvioida esim. alemman luokituksen vaatimukset.

Vastaus: Puulattioiden tapauksessa EC 5:n mukainen värähtelytarkastelu tehdään RIL 205-1-2009 kohdan 7.3 mukaan. Sallittua 0,5 mm:n taipumaa saadaan korottaa pienissä huoneissa kuvan 7.2-FI mukaan. Muita ohjeita rajojen ylityksiin ei ole. Rakennuttajan kanssa voi siis sopia periaatteessa mitä vaan. Kyseisessä VTT:n tutkimusraportissa taulukossa 1 on esitetty asioita, joita käytetään lattian värähtelytestauksessa eli testihenkilöt tarkailevat värähtelyiden aistittavuutta esineisiin syntyvän värähtelyn perusteella.


Ilmanvaihtokysymys. Minulla on sellainen ongelma, että haluaisin rakenteilla olevaan taloomme ehdottomasti painovoimaisen ilmanvaihdon. Parilta lvi-suunnittelijalta olemme asiasta kyselleen mutta he ovat vaikuttaneet hyvin nihkeiltä asian suhteen ja vaikuttaa siltä että on lähes mahdotonta toteuttaa ilmanvaihto uuteen taloon ilman konetta. Tätä on vaikea uskoa. Henkilö joka neuvoi minua kysymään asiaa teiltä asuu itse perheineen uudessa talossa jossa on painovoimainen ilmanvaihto. Edes heidän pesuhuoneessa ei ole koneellista poistoa. Onko teillä mahdollista auttaa tässä asiassa ja antaa ohjeita tms. kuinka menetellä.

Vastaus: Tämä on todellakin LVI-suunnittelun asiantuntemusta vaativa asia, koska ei riipu mitenkään rakennusmateriaalista. Pitää vaan kysellä LVI-suunnittelijoilta. Ongelmaksi voi tulla energiamääräykset koska siellä ilmanvaihdon lämmöntalteenotolla on iso merkitys ja painovoimaisessa systeemissä tällaista ei ole vaan lämmin ilma menee suoraan rakennuksesta ulos.


Lyhennetty suunnitteluohje (3.painos) / sahatavaran leikkauslujuus (sivu 17). Onko sahatavaran leikkauslujuuden arvot muuttuneet lujuusluokille C18, C24 ja C30 kuten uudessa lyhennetyssä suunnitteluohjeesa sivulla 17 taulukossa 3.3 on mainittu? En löytänyt RIL 205-1-2009 puurakenteiden suunnitteluohjeesta muutokseen liittyvää korjausilmoitusta (liitteenä RIL 205-2-2009 kyseinen taulukko

Vastaus: Ko. taulukko on päivitetty ja päivitys löytyy myös RIL:n sivuilta:  http://www.ril.fi/kirjakauppa/product/show/2/ohjeet-ja-normit/50/ril-205-2009-puurakenteiden-suunnitteluohje_-eurokoodi


Massiivilattia kesämökkiin saaristoon. Ostin viime kesänä 28x145 lattialaudat kesämökkiä varten. Laudat olivat käsittääkseni uunikuivattuja ja ne on pakattu 4 kpl. muovipaketteihin. Muovissa on muistaakseni pienet ilmareiät. Laudat olivat ensin ulkona pressun alla ja sitten talven yli pakkauksissaan keskeneräisen (lattia puuttuu) mökin sisällä. Nyt lattian teko on ajankohtainen ja mietin mikä olisi oikea kosteuspitoisuus laudassa, jottei turpoaminen/kutistuminen aiheuttaisi tarpeetonta haittaa. Kosteusmittari on hankittu tätä varten, mutta mikä olisi tavoiteltava lukema? Mökki on eristetty (lattian alla kosteussulku ja sen alla 150 mm EPS eristettä), mutta sitä ei pidetä lämpimänä talvella. Saaressa ei ole sähköä. Sen sijaan olen hankkinut Solarventi nimisen tuotteen, jonka tarkoituksena on parantaa ilmastointia/sisäilman kuivana pysymistä. Mökissä on myös ikkunat pääosin eteläsuuntaan ja asianmukaiset tuuletusventtiilit mm ikkunoiden karmeissa.

Vastaus: Oheisessa liitteessä on esitetty suositusarvoja puutavaran kosteudesta eri käyttöolosuhteissa.


Puukerrostalon palokatkot. Tarvitaanko kerrostalon puu-ulkoverhouksessa tuuletusraossa palokatkot jos verhous on toteutettu B s1 d0 verhouksella?

Vastaus: Ei tarvita palokatkoja kyseisessä tapauksessa. Eikä tarvita muitakaan ehtoja, jotka on lueteltu E1:n taulukon 8.3.4 alareunassa huomautuksessa 2)


Eurokoodi-oppikirja? Oletteko te tehneet puurakenteiden eurokoodista Eurocode-5 oppikirjaa, missä eurokoodia käsiteltäisiin pala palalta? Semmoisen on tehny ainakin teräsrakenneyhdistys teräsrakenteiden eurokoodiin (eurocode-3 oppikirja nimellä) ja siihen se on ainakin tosi hyvä. Mietin jos semmonen olisi puurakenteisiinkin mutta en olisi vain kuullut siitä.

Vastaus: RIL 205:n osat 1 ja 2 ovat oppikirjat. Lisäksi Puuinfo on laatinut mm. sovelluslaskelmat asuin- ja hallirakennuksiin. Aineisto löytyy osoitteesta: http://www.puuinfo.fi/rakentaminen/eurokoodit


Hirsiseinän ääneneristävyys. Löytyykö mistään ilmaääneneritysarvoja hirsi(ulko-)seinille? Mikä R A,tr (=Rw+Ctr) alla olevevassa rakenteessa. Seinässä ulkoa päin: massiivihirsi 130mm, runko 150mm+ ruisk.puukuitueriste, 50mm koolaus+ r.puukuitueriste, ilmansulku +kipsilevy 13mm

Vastaus: Valitettavasti emme osaa vastata tähän kysymykseen. Ääneneristävyyttä käsittelevässä kirjallisuudessa ei yleensä esiinny hirsiseiniä. Muutenkin ulkoseinien ääneneristävyydestä on hyvin vähän tietoa kirjallisuudessa. Suosittelemme, että olette yhteydessä äänitekniseen insinööritoimistoon. 


Rakennetyyppi hallirakennukseen. Yritän metsästää rakennetyyppiä seuraavanlaiselle seinälle: Kevyt väliseinä, korkeus 5m, kertopuurunko, osastointivaatimus EI 30, ei ääneneristysvaatimusta. En millään löydä noin korkealle seinälle tyyppihyväksyttyä rakennetta.

Vastaus: Tyyppihyväksyttyjen osastoivien seinien ongelmana on, että niiden korkeus on 3 m, koska polttokoeuunin korkeus on tuo 3 m. Seinän korkeutta voidaan suurentaa jonkin verran standardeissa annetuilla menetelmillä. Tästä johtuen erilaisissa oppaissa on esitetty vähän yli 3 m korkeita seiniä. Näin ollen 5 m korkealle seinälle ei löydy suoraan tyyppihyväksyttyä rakennetta. Tapauksessanne lähtisin neuvottelemaan paikallisen paloviranomaisen kanssa liitteen mukaisen seinärakenteen käytöstä kyseisessä kohteessa.


Elinkeinoministeriön Erkki Virtanen: Puurakentamisohjelman tavoitteet toteutumassa

$
0
0

Työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Erkki Virtanen uskoo, että valtakunnallisen puurakentamisohjelman tavoite kymmenkertaistaa puukerrostalotuotanto Suomessa on nyt toteutumassa. - Puukerrostalorakentaminen on tekemässä lopultakin läpimurtoa myös Suomessa, kun tänä vuonna on käynnistynyt yllättävänkin monta puurakentamisen hanketta ympäri Suomea. Nyt on selvästi näkyvissä, että myös rakennusala alkaa uudistua, uskoo Virtanen.

Valtiovalta haluaa Virtasen mukaan edistää puurakentamista erityisesti ympäristösyistä sekä aluetalouksien ja työllisyysnäkökohtien kannalta. - Puurakentamisen lisäämisellä voidaan kasvattaa osaltaan puutuotteiden kysyntää ja vientimahdollisuuksia ja saada tällä aikaan laskelmien mukaan jopa 6 000 uutta työpaikkaa Suomeen. 

Puumieheksi tunnustautuva työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Erkki Virtanen kantaa huolta Suomen metsien vajaakäytöstä. Metsät kasvavat vuosittain yli 100 miljoonaa kuutiometriä runkopuuta, josta hyödynnetään talouskäyttöön vain hiukan yli puolet.

- Suomessa on erinomaisia mahdollisuuksia lisätä puun ja puubiomassan käyttöä sekä kehittää niistä aivan uusia tuotteita ja teknologiaa niin kansainvälisille kuin kotimaan markkinoille. Metsäbiotalous voi tulevaisuudessa yhdistää niin metsä-, energia-, teknologia-, kemian-, rakennus-, puutuote-, prosessi- kuin konepajateollisuutta erilaisine palveluineen, kuvailee Virtanen.

Virtanen muistuttaa, että huolimatta metsäsektorin viime vuosien rakennemuutoksesta, se kattaa edelleen viidenneksen Suomen vientituloista, viisi prosenttia koko Suomen bruttokansantuotteesta, työllistää noin 200 000 suomalaista ja tuottaa noin 70 prosenttia uusiutuvasta energiasta.

Puutuotteiden kysyntä kasvussa globaalisti

Talouden tulevaisuutta on rakennettava sen varaan, että meillä on raaka-aineina puuta ja malmeja, joiden jatkojalostuksesta voidaan talouden kovaa pohjaa rakentaa.

- Puun mekaaninen ja biokäyttö tulevat korvaamaan muuta tuotantoa. Älykkäät pakkaukset, missä nanoteknologia tulee kartonkiin ja älykäs puurakentaminen ovat Suomelle mahdollisuuksia, joista on tehtävissä myös vientituotteita, uskoo Virtanen.

Kansliapäällikkö arvioi puutuotteiden kysynnän kasvavan globaalisti, kun huoli ilmaston lämpenemisestä ja uusiutumattomien luonnonvarojen ehtymisestä kasvaa. Rakentamisen resurssitehokkuuden ja ympäristöarvioinnin laskentatyökaluja kehitetään koko ajan tiiviissä yhteistyössä maamme rakennus- ja puuteollisuuden järjestöjen, tutkimuslaitosten ja EU:n maiden vastaavien järjestöjen kanssa.

- Energiaviisaan rakennetun ympäristön aika -linjausten mukaan vuoteen 2017 mennessä Suomen rakentamismääräyksissä tullaan ottamaan huomioon eri rakennusmateriaalien valmistuksen ja kuljetuksen aiheuttamat sekä rakentamisen aikaiset ympäristövaikutukset, toteaa Virtanen.  Kotimaisena, paikallisena, uusiutuvana ja ympäristöystävällisenä materiaalina puu tulee olemaan yhä halutumpi ja kilpailukykyisempi raaka-aine.

Puutuoteteollisuuden kasvusta Virtanen odottaa Suomen tarvitsemia vientituloja. Tänä vuonna puutuoteteollisuuden vienti on lisääntynyt merkittävästi, pääosin sahatavaran viennin elpymisen vuoksi. Sahatavaran viennin arvo on tänä vuonna kasvanut peräti 13 prosenttia, joskin sahatavarassakin ollaan edelleen kaukana viiden vuoden takaisista luvuista.

- Toivottavaa olisi, että myös jalostettujen puutuotteiden vienti lisääntyisi ja puutuoteteollisuus kasvaisi ja kansainvälistyisi nopeassa tahdissa, tavoittelee Virtanen.

Puusta aito vaihtoehto rakentamisen valtavirtaan

Työ- ja elinkeinoministeriössä on toteutettu kahden hallituskauden aikana Metsäalan strategista ohjelmaa ja sen yhteydessä Valtakunnallista puurakentamisohjelmaa. Virtanen oli Ahon ja Lipposen hallitusten aikana rakentamassa ensimmäisiä puurakentamisen edistämisohjelmia ja pitää perusteltuna valtiovallan toimia, joilla luodaan edellytyksiä hiilineutraalin puurakentamisen markkinoille. Valtiovalta haluaa Virtasen mukaan edistää puurakentamista erityisesti ympäristösyistä sekä aluetalouksien ja työllisyysnäkökohtien kannalta.

- Ohjelmat ovat saavuttaneet pitkälle niille asetettuja tavoitteita. MSO:n puurakentamisohjelman tavoitteeksi asetettu puukerrostalojen määrän kymmenkertaistuminen näyttäisi olevan hyvää vauhtia tapahtumassa, joskin vielä on paljon puualalla kehitettävää. Erillisohjelmat syntyvät tarpeeseen ja nyt on aika siirtää puurakentamisen edistäminen osaksi ministeriön omaa tuotantoa ja toimintaa, muotoilee Virtanen. 

Puurakentamisen edistämisen hankaluutena on toimialan jakautuminen monen eri ministeriön vastuulle. - Haasteena on, että raaka-aine kuuluu maa- ja metsätalousministeriölle, teollinen jalostus elinkeinoministeriölle ja rakentamisen määräykset ympäristöministeriölle. Mutta tällä hetkellä yhteistyö  sujuu, tahtotila puurakentamisen edistämiseksi eri ministeriöissä on samanlainen.

Virtanen näkee puurakentamisen suurimmat kasvumahdollisuudet Suomessa kerrostalorakentamisessa, julkisessa rakentamisessa ja hallimaisissa rakennuksissa sekä lähiötalojen julkisivujen energiakorjauksissa, lisäkerros- ja täydennysrakentamisessa.

- Nyt puuala haluaa tulla mukaan aidoksi vaihtoehdoksi betonin ja teräksen rinnalle. Tehtävä ei ole helppo, sillä tämä on jo edellyttänyt mm. palomääräysten muuttamista, puurakentamisen osaamisen lisäämistä, koulutuksen päivittämistä, uusien teknisten ratkaisujen kehittämistyötä ja puuhun liittyviin ennakkoasenteisiin vaikuttamista, kuvailee Virtanen.

- On yhteiskunnan ja asunnonostajien etu, että eri rakennustapojen ja -materiaalien välillä on tervettä kilpailua, muistuttaa Virtanen. Joskin mediassa puun ja betonin kärkevä vastakkainasettelu ei ole tuntunut järkevältä.

Suomessa tarvitaan omaa tuotantoa puurakentamisen tuoteosiin

Elementteihin perustuva teollinen ammattimainen puurakentaminen on vasta alussa, vaikka Suomessa on ollut kauan pitkälle teollistettua pientalotuotantoa. Virtanen kaipaa rakentamiseen uutta teknologiaa ja uusia innovaatioita, millä äly tuodaan talotekniikan muodossa rakennuksiin. - Ovathan nämä rakentamisen home- ja kosteusongelmat sietämättömiä ja vievät koko toimialan maineen ulkomailla. Rakentamisen laadusta käytävä keskustelu on nyt välttämätöntä ja jotain on tehtävä että maassa, jossa on maailman edistynein teknologia, opitaan rakentamaan home- ja kosteusvapaita taloja.

Virtanen kysyykin, missä on syy, kun teollisesti valmistetuille rakentamisen elementeille ei ole ollut kysyntää. - Pallo on myös teollisuudella itsellään, joka on ollut tässä kehitystyössä varsin passiivinen. Kysyntää ei synny, jos ei ole tuoteosatarjontaa. Nyt tilanne on korjautumassa ja on hyvä, jos Suomeenkin  saadaan omaa CLT puuelementtituotantoa. Se, että Suomen luontokeskus on rakennettu itävaltalaisesta puusta, ei ole kunniaksi Suomen puutuoteteollisuudelle, muistuttaa Virtanen.

Virtanen uskoo ekologisuuden, hiilijalanjäljen ja resurssitehokkuuden tulevan  myös rakentamiseen. - Meillä on suuri haaste EU:ssa, jossa perinteinen betoni- ja terästeollisuus jylläävät säädösten taustalla. Kun yritämme saada lasketuksi metsämme hiilinieluksi ja edistettyä puun  energiakäyttöä, saamme ystäviä yleensä vain pohjoismaista. Toistaiseksi puun edunvalvonta ei ole Brysselissä kovin hyvin onnistunut, harmittelee Virtanen.

Teollinen puurakentaminen kaipaa osaajia

Puurakentamisen huippuosaajia tarvitaan Virtasen mielestä rakentamisen eri vaiheisiin. Puurakentamisen koulutusta on viime vuosina päivitetty kaikilla oppilaitostasoilla, jotta puurakentamisen kasvavaan kysyntään voidaan vastata. Tavoitteena on lisä- ja aikuiskoulutuksen avulla kouluttaa lähivuosina maahamme 150 puurakentamisen huippuammattilaista lisää.

- Lisää osaamista tarvitaan myös teollisen puurakentamisen hankinta- ja hankeprosessien kehittämisessä, sanoo Virtanen. Puurakenteisten kohteiden tehokkaaseen ja laadukkaaseen toteuttamiseen tarvitaan yritysten aitoa sitoutumista ja yhteistyötä. Tällä tavoin voidaan kehittää puurakentamista systemaattisesti ja löytää uusia ratkaisuja asumisen laadun ja viihtyisyyden parantamiseksi.

Tekes toteuttaa yhteistyössä puutuotealan yritysten kanssa erilaisia hankkeita yritysten kilpailukyvyn, kasvun ja kansainvälistymisen edistämiseksi. Esimerkiksi puutuoteyritysten kasvuväylä-ryhmään kuuluu tällä hetkellä toistakymmentä yritystä ja lisää puutuoteyrityksiä halutaan mukaan kasvuväylän toimintaan.

- Meidän tulee nykyistä aktiivisemmin kertoa alan osaamisesta ja erilaisista puun hyödyntämiseen liittyvistä menestystarinoista sekä päättäjille että potentiaalisille kansainvälisille asiakkaille. Team Finland -verkoston hyödyntäminen viestin viejänä on alalle uusi mahdollisuus, muistuttaa Virtanen.

- Alan yhdistysten omistama Puuinfo Oy tekee hyvää työtä alan viennin edistämiseksi, sanoo Virtanen. Kansainvälisen kaupan aloittamisen kynnyksen madaltamiseksi kehitetty puutuotealan yhteinen monikielinen nettiportaali (www.woodproducts.fi) sekä kehitteillä oleva messupalvelukonsepti ovat tästä hyviä esimerkkejä.

 

Artikkelipalvelu Markku Laukkanen

Lisätietoja: Erkki Virtanen, kansliapäällikkö, 029 506 3502, erkki.virtanen@tem.fi

 

PhD scolarship on “Fire Analysis and Design of Tall Timber Buildings”

Puurakenteiden professori (Aalto ENG)

Brittiläisessä Kolumbiassa edistetään puun käyttöä rakentamisessa lain voimin

$
0
0

Kanadan läntinen metsävaltainen provinssi Brittiläinen Kolumbia pyrkii lisäämään puun käyttöä rakentamisessa vahvoin julkisin toimin. Osavaltiossa hyväksyttiin vuonna 2009 laki, joka edellyttää huomioimaan puun ensisijaisena rakentamisen materiaalina julkisesti rahoitetuissa hankkeissa. Lain seurauksena osavaltiossa on toteutettu satoja rakennushankkeita asuintaloista julkisiin rakennuksiin, joissa puu on ollut ensisijainen rakentamisen materiaali.

- Lain myötä asenteet ovat muuttuneet puun käyttöä kohtaan myönteisiksi, sanoo Forest Innovation Investmentin varapääjohtaja Michael Loseth. Laki on lisännyt merkittävästi puun käytön kysyntää rakentamisessa ja antanut mahdollisuuden tukea ilmastoystävällistä rakentamista ja provinssin metsäriippuvaisia kuntia. Monet kunnat ovat hyväksyneet politiikkaansa lain tavoitteet ja toteuttaneet sen mukaisia hankkeita. 

Forest Innovation Investment edistää Brittiläisen Kolumbian metsäteollisuuden markkinoita ja tuotekehitystä sekä tuottaa informaatiota provinssin metsäpolitiikasta, tuotteista ja puurakentamisen teknologioista. Provinssi on metsävaroiltaan Kanadan tärkein alue, jonka vuosittaiset hakkuut ovat lähes 80 miljoonaa kuutiometriä vuodessa eli neljänneksen enemmän kuin Suomessa. Metsäsektori työllistää suoraan yli 50 tuhatta työntekijää, tuottaa pääosan provinssin vientituloista ja 40 prosenttia provinssin taloudesta perustuu metsäsektoriin.

- Pyrimme provinssin metsästrategiassa edistämään uusia puun käytön innovaatioita ja sen myötä kestävän kehityksen mukaista puun käyttöä koti - ja vientimarkkinoilla, joista haemme vahvaa kasvua.  Wood First Act - lain tavoitteet ovat sekä taloudellisia että ympäristöpoliittisia, kiteyttää varapääjohtaja MichaelLoseth.

Brittiläisen Kolumbian provinssissa hyväksyttiin vuonna 2009 laki Wood First Act, jonka tavoitteena on puun käyttö ensisijaisena materiaalina kaikissa uusissa julkisesti rahoitetuissa rakennuksissa, jotka täyttävät provinssin rakentamisen säädökset. Esimerkiksi Vancouverissa vuonna 2010 järjestettyjen talviolympialaisten tapahtumapaikkarakentamisessa puu oli vahvasti esillä.

Tavoitteena puutuotteiden markkinoiden ja kysynnän kasvattaminen

 Forest Innovation Investment (FII) toteuttaa kymmenen vuoden ohjelmaa 17 miljoonan Kanadan dollarin vuosibudjetilla ja 18 henkilön resursseilla.  - Työmme perustuu yhteistyöhön liittovaltion ja teollisuuden kanssa. Kun me laitamme yhden dollarin, saamme yhdessä käyttöön kolme dollaria puuinnovaatioiden ja hankkeiden toteuttamiseen, kuvailee Loseth. Emme tue yksittäisiä yhtiöitä, vaan niiden yhteistä markkinointia ja uusien tuotteiden kehitystyötä ja lanseerausta markkinoille. Yritämme näin kasvattaa markkinaa ja luoda kysyntää puulle.

Ohjelma tukee puualan koulutuksen ja osaamisen vahvistamista, tutkimus- ja innovaatiotyötä sekä pyrkii vähentämään puun käytön säädöksellisiä esteitä.

- Wood First Act perustuu metsäalan strategiseen linjaukseen, mihin hallitus on vahvasti sitoutunut. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, miten tyynesti poliitikot ottivat vastaan betoniteollisuuden räikeän hyökkäyksen lakia vastaan, kertoo Loseth. Poliitikoilta olemme saaneet varmuuden siitä, että tämän ohjelman takana seisotaan. Meidän tehtävä on kertoa faktoja puun käytöstä emmekä halua vastakampanjoita tai taistelua eri materiaalien välille.

Betoniteollisuus julkaisi Kanadan päälehdissä sivun kokoisen ilmoituksen, jolla se pyrkii vaikuttamaan yleiseen mielipiteeseen ja pysäyttämään rakennussäädösten uusimisen, mikä sallisi puun käytön kuusikerroksisiin taloihin asti.

- Lain myötä lähti lumipallo liikkeelle, päivitimme rakentamisen määräyksiä tasavertaisimmiksi eri rakentamisen materiaalien kesken ja sen seurauksena puu on tulossa keskeiseksi rakentamisen materiaaliksi, uskoo Loseth. Puu on valtarakennusmateriaali matalissa taloissa ja laki- sekä asennemuutos laajentaa käyttöä korkeammissa kerrostaloissa sekä julkisessa rakentamisessa syöden betonirakentamisen markkinoita.

Hankkeessa tuotetaan materiaalia puun ominaisuuksista arkkitehdeille, suunnittelijoille ja rakentajille, joille argumentoidaan puun uusiutuvuuden, kestävyyden, resurssitehokkuuden ja vähähiilisyyden merkitystä rakentamisessa. - Olemme tuottaneet paljon viestintämateriaalia, mm. videoita, millä osoitetaan puun käytön mahdollisuuksia eri kohteissa. Käytämme viestinnässä kaikkia mahdollisia välineitä, myös sosiaalista mediaa, muistuttaa Loseth.

- Olemme osoittaneet myös hakkuita vastustaville ympäristöjärjestöille puun käytön olevan esimerkiksi rakentamisessa ympäristön kannalta kestävän kehityksen mukaista. Siksi pyrimme julkisessa rakentamisessa maksimoimaan puun käytön, mutta emme tee puun käytöstä pakollista, vaan argumentoimme sen vapaaehtoisen käytön puolesta, muistuttaa Loseth lain tavoitteista.

Kuluttajien asenteet muuttuneet puulle myönteisiksi

Lailla ja sen toteutusta tukevilla ohjelmilla on Losethin mielestä ollut vaikutusta jo nyt puun käytön lisäämisessä julkisessa rakentamisessa, uusien rakentamisen teknologioiden käyttöönotossa ja rakentamisen tuotteiden markkinoinnissa. - Tavoitteemme on, että Brittiläinen Kolumbia on johtava toimija maailman puutuotteiden markkinoilla, kiteyttää Loseth.

- Kun olemme pitäneet puun käyttöä esillä, suuri yleisö on alkanut ajatella sellaisia kysymyksiä kuten rakentamisen ja asumisen päästöjä, hiilijalanjälkeä ja näkevät, että on tehtävä enemmän ilmastomuutoksen torjumisessa. Pidänkin toteutettujen rakennushankkeiden sekä meneillään olevien tutkimus- ja kehitysohjelmien rinnalla ihmisten asenteiden muutosta suurena saavutuksena, arvioi Loseth.   Ympäristötietoisuuden kasvu johtaa muutokseen, jossa puun käyttö kasvaa erityisesti uusiutuvuuden ansiosta. Asennemuutos on meneillään kuluttajien, arkkitehtien, suunnittelijoiden ja rakentajienkin keskuudessa. 

Loseth ei kuvittele, että puuta käytetään jokaisessa rakennuksessa, mutta tavoitteena on saada se samalle viivalle teräksen ja betonin kanssa vähentämällä puun käytön esteitä. - Meillä on nyt uutena rakentamisen segmenttinä puurakenteiset 5-6 kerroksiset asuintalot. Tuemme puurakentamisen tutkimus- ja kehitystyötä, joiden tavoitteena on toteuttaa 10-12 kerroksisia, jopa 20 kerroksisia rakennuksia puusta. Haluamme olla vaikuttamassa siihen, miltä rakentaminen näyttää vuosikymmenen kuluttua, muistuttaa Loseth.

Prince Georgeen on rakenteilla 30 metriä korkea puun innovaatio- ja suunnittelukeskus. Tästä 8- kerroksisesta CLT-tekniikalla rakennettavasta University of Northern British Columbian rakennuksesta tulee korkein Pohjois-Amerikan puurakennus.

Puun käyttö rakentamisessa sitoo hiilipäästöjä

Puun käytön edistämiseen tähtäävän lain tavoitteena on rohkaista kulttuuriseen muutokseen rakentamisessa näkemään puu ensisijaisena materiaalina rakentamisessa, sisustuksessa ja arkielämässä. - Puu on kestävä, kustannustehokas ja ilmastoystävällinen materiaali. Käyttämällä lisää puuta autetaan provinssin metsäriippuvaisia kuntia saavuttamaan ilmastotavoitteita, kun jokainen rakentamisessa käytetty tonni puumateriaalia sitoo 5,7 tonnia päästöjä, kuvailee Loseth.

- Puu on vahva, kevyt ja joustava, jonka ansiosta puurakennukset ovat osoittautuneet kestäviksi myös seismisesti herkillä alueilla kuten Brittiläisessä Kolumbiassa. Puu on orgaaninen, kierrätettävä, uusiutuva ja luonnollinen visuaalisesti kaunis ja lämmin materiaali, luettelee Loseth puun käytön etuja rakentamisessa.

Loseth muistuttaa, että puun teollinen jalostus vaatii vähemmän energiaa kuin muut materiaalit. - Puu on kustannustehokas ja paikallinen materiaali, jonka käytöllä tuetaan taloutta ja paikallisia kuntia. Meidän kokemuksemme on, että puurakennukset on helppo korjata, niitä voidaan laajentaa ja muuntaa uuteen käyttöön.

Brittiläisessä Kolumbiassa on eräs maailman uusiutuvimmista ja kilpailukykyisimmistä metsäsektoreista, jonka haasteena on löytää uutta jatkojalostusta, uusia tuotteita ja markkinoita valtaville metsävaroille. Provinssin metsien riesana esiintynyt Mountain pine beetle eli vuoristomäntykovakuoriainen (Dendroctonus ponderosae) tuhosi viime vuosina 19 miljoonan hehtaarin laajuisella metsäalueella 720 miljoonan kuution verran puuta, jonka hyödyntämiseksi etsitään koko ajan uusia mahdollisuuksia. Määrä vastaa noin 12 vuoden hakkuita Suomessa. Puuhun perustuvilla biotuotteilla pyritään vähentämään hiilen tuotantoa ja lisäämään puun energiakäyttöä. Bioenergian tarvitsema raaka-aine tulee osana sahateollisuuden sivuvirtoja eikä se kilpaile puun muun taloudellisen käytön kanssa. 

Suomi häviää edistämisresurssien vertailussa

Kanadan läntisellä provinssilla Brittiläisellä Kolumbialla on puuraaka-aineen runsauden ongelma. Satsaukset puurakentamiseen voidaan nähdä osana provinssin luonnonvarapolitiikkaa, jolla tavoitellaan metsätuotteiden markkinoiden kasvua erityisesti Kiinassa, Japanissa ja Intiassa. Provinssin metsäteollisuus on kasvattanutkin viime vuosina vientiään vahvasti erityisesti Aasian kasvavissa maissa.

Puutuoteteollisuuden toimitusjohtaja Mikko Viljakainen sanoo provinssin puun käytön edistämiseen tähtäävän lain vahvistavan kotimaan kulutuksen lisäksi puutuotealan viennin uskottavuutta, koska valtaville raaka-aineresursseille ja jatkojalosteille on markkinat haettava muualta kuin kotimaasta.

 - Meillä on kehitystyössä samoja aiheita kuten puurakentamisen koulutuksen kehittäminen, innovatiivisten uusien puurakentamisen kohteiden toteuttaminen ja puurakentamisen promovointi, luettelee Viljakainen.

Viljakaisen mukaan suurin ero on resursseissa. – Meillä on ohjelmia, mutta konkreettisiin toimenpiteisiin ei ole suunnattu lainkaan erillisrahoitusta. Pelkällä poliittisella myötätunnolla ilman kohdennettuja resursseja ei synny riittävästi toimenpiteitä, jotka saisivat aikaan samanlaisia tuloksia kuin mihin Kanadassa päästään, kiteyttää Viljakainen.

Viljakaisen arvion mukaan Kanadan lähes 12 miljoonan euron tasoinen vuosittainen investointi puurakentamisen edistämiseen vaatisi suhteutettuna Suomeen noin kahden miljoonan euron julkisen rahoitustarpeen vuodessa. - Kun julkinen sektori laittaa resursseja, sillä on vipuvaikutus, jolla saadaan teollisuus mukaan. Valtakunnallista puurakentamisen edistämisohjelmaa toteutetaan nyt ilman tällaista rahoitusinstrumenttia. 

- Tulevaisuudessa tarvitaan resurssien ja toimenpiteiden lisäksi luontevaa yhteistyötä myös betoni- ja terästeollisuuden kanssa. Puutaloja ei voi tehdä ilman betonia ja terästä mutta betoni- ja terästaloja voi tehdä ilman puuta, muistuttaa Viljakainen.  Kanadassa on onnistuttu asennemuutoksen lisäksi tuomaan puurakentaminen todelliseksi vaihtoehdoksi suurimittakaavaiseenkin rakentamiseen. 

 

Artikkelipalvelu Markku Laukkanen

Lisätietoja: Michael Loseth, 990- 1- 604-685-7507, loseth@bcfii.ca
www.bcfii.ca
www.woodfirstbc.ca

Mikko Viljakainen, 040 526 6413, mikko.viljakainen@rakennusteollisuus.fi

Ouluun mittava monitoimitalo puun ja betonin yhdistelmärakenteena

$
0
0

Oulun Kastelliin valmistuvaa monitoimitaloa voidaan pitää Suomen suurimpana meneillään olevana puurakentamisen kohteena. Yli 12 tuhannen neliömetrin monitoimitalo toteutetaan puu- ja betoniyhdistelmärakenteena, jossa kantavat rakenteet ovat betonielementtejä ja ulkoseinät puurakenteisia elementtejä. Puuelementtien kokonaispinta-ala on kohteessa kymmenen tuhatta neliömetriä, mikä koostuu 900 erillisestä työmaalla asennetusta tehdasvalmisteisesta elementistä. Oulun kaupungin rakennuttamaan Kastellin monitoimitaloon sijoittuvat päiväkoti, ala-aste, yläaste, lukio, kirjasto, palloiluhalleja ja muita liikuntatiloja. 

- Tämä mammuttikohde kantoi meidät yli viime vuoden heikoimman työllisyysajan,  sanoo elementtien toimittaja Suomen Rakennustuote Oy:n toimitusjohtaja Kari Torvela.

Torvelan mielestä puun käyttöä rakentamisessa voidaan lisätä merkittävästi puun ja betonin yhdistelmäratkaisuilla kuten Kastellin kohteessa on tehty. - Tässä yhdistyvät betonirakenteen edullisuus kantavana ja paloturvallisena rakenteena sekä puuelementtitekniikan mittatarkkuus, keveys, korkea laatu, kuivat rakenteet ja nopea asennusaikataulu, kuvailee Torvela. Elementtien tilauksesta asennusvaiheeseen niiden toimitus kesti viisi kuukautta ja elementtiratkaisun ansiosta rakentamisen kokonaisaika lyheni kuukausilla.

- Vaikka olisimme mieluusti toimittaneet elementit itsekantavina julkisivuina, pidän nyt toteutettua arkkitehdin ja rakennesuunnittelijan valitsemaa hybridiratkaisua perusteltuna näin massiivisessa kohteessa. Betonirakenteiden ja puuelementtien liitosratkaisut ja detaljiikka toimivat ongelmitta. Tällä rakentamisen menetelmällä voidaan tehdä korkeitakin kerrostaloja ja käyttää kohteissa merkittävästi puurakenteita, muistuttaa Torvela.

Yhdistelmärakentamista lisättävä

Monitoimitalon elementtien toimitus kattoi yhden hehtaarin verran eli kymmenen tuhatta neliömetriä seinäpinta-alaa, joka koostui 900 keskenään erilaisesta elementistä. - Saimme hankkeen myötä valtavaa kokemusta sekä yhteistyöstä arkkitehti- ja suunnittelutoimiston kanssa että rakentamisen kokonaishallinnasta, jossa onnistuttiin pääurakoitsijan kanssa hyvin, kuvailee Torvela.  

Työnjohtaja Hannu Säippä Lemminkäinen Oy:stä kertoo elementtien toimituksen ja asennuksen sujuneen saumattomasti. Työmaalla oli varauduttu elementtien varastointiin, mutta siihen ei juurikaan ollut tarvetta.  - Tehtaalta tuli kerran pari viikossa elementtejä, jotka asennettiin tehdaskuivina omana työnä parissa päivässä. Asennustyö tehtiin kahdella kirvesmiehellä ja yhdellä apumiehellä. Jos julkisivut olisi rakennettu perinteisellä menetelmällä, työvoiman ja työhön käytettävän ajan tarve olisi ollut moninkertainen, kuvailee Säippä.

Puuelementtien ja betonin yhdistelmärakentamista Säippä pitää toimivana, kun työvaiheet, kuljetukset ja asentaminen valmistellaan etukäteen hyvin. - Kun jokaisesta elementistä oli oma rakennepiirustus, se  helpotti elementtien asentamista betonirunkoon sekä talotekniikan varausten tekoa seiniin. Rakentamisen kokonaisaikaan saadaan säästöä myös sillä, että ei tarvitse sään kanssa säätää työmaan aikatauluja, kun elementtiasennus tapahtuu tehdaskuivana lähes suoraan kuljetuksesta paikoilleen, muistuttaa Säippä.

Torvela haluaa syventää yhteistyötä betoni- ja terästeollisuuden kanssa jo arkkitehtien ja suunnittelijoiden koulutusvaiheessa. - Esimerkiksi Nokia teetti Oulun  yliopistossa lopputöitä opiskelijoilla. Nyt kun ICT-toimiala sukeltaa ja voimavaroja on vapautunut, puutuotealan tulisi tehdä samoin, jolloin saisimme puurakentamiseen sitoutuneita osaavia ammattilaisia alalle.

ICT-teollisuuden läpimurto toteutettiin Oulussa yliopiston, yritysten ja Tekesin keskeisellä yhteistyöllä. - Puutuotealalle sopisi sama malli, sanoo Torvela. Tuotekehityksen lisäksi tarvitsemme kehitysresursseja tuotteiden kaupallistamiseen, komponenttien asentamisen ja logistiikan hallintaan sekä sähköisen markkinapaikan perustamiseen.

Rakentamisen kuivaketju turvaa laadun

Torvelan mielestä paluuta perinteiseen kappaletavararakentamiseen ei enää ole.  - Rakentamisen laatuvaatimukset ovat kasvaneet siten, että sisätiloissa esivalmistettavat komponentit ovat tähän ainoa ratkaisu. Nuoria työntekijöitä ei saa enää ulkohommiin, muistuttaa Torvela.

- Nyt tulisi investoida rakentamisen tuotekehitykseen, uusiin tuotteisiin ja logistiikan kehittämiseen, että saisimme tuotteet tehokkaasti maailmalle. Jos Pyhäjoen ydinvoimalaitoksen rakentaminen toteutuu, tulee se merkitsemään valtaisaa rakentamisen buumia ja työvoimapulaa tällä alueella.

Rakentaminen on muuttunut rakenteellisesti Torvelan mielestä aivan toiseksi siitä, mitä se on tähän asti ollut. - Olisi tärkeää, että pienille tuoteosatoimittajille turvattaisiin mahdollisuus osallistua rakentamisen tuoteosien kehitystyöhön. Kun Oulun seutua on kehitetty ICT:n varassa, sen jäljiltä kaupungissa on valtaisasti tyhjää teollisuustilaa ja mahdollisuuksia puutuotealan kasvulle. Tässä on tilaa nimenomaan puutuotealan pienelle ja keskisuurelle yritystoiminnalle.

Torvela pitää elementtivalmistajien ja rakentajien yhteisenä haasteena rakentamisen kausiluontoisuutta.  - Kun kesällä on tavarasta ja rakentajista pulaa, täytyisi rakentamista voida hajauttaa enemmän talvikuukausille. Tämä onnistuu ajoittamalla rakentamisen tuoteosien rakentaminen talvisaikaan, jolloin varsinaiset rakentamisen ulkotyöt voidaan toteuttaa keväällä ja kesällä. Tätä voitaisiin edistää esimerkiksi poistamalla marraskuun ja maaliskuun välillä tapahtuvista aloituksista arvonlisävero, ehdottaa Torvela.

Torvela uskoo rakentamisen laatuvaatimusten kehittymisen nostaneen kuivan rakentamisen välttämättömyyden osaksi laatutarkastelua. - Kuivaketju kuuluu tämän päivän rakentamisen laadun hallintaan. Teemme elementit kuivasta tavarasta kuivissa tehdastiloissa, siirrämme valmiit elementit katettuun varastoon, josta ne kuljetetaan suojattuina työmaalle siten, että ne voidaan saman tien asentaa paikoilleen. Tämän logistiikan hallinta on olennainen osa kuivaketjun toteutumista, missä onnistuimme nyt hyvin.

Investointeja puutuotealan tuotekehitykseen

Pohjois-Suomen metsien 17 miljoonan kuutiometrin vuotuisesta kasvusta tulee nykyisin noin kymmenen miljoonaa talouskäyttöön. Torvela toivookin pohjoiseen uusia investointeja puutuotealalle korvaamaan muilla toimialoilla kuten ICT-alalla tapahtuneita työpaikkamenestyksiä. - Meillä on maailman paras tiheäsyinen hidaskasvuinen puuraaka-aine, jonka varaan voidaan kehittää biotalouden ja sahateollisuuden tuotteita, muistuttaa Torvela. Suomen ei pidä tyytyä lankunvientiin, vaan tavoitella valmiiden puutuote- ja rakennusteollisuuden komponenttien vientiä. Suomalaisella puulla on paljon hyviä brändiarvoja, joiden varaan voidaan vientiä rakentaa.

Torvelan mielestä Keitele Groupin tulo Kemijärvelle on hyvä asia, koska se lisää pohjoisen tukin käyttöä.  - Pohjois-Suomessa on raaka-ainetta, osaamista ja yrityksillä verkostoitumisvalmiutta. Oulun kannattaa pyrkiä puun käytössä rakentamisessa näyteikkunaksi maailmalle. Meillä on teollista perinnettä, puun jalostuksen osaamista ja satama. Nyt tarvitaan puutuotealan suunnittelukoulutus kuntoon, teollisia investointeja ja yhteistä tuotekehitystä betoni- ja terästeollisuuden kanssa, visioi Torvela.

Torvela pitää Oulun kaupungin asennetta uusien rakentamisen teknologioiden käyttöönottoon esimerkillisenä. Kaupungissa on toteutettu puuelementeillä täydennysrakentamista kerrostaloihin ja uusittu TES-järjestelmällä vanhan opiskelija-asunnon julkisivuja. - Nyt tutkimme mahdollisuutta asentaa puuelementit suoraan vanhan betonikerrostalon julkisivun päälle purkamatta vanhoja rakenteita. Säästäisimme näin valtavasti aikaa ja purkutöiden aiheuttamia kustannuksia. Oulussa toteutetussa opiskelija-asuntokohteessa purkutyöt vietiin liian pitkälle ja se aiheutti loppukustannuksiin painetta, arvioi Torvela.

Torvela näkee 1960-1970 -luvuilla rakennetuissa betonikerrostaloissa massiivisen peruskorjauksen tarpeen. - Kyse ei ole yksinomaan energiatehokkuuden parantamisesta, vaan rakenteiden välttämättömästä korjaamisesta myös asukasturvallisuuden kannalta.

Torvela toivoo, että kaupungit kaavoittaisivat pääkaupunkiseudun kuntien tapaan tiettyjä alueita puurakentamiselle. - Tämä olisi oikea tapa motivoida puun käyttöön rakentamisessa ja vanhojen alueiden peruskorjauksissa. Oulussa on ollut viisautta ja uskallusta uudistaa rakentamisen ja rakennusvalvonnan käytäntöjä ennalta ehkäisevällä neuvonnalla. Kaupungin perustamassa RESCA-hankkeessa kehitetään uusia rakentamisen tapoja, kuivaketjua ja energiatehokkaita lämmitysjärjestelmiä.

RESCA Oulu (RESCA = Renewable Energy Solutions in City Areas) on osa valtakunnallista RESCA-hanketta,  jonka tavoitteena on lisätä uusiutuvan energian käyttöä kaupungeissa. Oulun rakennusvalvonnan koordinoima RESCA-hanke keskittyy luomaan valintakonsepteja pientalon erilaisille energialähteille ja niiden optimoiduille yhdistelmille, hybrideille, sekä niihin soveltuville rakennuksen energiatehokkuusratkaisuille. Oulun Hiukkavaaraan rakennetaan uusiutuvan energian pilottialue, josta saadaan hyödyllistä tietoa eri ratkaisuista. Suomen Rakennustuote Oy on mukana useamman kohteen suunnittelemisessa ja toteuttamisessa alueelle.

Puuarkkitehtuurille sallittava tilaa rakentamisessa

Torvela toivoo yhdenmukaisuutta eurooppalaisiin rakennussäädöksiin. - Miksi Ruotsissa on pystytty ratkomaan palomääräykset siten, että puu voidaan jättää näkyviin esimerkiksi parvekkeissa ja luhtikäytävillä päinvastoin kuin meillä. Ei ruotsalainen puu voi palaa eri tavoin kuin suomalainen, ihmettelee Torvela.  Meillä tulisi saada hieno puuarkkitehtuuri paremmin esiin, kun kuluttajatkin sitä haluavat. Nyt rakennusmääräykset johtavat puuseinien peittämiseen kipsilevyillä niissäkin kohteissa, missä käytetään sprinklausta. Näin siitä huolimatta että puu voidaan maalata tai käsitellä palosuojaa parantavilla aineilla. Puukerrostalojen tulee näyttää pienimittakaavaiselta, loppuun asti suunnitellulta, detaljeiltaan betonielementtirakennuksista poikkeavilta hyvännäköisiltä puutaloilta. Uudella ilmeellä saadaan puukerrostaloille korkean laadun lisäksi vahvistettua niiden brändiä.

- Hiilijalanjälki tulee myös rakentamisen säädöksiin,  uskoo Torvela. Nyt tulee kehittää yhteensopivat mittaustavat energiatehokkuudelle, kuivaketjulle ja hiilijalanjäljelle. Oulun RESCA-hankkeessa on jo luokitus, millä voidaan kaikki nämä tekijät pisteyttää. Eivät nämä kriteerit toteudu vapaaehtoisesti, vaan säädösteitse, muistuttaa Torvela.

- Nyt tarvitaan laatumääräykset kuntoon, hyvää tonttipolitiikkaa ja tuotekehityspanoksia uuteen rakentamisen teknologiaan, niin saadaan toimivia rakennuksia. Torvela muistuttaa, että tuotekehitys ei pysy aina säädösten perässä. - Näin kävi energiatehokkuuden kanssa, passiivitaloista ei ole saatu vielä kokemuksia riittävästi, jotta voisimme sanoa, miten ne lopulta kosteuden kanssa käyttäytyvät. Parhaissa ikkunoissa ulkolasit jäätyvät, kun sisäikkunat eivät vuoda lämpöä lainkaan. Jos seinät alkavat käyttäytyä samalla tavoin, tulee katastrofi.

 

Artikkelipalvelu Markku Laukkanen

Lisätietoja: Kari Torvela, toimitusjohtaja, 0400 999750,kari.torvela@suomenrakennustuote.fi


 

Faktalaatikko:

Oulun Kastellin monitoimitaloon tulevat tilat:

Päiväkoti, peruskoulu, lukio, aikuislukio, kirjasto, auditorio, 4 liikuntasalia ja tilat nuorisotoiminnalle
Laajuus: Kerrosala 24.588 m2, tilavuus 124.010 m3
Tilaaja: Oulun kaupunki / Liikelaitos Oulun tilakeskus
Rakennuttaja: Lemminkäinen PPP Oy
Urakoitsijat: Lemminkäinen Talo Oy ja Lemminkäinen Talotekniikka Oy
Valmis: kesällä 2014

Suomen Rakennustuote Oy:

Oululainen vuonna 2005 perustettu yritys jonka suurelementtitehdas sijaitsee Haapavedellä, jossa oma höyläämö, lujuuslajittelulaitteisto, ristikkolinja, maalauslinja ja kuivaamo.

Yhtiö suunnittelee ja tuottaa elementtejä pientaloihin, rivitaloihin, kerrostaloihin, palvelutaloihin, liiketiloihin, halleihin sekä tie- ja maisemarakentamiseen meluseiniä, aitoja ja katoksia infrarakentamisen tarpeisiin.

Yhtiö suunnitteli ja toimitti elementit vuoden 2011 puupalkinnon voittaneeseen Metsähallituksen Pilke taloon, Aalto-yliopiston kerrostalon TES-elementtikohteeseen Oulussa ja Oulun asuntomessujen hiljentymiskappeliin, mikä oli Suomen ehdokkaana Venetsia Biennalessa.

PuuSuomi

$
0
0

PuuSuomi-verkostohankkeen tavoitteena on edistää Suomen puurakentamista ja puutuotealaa yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön Metsäalan strategisen ohjelman (MSO) ja Puuinfo Oy:n kanssa.

PuuSuomi-verkostohankkeen käytännön työ tehdään valtakunnallisten hanketoimijoiden ja ELY-keskusten verkoston avulla.

VERKOSTOHANKKEEN TOIMIJAT

Verkostohankkeen koordinaatio:

Kehittämispäällikkö Markku Karjalainen
markku.karjalainen@tem.fi
040 5832 127
Työ- ja elinkeinoministeriö / MSO / Puurakentamisohjelma ja puutuoteratkaisut
Aleksanterinkatu 4, Helsinki
PL 32, 00023 Valtioneuvosto

Toimitusjohtaja Mikko Viljakainen
mikko.viljakainen@puuinfo.fi
040 526 6413
Puuinfo Oy
Unioninkatu 14, 3. krs, 00130 Helsinki
PL 381, 00131 Helsinki

Suuraluevastaavat:

Länsi-Suomi (Varsinais-Suomi, Satakunta, Pirkanmaa, Keski-Suomi, Etelä-Pohjanmaa, Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)
Suuraluevastaava, projektipäällikkö Heikki Perko
heikki.perko@prizz.fi
044 710 5361
Prizztech Oy
Käyntiosoite: Porin Puuvilla, Pohjoisranta 11 D, 2. krs
Postiosoite: PL 18, 28101 Pori
www.prizz.fi

Pohjois-Suomi (Pohjois-Pohjanmaa, Lappi)
Suuraluevastaava, yrityskehittäjä Markku Helamo
markku.helamo@digipolis.fi
040 546 8652
Kemin Digipolis Oy,
Tietokatu 3, 94600 Kemi
www.digipolis.fi

Itä-Suomi (Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Kainuu)
Suuraluevastaava, ohjelmajohtaja Aki Hakala
aki.hakala@miktech.fi
044 036 1624
Miktech Oy
Graanintie 5, 50190 Mikkeli
http://www.miktech.fi/

Etelä-Suomi (Uusimaa, Itä-Uusimaa, Kanta-Häme, Päijät-Häme, Kymenlaakso, Etelä-Karjala)
Suuraluevastaava, tutkimuspäällikkö Petri Heino
petri.heino@kyamk.fi
044 702 8428
Kymenlaakson ammattikorkeakoulu
Paraatikenttä 7, 45100 KOUVOLA
www.kyamk.fi

Lataa tästä PuuSuomi-verkoston yhteystiedot

RunkoPES 2.0

$
0
0

Tästä infokortista löydät 31.12.2013 päivitetyn RunkoPES 2.0-aineiston.

RunkoPES on avoin puuelementtistandardi, joka määritelmillään vakioi puuelementtirakentamista asuntotuotannossa. Se soveltuu käytettäväksi pientaloista kerrostaloihin voimassa olevien rakentamismääräysten mukaisesti.
 
RunkoPES on kohdistettu ensisijaisesti suurelementteihin, mutta sen määritelmiä voidaan soveltaa myös ei-kantavissa rakenteissa ja tilaelementeissä.
 
Tässä aineistossa esitetään RunkoPES:in periaatteet sekä esimerkkejä rakennetyypeistä ja liittymädetaljeista. Esitetyt rakenneratkaisut ovat periaatteellisia, joiden perusteella eri yritykset voivat kehittää järjestelmään omia yksityiskohtaisia ratkaisuja näin halutessaan. Kantavien rakenteiden ja liitosten mitoitus sekä rakenteiden palo-, ääni- ja kosteustekniset tarkastelut tehdään aina tapauskohtaisesti.
 
RunkoPES 2.0:ssa esitetyt ratkaisut ovat Finnish Wood Research Oy:n omaisuutta.

RunkoPES 2.0

RunkoPES on avoin puuelementtistandardi, joka määritelmillään vakioi puuelementtirakentamista asuntotuotannossa. RunkoPES 2.0 käsittää alla olevat 12 osaa.

Mallikerrostalo (täydentyy)

Mallikerrostalon tarkoituksena on ohjeistaa puukerrostalon suunnittelua esittämällä optimaalisia mitoitusratkaisuja sekä taloteknisiä ratkaisuja, ottamatta kantaa arkkitehtuuriin. Mallikerrostalo käsittää alla olevat mallisuunnitelmat.

  • Rakennuslupapiirustukset (iso tiedosto 15,5 Mt)
  • Ilmanvaihtosuunnitelma, huoneistokohtainen (tulossa)
  • Ilmanvaihtosuunnitelma, keskuskone (tulossa)
  • Vesi- ja viemäröintisuunnitelma (tulossa)
  • Lämmitysjärjestelmän suunnitelma (tulossa)
  • LVIS-teknisten järjestelmien yhteensovitus (tulossa)

Malliasiakirjat (tulossa)

Alla olevissa linkeissä on esitetty puukerrostaloon laadittuja malliasiakirjoja.

  • Rakennustapaselostus

Rakenneobjektikirjasto ArchiCAD- ja Revit-ohjelmiin

Rakenneobjektikirjaston tarkoituksena on tarjota työkalu arkkitehtisuunnitteluun. Tämä rakenneobjektikirjasto sisältää RunkoPES 2.0 osan 11 rakennetyypit.

TEKLA-profiilikirjasto (tulossa)

TEKLA-profiilikirjaston tarkoituksena on tarjota työkalu rakennesuunnitteluun. Profiilikirjasto sisältää tavallisimmat sahatavara-, liimapuu- ja LVL-tuotteet

  • Profiilikirjasto TEKLA-ohjelmaan

Katso myös:


RunkoPES 2.0 julkaistu

Vapaavuori: Guggenheim-museon arkkitehtuurikilpailu mukaan valtakunnalliseen puurakentamisohjelmaan

$
0
0

Työ- ja elinkeinoministeriö tukee Guggenheim Helsinki -museon arkkitehtuurikilpailun järjestämistä. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren mukaan Guggenheim-museon arkkitehtuurikilpailu täyttää valtakunnallisen puurakentamisohjelman tuen vaatimat kriteerit.

– Ohjelman nimissä etsitään koko ajan uusia puurakentamisen kohteita. Hyvä kilpailukyky on puualan kansainvälistymisen ja kasvun perusedellytys. Guggenheim-museon arkkitehtuurikilpailu itsessään herättää laajaa kiinnostusta. Kilpailu tuo Suomelle paljon kansainvälistä näkyvyyttä ja konkretisoi hankkeen positiivisia vaikutuksia, Vapaavuori arvioi.

Työ- ja elinkeinoministeriön alaisuudessa toteutettavan metsäalan strategisen ohjelman (MSO) yhdeksi kärkihankkeeksi on kuluvan hallituskauden ajaksi nostettu valtakunnallinen puurakentamisohjelma. Puurakentamisohjelman tarkoituksena on pienentää rakentamisen hiilijalanjälkeä lisäämällä merkittävästi kotimaisen puun käyttöä rakentamisessa.

Valtakunnallisen puurakentamisohjelman tavoitteiden mukaisesti Guggenheim-museosta yhdistäisi korkeatasoisen arkkitehtuurin ja designin ympäristötietoiseen ja energiatehokkaaseen rakentamiseen, kertoo Guggenheim-säätiön työ- ja elinkeinoministeriölle toimittama hakemus. Tuen määrä ratkeaa myöhemmin ministeriön virallisen käsittelyn kautta.

Museon merkittävimmät vaikutukset liittyvät Vapaavuoren mukaan Suomen ja Helsingin imagoon sekä elinkeinopolitiikkaan.

– Museolla olisi merkittävä vaikutus Helsingin ja sitä kautta koko Suomen kansainväliseen imagoon. Se vahvistaisi Helsingin asemaa design-kaupunkina ja kasvattaisi kiinnostusta taidetta sekä arkkitehtuuria kohtaan. Toteutuessaan se olisi koko maan kannalta järkevä investointi. Myös matkailu hyötyisi museosta, joten hankkeen hyödyt ovat varsin monipuoliset, Vapaavuori toteaa.

Lisätiedot:

elinkeinoministerin erityisavustaja Pete Pokkinen, puh. 040 756 7180

Tiedote TEM:n sivuilla: http://www.tem.fi/?s=2468&89508_m=113177

UPM Grada - parhaat palat

$
0
0
Alkaa: 
7.1.2014
Päättyy: 
31.1.2014
Paikka: 
Pro Puu - galleria, Satamakatu 2 A, Lahti

UPM esittelee UPM Grada -tuotteiden parhaat palat näyttelyssä 7.–31.1.2014 Pro Puun tiloissa Lahden matkustajasatamassa. Näyttely koostuu sekä kokeneiden suomalaisten suunnittelijoiden että nuorten lahjakkuuksien töistä, joissa UPM Gradaa on hyödynnetty innovatiivisella tavalla. Näyttely huipentuu UPM Grada Design Awards -tilaisuuteen tammikuun viimeisellä viikolla. Kutsutilaisuudessa palkitaan UPM Grada -suunnittelija 2013 sekä Nuori suunnittelija 2013. Palkintojen ja yhteistyösopimuksien kokonaisarvo on 10 000 euroa.

Kategoriassa UPM Grada -suunnittelija 2013 ehdolla ovat Samuli Naamanka, Tapio Anttila ja Jouko Järvisalo. Samulilta näyttelyssä on esillä UPM Gradasta Iskulle suunniteltu Lightness-tuoli sekä Arktiksen ja Piiroisen kautta myytävä MyFly-tuoli. Tapion esillä olevia UPM Grada -töitä ovat ON-sarjan tuolit, Mixhanger-henkari ja -kenkälusikka sekä Bird Feeder Finland -lintulauta. Joukolta näyttelyssä on esillä Mobelin malliston Viuh-tuoli.

Kategoriassa Nuori suunnittelija 2013 ehdolla ovat Toni Kalliokoski ja Markus Niskasaari, Jesse Christian Perttula ja Anne Kärki. Tonilta ja Markukselta näyttelyssä esillä ovat Aalto-kauttimet, Jesseltä Moiré-istuin ja Annelta Playwood-tilanjakaja.

Lisätietoja antaa:
Mikko Tilli, päällikkö

UPM Grada, puh. 040 674 3809

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Pro Puu - galleria / Satamakatu 2 A / 15140 Lahti
puh. (03) 751 5600 / galleria@propuu.fi / www.propuu.fi

Avoinna: ma-pe 10-17, la 10-14
TERVETULOA!

Kanada suuren lisäarvon puutuotteiden kehityksen kärjessä

$
0
0

Kanadassa Brittiläisen Kolumbian yliopistossa Vancouverissa on käynnistetty useita tutkimus- ja kehitysohjelmia, joiden tavoitteena on kehittää uusia puutuotealan tuotteita, joista saadaan mahdollisimman suuri arvo kotimarkkinoilla ja viennissä. Yliopistossa metsänhoito, metsäekosysteemien suojelu ja puun käyttöön liittyvä tutkimus ovat samassa tiedekunnassa kokonaisvaltaisesti aktiivisessa vuorovaikutuksessa. Yliopiston mittavat tutkimus- ja kehityshankkeet rahoitetaan provinssin, teollisuuden ja yliopiston yhteistyökumppaneiden yhteistyönä. 

Brittiläisen Kolumbian yliopiston puun käytön lisäämiseen tähtäävät tutkimus- ja kehityshankkeet ovat osa Kanadan läntisen metsävaltaisen provinssin luonnonvara- ja teollisuuspolitiikkaa, millä pyritään lisäämään puun käyttöä rakentamisessa ja luomaan uusia metsään perustuvia biotalouden tuotteita. Osavaltiossa on vuonna 2009 otettu käyttöön Wood First Act -laki, joka edellyttää huomioimaan puun ensisijaisena rakentamisen materiaalina julkisesti rahoitetuissa hankkeissa. Tämän seurauksena osavaltiossa on toteutettu satoja rakennushankkeita asuintaloista julkisiin rakennuksiin, joissa puu on ollut ensisijainen rakentamisen materiaali.

Puurakennusten suunnittelusta ja rakentamisesta vastaavan osaston professori Frank Lamin mukaan yliopiston tutkimus- ja kehitysohjelmissa on neljä painopistettä: 1.Puutuotteiden teollinen valmistus, 2. Bioteknologia ja biotuotteet, 3. Yritysjohtaminen, markkinointi ja yritysvastuu sekä 4.Puurakentamisen teknologiat.

- Tavoitteemme on tuottaa tutkimustietoa päättäjille, teollisuudelle ja suurelle yleisölle. On tärkeää, että rakentamisen säädösten pohjana on tutkimustietoa, kiteyttää Lam. Metsien talouskäytön lisääminen edellyttää tutkimustietoa puun käyttäytymisestä erilaisissa käyttökohteissa ja meidän tehtävä on kehittää sellaisia rakentamisen järjestelmiä ja puutuotealan tuotteita, mistä saadaan mahdollisimman suurta arvoa erilaisissa käyttökohteissa. Tämän tutkimustyön käynnistämisessä julkisen vallan rahoitus on ollut avainasemassa.

Koulutus vahvistaa vientimarkkinoita

Lamin mukaan tutkimustoiminnan kärki on puurakentamisen kehittämisessä. - Kehitämme opetustyössä puurakentamiseen uuden sukupolven insinöörejä ja tutkijoita sekä tuotamme uutta tutkimustietoa, uusia tuotteita ja rakentamisen prosesseja. Tutkimme ja testaamme puun käyttöä rakentamisessa ja kehitämme rakentamisen menetelmiä ensin kotikentällä ja hyödynnämme kokemuksia vientimarkkinoilla, kiteyttää Lam.

Tässä onkin onnistuttu hyvin, koska puun käyttö rakentamisessa on lisääntynyt merkittävästi sekä Brittiläisessä Kolumbiassa että vientimarkkinoilla. - Provinssi on lisännyt merkittävästi jalostetun puutavaran vientiä kasvaviin talouksiin kuten Kiinaan ja Intiaan, missä rakentaminen on vahvassa kasvussa, vahvistaa Forest Innovation Investmentin varapääjohtaja Michael Loseth.

Yliopistossa suositaan erityisesti Aasiasta tulevien ulkomaisten opiskelijoiden osallistumista opetuksen vaihto-ohjelmiin. Koulutuksen ansiosta Aasian puutavaramarkkinoille sijoittuu Kanadassa koulutuksen saaneita ammattilaisia.  

Provinssin hallinnon hyväksymän lain, teollisuuden panostusten ja yliopiston tutkimus- kehitystoiminnan tuloksena puun käyttö varsinkin julkisessa rakentamisessa on muutamassa vuodessa moninkertaistunut Brittiläisessä Kolumbiassa. - Olemme onnistuneet muuttamaan asenteet puun käyttöä kohtaan myönteisiksi ja sillä on suuri merkitys metsäriippuvaisten kuntien talouden kannalta sekä siinä, että olemme löytäneet talouskäyttöä metsätuhoalueiden puille, muistuttaa Loseth.

Tavoitteena kestävän kehityksen rakentaminen

Yliopistossa on meneillään Kestävän rakentamisen ohjelma, jossa tutkitaan ekologisten materiaalien käyttöä rakentamisessa. Puu on tutkimustyössä keskeisessä asemassa, kun kehitetään uusia kestävän rakentamisen teknologioita, suunnittelua ja rakentamista. - Kestävien ja kierrätettävien materiaalien käytön edistäminen rakentamisessa on osa ilmastomuutoksen torjuntaa ja luonnonvarapolitiikkaa erityisesti Brittiläisessä Kolumbiassa, missä on 18 miljoonaa hehtaaria metsää, kuvailee professori Lam. Provinssin metsäpinta-ala vastaa Suomen havupuuvaltaista metsäpinta-alaa.

Yliopistossa tehdään systemaattista puun käyttöön kohdistuvaa testaustyötä, millä tutkitaan puun kestävyyttä ja ominaisuuksia esimerkiksi palo- ja maanjäristystilanteissa, koska Brittiläinen Kolumbia on myös maanjäristysaluetta. - Meillä on paljon kansainvälistä yhteistyötä maanjäristysongelmien kanssa elävän Japanin kanssa. Myös Japanissa on puun käyttöä rakentamisessa suosiva laki, joka perustuu pitkälti maan puurakentamisen tradition ylläpitämiseen ja maanjäristysvaurioiden ennalta ehkäisemiseen, kertoo Lam.

Lamin mukaan puusta voi tehdä erittäin maanjäristysturvallisen talon. Lisäkustannus maanjäristysturvallisen ja erittäin maanjäristysturvallisen talon välillä on vain 5000 – 7000 dollaria.

Kokonaisvaltaisen tutkimuksen ja opetuksen tukena vahva rahoitus

Puurakentamisen ohjelma käynnistettiin yliopistossa kymmenen vuotta sitten provinssin noin miljoonan euron (1,4 milj. CAD) rahoituksella. Nyt ohjelman vuosittainen lähes neljän miljoonan euron (5 milj. CAD) rahoitus kerätään provinssin, teollisuuden ja yliopiston partnereiden kanssa yhteistyössä. Opinto-ohjelman piirissä on yli tuhat opiskelijaa eri puolilta maailmaa. Kiinnostus yliopiston tarjoamaan puualan koulutukseen on vahvassa kasvussa varsinkin Aasian maissa.

- Ohjelman tavoitteena on tehdä maailman luokan kokonaisvaltaista ja monitieteellistä tutkimusta, tarjota opetusta sekä olla puurakentamisen suunnittelun ja rakentamisen kehitystyön globaalissa eturintamassa. Haluamme rakentaa vahvan tieteellisen klusterin metsäsektorin, rakennusalan, arkkitehtuurin, talotekniikan ja suunnittelun kanssa, kuvailee Lam.

Kestävän rakentamisen ohjelman tavoitteena on löytää keinoja suunnitella, rakentaa, ylläpitää ihmisille ja ekosysteemeille terveellisiä asuinympäristöjä. Lamin mukaan rakennusteollisuudelle on luotu nyt kova paine kehittää ja ottaa käyttöön innovatiivisia suunnitteluratkaisuja. - On tässä myös peiliin katsomisen paikka, koska akateemisissa tutkimusohjelmissa on vitkasteltu asumiskelpoisten vihreän rakentamisen ratkaisujen löytämiseksi, myöntää Lam.  

Kestävän rakentamisen tieteellinen ohjelma täyttää syntynyttä vajetta luomalla koulutusta ja tutkimusta sellaisten rakennusten suunnitteluun, toteutukseen ja seurantaan, joka perustuu rakentamisen terveellisyyteen ja asukastyytyväisyyteen, jossa on matala ekologinen jalanjälki ja joka voidaan toteuttaa ammattimaisen volyymirakentamisen keinoin.

CLT- levyyn perustuva rakentaminen kasvussa

Brittiläisen Kolumbian metsissä esiintynyt Mountain pine beetle eli vuoristomäntykovakuoriainen tuhosi viime vuosina 18 miljoonan hehtaarin laajuisella metsäalueella 720 miljoonan kuution verran puuta. - Tämä on yksi keskeinen syy yliopiston mittavien tutkimusohjelmien käynnistämiselle, myöntää Lam. Pystyyn kuivaneiden puiden hyödyntämiseksi etsitään koko ajan uusia käyttömahdollisuuksia. Metsätuholaisen tappamien puiden taloudelliseen hyödyntämiseen tarvitaan tutkimusta, koska lähtökohtaisesti puun käyttöominaisuudet kuten lujuus, ovat säilyneet ennallaan.

Käyttämättömät puumäärät ovat niin valtavia, että niiden varaan voisi perustaa esimerkiksi useita kymmeniä CLT-tuotantolaitoksia. - Esimerkiksi metsätuholaisen kuivattama puu sopii ominaisuuksiltaan CLT-tuotantoon hyvin, muistuttaa Lam. Pyrimme lisäämään CLT-levyn tuotantoa ja käyttöä rakentamisessa.  

Yliopistossa tutkimushankkeiden fokukseen on nostettu liimapuu- ja CLT-tuotanto, mihin voidaan käyttää myös vuoristotomäntykovakuoriaisen kuivattamia puita. Brittiläisessä Kolumbiassa on vireillä hankkeita  CLT-levyn teollisen tuotannon laajentamiseksi.

Cross Laminated Timber (CLT) -levystä on markkinoiden ja kehitystyön myötä tullut rakentamisen volyymituote Euroopassa, missä sen vuosittainen tuotanto on 300 tuhatta kuutiometriä vuodessa. Tämän innoittamana yliopistossa tutkitaan CLT-levyn ominaisuuksia tietokonemallinnuksilla seinä- ja lattiakomponenttien käytössä. 

CLT-levytekniikalla tavoitellaan korkeita rakennuksia

Arkkitehti Michael Green työskentelee korkeiden rakennusten ja urbaanin puurakentamisen tekniikan parissa. Parhaillaan on valmistumassa CLT-levytekniikkaan perustuva sairaalahoidossa olevien lasten vanhemmille tarkoitettu Ronald McDonald -talo Vancouverin lastensairaalan liepeille. Provinssin pohjoisosiin rakennetaan 8-kerroksinen puukerrostalo ja seuraavaksi Green tavoittelee 20 kerroksisen puurakennuksen rakentamista.

- Korkeuden tavoittelussa on kyse asenteiden murtamisesta ja puurakentamisen uskottavuuden vahvistamisesta, tiivistää Green. Samalla haluamme todistaa, että korkeissakin rakennuksissa pystymme täyttämään paloturvallisuuden ja ääneneristyksen rakennusmääräysten toiminnalliset vaatimukset.

Puulla on Greenin mielestä imago-ongelma, koska sen mahdollisuuksia modernin rakentamisen keinona ei vielä tunneta hyvin. Green pitää poliittista tukea puun käytön edistämiseksi perusteltuna, koska nyt tarvitaan uusille rakentamisen teknologioille referenssejä ja koulutusta tekijöille. - Erityisesti rakennesuunnittelijoista puurakentamisessa on kova pula kaikissa puurakentamista edistävissä maissa.

Puun osuus alle kuusikerroksisten talojen markkinassa on Kanadassa jopa 90 %, mutta korkeimmissa hyvin pieni. Green näkee asenneilmaston olevan muuttumassa. Suuren yleisön tietoisuus puun ominaisuuksista on kasvussa. Paikalliseen luonnonmateriaaliin perustuvaa puurakentamisen kasvua Green vertaa paikallisen orgaanisen biologisen ruokakulttuurin suosion kasvuun.

- Ilmastonmuutos ja varsinkin kaupungeissa kasvava massiivinen asuntojen tarve tarkoittavat, että täytyy löytää uusia tapoja rakentaa, muistuttaa Green. Puutuotealan pitää viestiä enemmän puun käytön mahdollisuuksista, koska se on tällä hetkellä teknologisesti edistynein materiaali. Me rakennamme nykyisin aivan liikaa isoja taloja, joita ei tarvita. Nyt tarvitaan erityisesti panostamista rakentamisen laatuun, missä puulla on kevyenä, nopeana ja teollisesti esivalmistettuna materiaalina hyvät mahdollisuudet, muistuttaa Green.

Kanadassa betonirakentamisen kehittyminen on ollut hyvin vähäistä. Green mainitsi esimerkkinä kantavaan runkoon liittyvien betonisten parvekerakenteiden kylmäsillat, joita ei uudemmissakaan kohteissa ole katkaistu.

- Aiemmin tavoitteena oli käyttää paljon materiaalia, kun nyt pitäisi iloita materiaalien mahdollisimman vähäisestä käytöstä. Nuoret arkkitehdit katsovat tulevaisuuteen ja näkevät puun ohella muitakin kestäviä, orgaanisia rakentamisen materiaaleja, jotka tekevät tuloaan.

Lisää sijoituksia innovaatiotyöhön

Brittiläisessä Kolumbiassa ollaan pitkällä ammattimaisen, teollisen puurakentamisen kehittämisessä, mutta muu Kanada tulee kaukana perässä. Green muistuttaa, että jokainen tonni rakentamisessa käytettyä puuta säästää 5,7 tonnia hiilidioksidia. - Vaikka puurakentaminen vähentää päästöjä ja käytämme rakentamiseen sertifioiduista metsistä hakattua puutavaraa, ympäristöjärjestöt arvostelevat  hakkuita, harmittelee Green.  Tämä on ristiriitaista, koska puu on uusiutuvaa ja puurakentamisella voimme muuttaa koko paljon päästöjä tuottavan rakentamisen rakenteen uudeksi.

- Puu on vahva, kevyt ja puurakentamisen joustavat järjestelmät ovat osoittautuneet seismisesti herkillä maanjäristysalueilla turvallisiksi. Puu on orgaaninen, kestävä, luonnollinen ja uusiutuva materiaali, joka rakentamisessa vaatii vähemmän energiaa kuin muut materiaalit. Puu on kustannustehokas, paikallinen materiaali, jonka jalostaminen vahvistaa aluetalouksia. Se on esteettisesti kaunis materiaali ja puurakennukset ovat helposti muunneltavia, perustelee Green.

 On arvioitu, että Pohjois-Amerikassa puolet kaikesta energiasta kuluu talojen rakentamiseen ja ylläpitoon. Greenin mukaan puurakentamisen innovaatiotyöhön tarvitaan sijoittajia ja moninkertainen määrä resursseja, koska rakentamisen merkitys bruttokansantuotteelle on merkittävä, yli kymmenen prosenttia.

Teollisen puurakentamisen kehittäjinä Green näkee Kanadalla ja Suomella paljon yhtäläisyyksiä. Meillä on vahva poliittinen tuki, kehitystyötä yliopistoissa, valmiita järjestelmärakentamisen ratkaisuja, uusia innovaatioita ja teknologioita. Näillä eväillä voimme olla tulevaisuuden rakentamisen tien näyttäjiä, visioi arkkitehti Michael Green.

 

Artikkelipalvelu Markku Laukkanen

Lisätietoja:
Frank Lam, professori, 990 1 604 822 6526, frank.lam@ubc.ca
Michael Green, arkkitehti, michael@mg-architecture.ca

SUBSCRIPTION of PuuWoodHolzBois -magazine

$
0
0

The subscription to PuuWoodHolzBois Magazine, which is continuous, takes effect once the subscription form has been filled in properly. PuuWoodHolzBois Magazine is published four times a year. Languages in printed paper are Finnish and English,  translation appendixes in German and French will be published in internet.

Due to the increasing production and mailing costs of the PuuWoodHolzBois magazine, subscriptions outside Finland are no longer free of charge. On the other hand, we also wish to develop the magazine further to satisfy the growing needs for wood-related information.

The subscription fees for 3 issues are (+ VAT):
- 32 euros in Europe
- 36 euros outside Europe.
Note: when paid with a cheque, +10 euros

Bestellungen

Aufgrund der steigenden Produktions- und Portokosten unserer PuuWoodHolzBois- Zeitschrift, sind die Abonnements nach Übersee leider nicht länger kostenlos. Andererseits möchten wir auch die Zeitschrift weiter entwickeln, um den wachsenden Bedürfnissen nach Informationsmaterial, das mit Holz in Verbindung steht, zu erfüllen.

Die Abonnementpreise für drei Ausgaben betragen (+MWS):
- 32 Euro in Europa
- 36 Euro ausserhalb von Europa.
Achtung! Bei Scheckbezahlung gelten die Preise + 10 Euro.

Abonnements

A cause des coûts croissants résultant de la production et de l’envoi de notre magazine PuuWoodHolzBois, les abonnements outre-mer ne sont plus gratuits. D’ailleurs, nous voulons aussi développer le magazine afin de satisfaire aux exigences croissantes pour l'information liée au bois.

Les frais d’abonnement pour trois numéros sont (+TVA):
- 32 euros en Europe
- 36 euros hors Europe.
Note: paiement avec chèque, +10 euros

Subscriptions or change of address

To subscribe PuuWoodHolzBois -magazine fill out your contact information on

Subscription page »

If you already have subscribed the magazine and just want to pay your invoice by PayPal.

Pay via PayPal in Europe (32€) »

Pay via PayPal outside Europe (36€) »

 

Viewing all 2870 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>