Osmo Color - Sarbon Woodwise Oy
Puutoimi Tapio Outinen Oy
Puutoimi Tapio Outinen Oy
Stora Enson Tilaelementtirakentaminen
Tilaelementtirakentamisella tarkoitetaan rakentamista esivalmistetuista asuntomoduuleista. Tilaelementtien rakennusmateriaalina käytetään Stora Enson massiivipuista CLT-levyä, (Cross laminated timber), joka koostuu ristikkäin liimatuista puulevykerroksista. Tilaelementit rakennetaan Stora Enson Pälkäneen ja Hartolan tehtaissa.
Hartolan ja Pälkäneen tehtaalle saapuvat CLT-levyt on valmiiksi esityöstetty Itävallassa, jossa Stora Enso valmistaa CLT-levyjä kahdessa yksikössä. Suomessa Pälkäneen ja Hartolan yksiköissä levyistä kootaan pitkälle viimeisteltyjä tilaelementtejä.
Myynti
Myynti- ja kehityspäällikkö Miikka Vainio, rakentamisen ratkaisut, Puumerkki Oy
puh. 040 574 7991, miikka.vainio@storaenso.com
Tekninen neuvonta
Suunnitteluinsinööri Ari Panttila, Stora Enso Building and Living, Pälkäneen yksikkö
puh. 040 673 7770, ari.panttila@storaenso.com
Tilaelementit valmistetaan alusta loppuun saakka sisätiloissa, eivätkä ne altistu rakentamisen missään vaiheessa kosteudelle tai muille säävaihteluille. Tilaelementtiin asennetaan jo tehtaalla tarvittava talotekniikka, sprinklaus, ikkunat, ovet, sisäverhoilu sekä kylpyhuone- ja keittiökalusteet. Tehtaalta lähtiessään tilaelementit ovat asennusta vaille valmiit. Yksi asunto koostuu yhdestä tai useammasta tilaelementistä. Työmaalla tilaelementit kootaan kerroksittain valmiiksi rakennukseksi. Tilaelementit ovat itsessään kantavia, joten erillisiä kantavia rakenteita ei tarvita.
Menetelmällä saavutetaan jopa 50–70 prosenttia nopeampi rakennusaika perinteiseen elementtitekniikkaan verrattuna. Nopeuden lisäksi puupohjaisen moduulirakentamisen puolesta puhuvat laatu ja ekologisuus.
Lue lisää:
http://buildingandliving.storaenso.com/products-and-services/modular-construction
Effex® Industrial
Effex® Industrial tarjoaa suunnittelijoiden ja teollisuuden käyttöön erilaisia aihiota ja teknisiä viiluja. Industrial-tuotteet ovat ammattilaisten tuotteita. Industrial tarkoittaa rajattomia mahdollisuuksia toteuttaa uudenlaisia ja ekologisia kiintokalusteita, ikkunoita, ovia, huonekaluja ja jopa valaisimia.
Stora Enso Wood Products
Nicolaou, Marios
+358 2046 21738(phone)
+358 408 471177(mobile)
Effex Industrial aihiot on sormijatkettuja, oksattomia raaka-aineita jalostajille.
Aihiot toimitetaan 9–12 % tasapainokosteudessa. Liimat MUF ja PVAC.
Katso Effex Industrial aihioiden ja Effex teknisten viilujen tarkemmat dimensiot liitteenä olevasta esitteestä.
Lisää tietoa:
buildingandliving.storaenso.com/products-and-services/effex-industrial
Katso myös: Effex Design -sisustuspaneelit
Suomalainen puu seilaa maailman seitsemällä merellä
Suomalainen Pedro-kaluste valmistaa designer Tapio Anttilan uniikkeja design-kalusteita, mutta liiketoiminnan ydin tulee hotelleista ja laivoista. Designin parissa eläneet 1950-luvun jälkeen syntyneet sukupolvet ostavat suomalaista designia sekä lapsilleen että vanhustentaloissa asuville vanhemmilleen. Suomalainen design on taas haluttua myös Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Japanissa.
Risteilyalusten ja hotelleiden kalustaja
Nastolassa toimiva Pedro-huonekalutehdas on kasvanut kansainvälisesti merkittäväksi risteilyalusten ja hotelleiden kalustajaksi. Pedro kalustaa ylellisiä hotelliketjuja ympäri maailmaa ja viime vuonna 10 risteilijää.
Suomi on perinteikäs laivanrakennusmaa, joten Pedronkin kalusteet seilaavat kirjaimellisesti maailman seitsemällä merellä. Maailman suurin risteilijä Oasis of the Seas kätkee sisuksiinsa lähes 700-paikkaisen elokuvateatterin, jossa leffaelämyksestä nautitaan Pedron tuoleissa. Laivojen kalusteet tehdään asennusvalmiiksi Nastolassa, jonka jälkeen kontit lähtevät mm. Meyerin Saksan ja Turun telakoille, Japaniin Aida-varustamolle tai Itämeren laivoille.Parhaillaan viimeistelyssä ovat kalusteet TUI-varustamon 900-paikkaiseen teatteriin, jossa pian nautitaan drinkkejä Bahaman ja Miamin välisessä risteilyliikenteessä. Saksalaisen Meyerin valmisteilla olevaan RCCL:n loistoristeilijään on valmisteilla tuhat istuinta. Valtava kappalemäärä pitää sisällään räätälöityjä uniikkikappaleita. Näyttävää, pyöreää sohvaa valmistetaan yksi ainoa kappale, luksusloungen sohvia vain neljä kappaletta. Kun kyseessä on maailman suurimmat risteilyalukset, niin kalustuksen ja sisustuksen laatutaso on verrattavissa viiden tähden huippuhotelliin.
Julkitilakalustamista pikaruokaketjuista huippuhotelleihin
Pedro kalustaa ylellisiä hotelliketjuja ympäri maailmaa, jolloin puhutaan tuhansien kappaleiden tilausmääristä. Moskovan Marriottiin ja Pietarin Sokos- ja Radisson-hotelleihin valmistettiin satoja sohvia ja tuoleja. Maailman suurimman Oasis of the Seas -risteilijöiden teattereihin peräti 1303 tuolia.
Suomalainen teknologiaosaaminen tulee esille älykalusteissa. Haagin kansainvälisen oikeuden auditorioon valmistettiin tuolit, joiden käsinojiin on integroitu tulkkaustekniikka.
Eksoottisimpia kohteita oli Saudi-Arabia, jonka Herfy-pikaruokaketjuun lähti Nastolasta asennusvalmiina niin suoria kuin kaarevia sohvia, mutta ennen kaikkea helppohoitoisia suomalaistuotteita.
Kalusteet kotimaisesta puusta
Scandinaavinen muotokieli on leimallista Pedron kuluttajatuotteille. ON-tuotesarja jatkaa suomalaisen designin maineikasta linjaa kansainvälisesti tunnettujen Ilmari Tapiovaaran, Eero Aarnion ja Yrjö Kukkapuron jalanjäljillä. Tapio Anttilan tavoitteena on tehdä ajatonta suunnittelua unohtamatta perinteitä.- Suomessa on viilun taivuttamisessa pitkät perinteet Alvar Aallosta lähtien. Edellisten sukupolvien työt ovat hieno perintö, mutta jokainen suunnittelija tekee kuitenkin oman näköistään, modernia jälkeä, sanoo designer Tapio Anttila.
Perinteisten klassikkojen rinnalle suomalaisessa designissa ovat nousseet Anttilan tuohi-seinäelementit ja Nordic Hysteria -puuvalaisimet. ON-tuoli toi yritykselle ja designer Tapio Anttilalle kansainvälisen muotoilupalkinnon. Good Design on maailman vanhin muotoilupalkinto, jonka myöntää The Chicago Athenaeum arkkitehtuuri- ja designmuseo. Tunnustus nostaa esiin korkeatasoista, omaperäistä muotoilua ja innovatiivisia tuotekonsepteja.
Materiaalien suhteen Pedrossa vannotaan massiivipuun ja koivuviilun nimeen. Lastulevyä ei Pedron tuotteista löydä. Viiluna käytettävä koivu tulee kotimaasta. - Tammi- tai saarniviilutettujen osien ydin on niin ikään suomalaista koivua, joten kalusteiden kotimaisuusaste on 99 prosenttia, sanoo Pedron toimitusjohtaja Juha Lehtonen (kuvassa). Massiivipuusta valmistetut rungot takaavat, että Pedron tuotteet kestävät äidiltä tyttärelle.
Vihreä ajattelu kulkee läpi tuotantoketjun
Tapio Anttilan mielestä puu on paitsi ekologinen valinta, myös ehdoton materiaalivalinta suomalaiselle Pedro- huonekalutehtaalle, joka tekee skandinaavista designia. - Kotimainen koivuviilu taipuu kauniisti ja väripetseillä muokataan materiaalit modernilla tavalla sisustukseen sopivaksi. Näitä ei laiteta lasivitriiniin, vaan kalusteiden pitää mukautua erilaisiin sisustuksiin, kuvailee Anttila.
Lehtosen mukaan Pedron filosofiaan kuuluu keskeisesti ekologinen ajattelutapa, joka kulkee läpi hankinta- ja valmistusketjun. - Puun merkitys kierrätyskelpoisena luonnonmateriaalina on keskeinen. Ekologisuutta on myös lähialuetuotanto. Verhoiltujen kalusteiden pehmustemateriaali tulee lähialueen toimittajalta ja loppujäte kierrätetään takaisin lähialueen pienyritykselle, joka valmistaa siitä äänieristysmattoja.
Pehmusteissa käytetään kierrätyskuitua, joka valmistetaan palautuspulloista. Valmistusjätteet viedään naapurikaupungin jätteenpolttolaitokseen, joka puolestaan tulee energiana takaisin Nastolaan tehtaalle. Pienemmät erät käyttökelpoista materiaalia kierrätetään paikkakunnan kouluihin ja päiväkoteihin askartelutarvikkeiksi.
Juha ehtonen on huomannut, että vihreän ajattelun suhteen Suomessa ollaan muutama askel edellä esimerkiksi Viroa. - Maailmassa ei ole toista meidän kaltaista yritystä. Tuotteet ovat ekologisia, hygieenisiä, niiden pohja- ja sisusmateriaalit ovat laatutyötä; massiivikoivua. Palosuojatut vaahtomuovit ovat A1-luokkaa. Kuluttaja saa kotioloihin laadukkaan julkitilakalusteen kriteerit täyttävän design-kalusteen, kiteyttää Lehtonen.
Artikkelipalvelu Markku Laukkanen
Lisätietoja:
Juha Lehtonen, 046 878 3846, juha.lehtonen@pedro.fi
Tapio Anttila, 040 521 2606
Suomalainen puu seilaa maailman seitsemällä merellä
Suomalainen puu seilaa maailman seitsemällä merellä
Kotimaiset keittiöt
Stora Enson Pelletit
Stora Enso valmistaa sahojen sivutuotteista pellettejä, jotka tarjoavat kestävän, uusiutuvan ja luontoa säästävän polttoaineen. Stora Enso pellettien tilaaminen käy helposti verkon kautta milloin ja missä tahansa (www.storaensopelletit.fi). Hoidamme koko toimitusketjun raaka-aineen hankinnasta toimitukseen.
Stora Enson korkealuokkaiset, vaaleat pelletit valmistetaan sahanpurusta, kuivasta hakkeesta ja kutterinlastuista, minkä ansiosta niiden energiasisältö on korkea ja niistä syntyy vain vähän tuhkaa. Pellettituotanto on yhdistetty sahauslinjaan turhien kuljetusten ja niistä aiheutuvien päästöjen välttämiseksi. Pelleteillä on erinomainen hyötysuhde ja pienet ympäristövaikutukset.
Monia etuja:
- Kestävyyttä luonnon omilla ehdoilla
- Euroopan johtavan puuasiantuntijan luotettavuus
- Toiminnan tehokkuuden tuoma hintavakaus
- Halkaisija 8 mm
- Kuiva-ainepitoisuus noin 91 %
- Tuhkapitoisuus ≤ 0,3 %
- Tuhkan sulamislämpötila noin 1400 °C
- Tiheys noin 650 kg/m3
- Energia per kg noin 4,85 kWh / per m3 noin 3120 kWh
Tutustu Kotimaisiin keittiövalmistajiin
Tutustu Kotimaisiin keittiövalmistajiin. Neljä suurinta keittiövalmistajaa ovat tuottaneet yhteensä miljoona keittiötä tarjoten tuhansille työpaikan. Vuodessa 40 000 perhettä luottaa kotimaiseen keittiöön. Yritysten pitkä historia on tarjonnut vuosikymmenten kokemuksen ja rautaisen ammattitaidon, tämä halutaan säilyttää Suomessa.
Domus Yhtiöt Oy
Novart Oy
Topi-Kalustaja Oy
Puurakentamisen Roadshow 2015 Vaasa
Puuinfo yhteistyökumppaneineen järjestää keväällä 2015 suuriin rakenteisiin keskittyvän puurakentamisen roadshown kymmenellä paikkakunnalla. Tilaisuudet järjestetään yhteistyössä paikallisen ammattikorkeakoulun kanssa. Tilaisuus kestää yhden päivän ja on maksuton. Kouluttajana toimii RI Tero Lahtela ja alan asiantuntijat.
Kohderyhmät
Tilaisuuksien kohderyhmänä ovat rakennesuunnittelijat, rakennuttajat ja rakentajat, kuntien rakennusviranomaiset, ELY-keskusten tie- ja siltahankkeista vastaavat sekä rakennusalan AMK opettajat ja opiskelijat.
Tavoite
Tavoitteena on siirtää kohderyhmille suurten puurakenteiden (hallit, puusillat, maatilarakennukset) kehitystyön uusin tieto, mm. HalliPES, ja opastaa näitä tiedon ja ratkaisujen löytämisessä.
Ohjelma klo 8.00 - 17.00:
8.00 - 8.30 Aamukahvi ja ilmoittautuminen
- Avaus – Puurakentaminen osana metsäbiotaloutta, TEM
- Suuret rakenteet puun käytön lippulaivana – esimerkkejä maailmalta
- Suurten puurakenteiden standardi - HalliPES 1.0, järjestelmän esittely
9.45 - 10.00 Tauko
- Puuhallin rungon jäykistys ja voimaliitoksetHalliPES 1.0 mukaan
11.00 - 12.00 Lounas
- Teolliset runko- ja vaippajärjestelmät (MetsäWood)
- NR-yläpohjan jäykistys
- Työnsuoritusstandardi
- Liimapuukäsikirjan esittely
14.30 - 15.00 Iltapäiväkahvi
- Puusiltarakentamisen mahdollisuudet – esimerkkejä pohjoismaista
- Kotimaiset tyyppisillat (Versowood)
- Puusiltojen suunnittelu
17.00 Tilaisuus päättyy
Tervetuloa!
www.metsawood.fi | www.versowood.fi | www.tem.fi/mso |
Aineistot
Roadshown luentoaineistot julkaistaan puuinfo.fi-palvelussa kiertueen jälkeen. Tilaisuuksissa on jaossa mm. Liimapuukäsikirja ja yhteistyökumppaneiden aineistoa.
Yhteistyökumppanit: Metsä Wood, Profin, Pölkky, SPAX, Työ- ja elinkeinoministeriö, Versowood
Lisätietoja: kirsi.pellinen@puuinfo.fi
Ilmoittautuminen oheisella lomakkeella 12.3. mennessä
Puurakentamisen Roadshow 2015 Oulu
Puuinfo yhteistyökumppaneineen järjestää keväällä 2015 suuriin rakenteisiin keskittyvän puurakentamisen roadshown kymmenellä paikkakunnalla. Tilaisuudet järjestetään yhteistyössä paikallisen ammattikorkeakoulun kanssa. Tilaisuus kestää yhden päivän ja on maksuton. Kouluttajana toimii RI Tero Lahtela ja alan asiantuntijat.
Kohderyhmät
Tilaisuuksien kohderyhmänä ovat rakennesuunnittelijat, rakennuttajat ja rakentajat, kuntien rakennusviranomaiset, ELY-keskusten tie- ja siltahankkeista vastaavat sekä rakennusalan AMK opettajat ja opiskelijat.
Tavoite
Tavoitteena on siirtää kohderyhmille suurten puurakenteiden (hallit, puusillat, maatilarakennukset) kehitystyön uusin tieto, mm. HalliPES, ja opastaa näitä tiedon ja ratkaisujen löytämisessä.
Ohjelma klo 8.00 - 17.00:
8.00 - 8.30 Aamukahvi ja ilmoittautuminen
- Avaus – Puurakentaminen osana metsäbiotaloutta, TEM
- Suuret rakenteet puun käytön lippulaivana – esimerkkejä maailmalta
- Suurten puurakenteiden standardi - HalliPES 1.0, järjestelmän esittely
9.45 - 10.00 Tauko
- Puuhallin rungon jäykistys ja voimaliitoksetHalliPES 1.0 mukaan
11.00 - 12.00 Lounas
- Teolliset runko- ja vaippajärjestelmät (MetsäWood)
- NR-yläpohjan jäykistys
- Työnsuoritusstandardi
- Liimapuukäsikirjan esittely
14.30 - 15.00 Iltapäiväkahvi
- Puusiltarakentamisen mahdollisuudet – esimerkkejä pohjoismaista
- Kotimaiset tyyppisillat (Versowood)
- Puusiltojen suunnittelu
17.00 Tilaisuus päättyy
Tervetuloa!
www.metsawood.fi | www.versowood.fi | www.tem.fi/mso |
Aineistot
Roadshown luentoaineistot julkaistaan puuinfo.fi-palvelussa kiertueen jälkeen. Tilaisuuksissa on jaossa mm. Liimapuukäsikirja ja yhteistyökumppaneiden aineistoa.
Yhteistyökumppanit: Metsä Wood, Profin, Pölkky, SPAX, Työ- ja elinkeinoministeriö, Versowood
Lisätietoja: kirsi.pellinen@puuinfo.fi
Ilmoittautuminen oheisella lomakkeella 11.3. mennessä
Puurakentamisen Roadshow 2015 Mikkeli
Puuinfo yhteistyökumppaneineen järjestää keväällä 2015 suuriin rakenteisiin keskittyvän puurakentamisen roadshown kymmenellä paikkakunnalla. Tilaisuudet järjestetään yhteistyössä paikallisen ammattikorkeakoulun kanssa. Tilaisuus kestää yhden päivän ja on maksuton. Kouluttajana toimii RI Tero Lahtela ja alan asiantuntijat.
Kohderyhmät
Tilaisuuksien kohderyhmänä ovat rakennesuunnittelijat, rakennuttajat ja rakentajat, kuntien rakennusviranomaiset, ELY-keskusten tie- ja siltahankkeista vastaavat sekä rakennusalan AMK opettajat ja opiskelijat.
Tavoite
Tavoitteena on siirtää kohderyhmille suurten puurakenteiden (hallit, puusillat, maatilarakennukset) kehitystyön uusin tieto, mm. HalliPES, ja opastaa näitä tiedon ja ratkaisujen löytämisessä.
Ohjelma klo 8.00 - 17.00:
8.00 - 8.30 Aamukahvi ja ilmoittautuminen
- Avaus – Puurakentaminen osana metsäbiotaloutta, TEM
- Suuret rakenteet puun käytön lippulaivana – esimerkkejä maailmalta
- Suurten puurakenteiden standardi - HalliPES 1.0, järjestelmän esittely
9.45 - 10.00 Tauko
- Puuhallin rungon jäykistys ja voimaliitoksetHalliPES 1.0 mukaan
11.00 - 12.00 Lounas
- Teolliset runko- ja vaippajärjestelmät (MetsäWood)
- NR-yläpohjan jäykistys
- Työnsuoritusstandardi
- Liimapuukäsikirjan esittely
14.30 - 15.00 Iltapäiväkahvi
- Puusiltarakentamisen mahdollisuudet – esimerkkejä pohjoismaista
- Kotimaiset tyyppisillat (Versowood)
- Puusiltojen suunnittelu
16.00 Tilaisuus päättyy
Tervetuloa!
www.metsawood.fi | www.versowood.fi | www.tem.fi/mso |
Aineistot
Roadshown luentoaineistot julkaistaan puuinfo.fi-palvelussa kiertueen jälkeen. Tilaisuuksissa on jaossa mm. Liimapuukäsikirja ja yhteistyökumppaneiden aineistoa.
Yhteistyökumppanit: Metsä Wood, Profin, Pölkky, SPAX, Työ- ja elinkeinoministeriö, Versowood
Lisätietoja: kirsi.pellinen@puuinfo.fi
Ilmoittautuminen oheisella lomakkeella 5.3. mennessä
Puurakentamisen Roadshow 2015 Helsinki
Puuinfo yhteistyökumppaneineen järjestää keväällä 2015 suuriin rakenteisiin keskittyvän puurakentamisen roadshown kymmenellä paikkakunnalla. Tilaisuudet järjestetään yhteistyössä paikallisen ammattikorkeakoulun kanssa. Tilaisuus kestää yhden päivän ja on maksuton. Kouluttajana toimii RI Tero Lahtela ja alan asiantuntijat.
Kohderyhmät
Tilaisuuksien kohderyhmänä ovat rakennesuunnittelijat, rakennuttajat ja rakentajat, kuntien rakennusviranomaiset, ELY-keskusten tie- ja siltahankkeista vastaavat sekä rakennusalan AMK opettajat ja opiskelijat.
Tavoite
Tavoitteena on siirtää kohderyhmille suurten puurakenteiden (hallit, puusillat, maatilarakennukset) kehitystyön uusin tieto, mm. HalliPES, ja opastaa näitä tiedon ja ratkaisujen löytämisessä.
Ohjelma klo 8.00 - 17.00:
8.00 - 8.30 Aamukahvi ja ilmoittautuminen
- Avaus – Puurakentaminen osana metsäbiotaloutta, TEM
- Suuret rakenteet puun käytön lippulaivana – esimerkkejä maailmalta
- Suurten puurakenteiden standardi - HalliPES 1.0, järjestelmän esittely
9.45 - 10.00 Tauko
- Puuhallin rungon jäykistys ja voimaliitoksetHalliPES 1.0 mukaan
11.00 - 12.00 Lounas
- Teolliset runko- ja vaippajärjestelmät (MetsäWood)
- NR-yläpohjan jäykistys
- Työnsuoritusstandardi
- Liimapuukäsikirjan esittely
14.30 - 15.00 Iltapäiväkahvi
- Puusiltarakentamisen mahdollisuudet – esimerkkejä pohjoismaista
- Kotimaiset tyyppisillat (Versowood)
- Puusiltojen suunnittelu
17.00 Tilaisuus päättyy
Tervetuloa!
www.metsawood.fi | www.versowood.fi | www.tem.fi/mso |
Aineistot
Roadshown luentoaineistot julkaistaan puuinfo.fi-palvelussa kiertueen jälkeen. Tilaisuuksissa on jaossa mm. Liimapuukäsikirja ja yhteistyökumppaneiden aineistoa.
Yhteistyökumppanit: Metsä Wood, Profin, Pölkky, SPAX, Työ- ja elinkeinoministeriö, Versowood
Lisätietoja: kirsi.pellinen@puuinfo.fi
Ilmoittautuminen oheisella lomakkeella 18.2. mennessä
Ville Kopra: Tyyppihyväksyntä avaa puusiltojen markkinoita
- Toivottavasti Liikenneviraston päätös vähentää puusiltoja kohtaan tunnettuja ennakkoluuloja. Nyt tilaajat voivat luottaa siihen että sillat ovat hyvin suunniteltuja ja teknisesti toimivia.
Versowood Oy yhdistää liimapuuosaamisen ja tuottamisen puusiltarakentamisessa, jonka markkinoinnin yhtiö suuntaa tulevaisuudessa kuntasektoriin ja infrarakentamiseen. - Tyyppisiltaan ja sen ominaisuuksiin tilaaja voi tutustua etukäteen, sen rakentamiseen voi hakea valtionapua, se rakennetaan tehtaalla asennusvalmiiksi ja valmis siltaratkaisu vähentää merkittävästi suunnittelukustannuksia, luettelee Kopra tyyppisiltojen etuja.
Siltarakentamisessa puu on uusiutuva ekotehokas luonnonvara, joka on kotimaista hiiltä sitovaa materiaalia ja vähentää kasvihuonepäästöjä. Puurakenteilla on nopea rakennusaika, sitä on helppo työstää, sillan rakentamisessa ei tarvita muottirakenteita ja oikein suojattuna se säilyy vuosisatoja ja sen jälkeen voidaan vielä kierrättää.Teknisesti tyyppihyväksynnän saanut ja eurokoodin täyttävä silta on poikkijännitetty liimapuupalkkisilta, jonka leveys on 4-9 metriin ja pituus kuudesta 32 metriin oleva jännemitta kahden metrin jaolla. Tyyppihyväksytyillä silloilla on nyt käyttölupa yleisillä teillä ja valtionapua saavilla yksityisteillä liikenneviraston töissä. Sillat on suunniteltu eurokoodien mukaisesti kestämään 50 vuoden käyttöikään. Puistosiltojen pituus on yleensä 10 - 20 metriä ja ne soveltuvat kevyen liikenteen käyttöön. Sillat toimitetaan paikoilleen asennusvalmiina, useimmiten kaiteetkin kiinnitettyinä.
- Jos kunta haluaa profiloitua tuomalla uutta ilmettä infrarakenteeseen ja kaupunkikuvaan, kotimainen paikallinen puusilta on siihen hyvä väline, muistuttaa Kopra.
Ennakkoluulot puusiltarakentamisen esteenä
Kopran mielestä ennakkoluulot puusiltojen rakentamista kohtaan ovat Suomessa suuret. - Ongelmana on se, että meiltä puuttuu yhteinen tahto, puusiltojen vähättelijöitä kyllä riittää. Todellisuudessa massiivisesta liimapuusta rakennetut sillat ovat kestäviä ja paloturvallisia. Oikein käytettynä se ei ole kalliimpi kuin muutkaan materiaalit.
- Ei puusiltaa erikoiskohteena voi verrata perusbetonisiltaan ja sitten ampua alas, muistuttaa Kopra. Pitää verrata investointi- ja ylläpitokustannuksia sekä sillan käyttöikää elinkaarivertailun pohjalta.
Tyyppisilloissa tulee Kopran mielestä korostumaan puurakentamisen nopeus. - Kun tilaaja rakentaa sillan perustat asennusvalmiiksi, me toimitamme tyyppisillan paikoilleen. Mielikuva puusiltojen suuremmista huoltokustannuksista ei pidä paikkaansa. Huolletaanhan betoni- ja terässiltojakin koko ajan, sanoo Kopra.
Puun pitkäaikaiskestävyyttä silloissa voidaan parantaa suolapainekyllästyksellä ja kreosootilla, jonka käyttö uhkaa loppua EU-säädöksillä vuonna 2018. - Tähän on saatava jatkoaikaa, koska ympäristörasite on todellisuudessa pieni. Nykyisellä tavalla suojatulla puulla on hyvä kestävyys aavikolla, tuulessa, auringossa ja hyönteistuhoja vastaan. Tässä on yhteiseurooppalainen intressi edunvalvontaan ja hakea suoja-aineiden käytölle jatkoaikaa, painottaa Kopra.
Siltojen aurinkosäteilyn UV-suojaa voidaan parantaa peittomaalauksella ja erillisellä pintalaudoituksella, joka on helppo vaihtaa uusiksi. - Meidän tarkoituksena on kaikkien puusiltojen huoltoon liittyvien ennakkoluulojen poistamiseksi myydä siltatoimituksen päälle huoltopaketti, jolla otamme vastuun sen pitkäaikaiskestävyydestä. Tulevaisuuden siltarakentamiseen kuuluvat sillan hoito sekä kunnossa- ja ylläpito, kuvailee Kopra.
Suomessa puusiltojen pääsy markkinoille vaikeaa
Suomessa puusillan pääsy siltarakentamisen markkinoille on Kopran mielestä todella vaikeaa. Esimerkiksi E18-hankkeessa rakennettiin 200 siltaa, joista tavoitteena oli alun pitäen kymmenen prosentin osuus puusilloille. - Tapasimme suunnittelijoita sekä tiehallinnon virkamiehiä ja saimme lopulta lupauksen kymmenen puusillan tilauksesta. Lopputulos oli kuitenkin se, että E18-hankkeessa toteutettiin kahdesta sadasta sillasta yksi puusiltana, johon siihenkin tuli betonikansi, kertoo Kopra.
- Tällaisen kokemuksen jälkeen emme lähde uudelle markkinointikierrokselle kovin heppoisin lupauksin. Tiehallinnolla tilaajana ei lopulta ollut mitään sananvaltaa siinä, kun aliurakoitsijat päättivät heidän puolestaan pilkkoa siltahankkeet aliurakoihin ja hyvät tavoitteet unohdettiin.
Sama toimintakulttuuri koskee Metsähallitusta, joka rakentaa metsiin betonisiltoja. - Kun tarjosimme Metsähallitukselle toimivia puuratkaisuja metsäautoteille, vaadittiin toista valmistajaa, jotta sillat voitaisiin kilpailuttaa. Kun meillä tilataan noin 20 siltaa vuodessa, teollinen siltatuotanto ei elätä yhtäkään toimijaa. Tässä katsannossa on käsittämätöntä, että tilaajan mielestä pitäisi olla kaksi valmistajaa ja kilpailuttaa puuta vastaan toista puuta.
Puu julkisten hankintojen kriteeriksi
Kopran mielestä on tärkeää saada puu muiden materiaalien rinnalle ettei sitä suljeta jo tarjouskilpailussa pois kuten nyt tehdään. - Uusien tekijöiden sijaan tarvitaan kysyntää lisääviä investointeja. Puusiltojen ongelma ei ole hintakilpailukyky, vaan tilaajien asenteet. Kyse on myös siitä, että annetaanko puusilloille lisäarvoa vertailussa niiden ekologisuudesta, nopeudesta tai visuaalisuudesta.
- Nyt yksi puurakentamisen vastainen ihminen suunnittelutoimistossa voi myrkyttää hyvät periaatetavoitteet puurakentamisen edistämiseksi. Liikenneinvestointeja valmistelevissa virastoissa on sama asennevamma. Valitettavasti elinkeinoministeriön MSO-ohjelma ei kyennyt puuttumaan näihin epäkohtiin, muistuttaa Kopra.
Kopran mielestä julkisen sektorin tulisi ottaa hankinnoissaan huomioon hinnan ohella tuotteiden ekologisuus, uusiutuvuus, kotimaisuus ja vähähiilisyys. - Nämä tulisi saada valmisteilla olevan julkisten hankintojen lainsäädännön kriteereiksi. Monissa Euroopan maissa suositaan puuta julkisissa hankinnoissa. Tämä on puutuotealalle tärkeä edunvalvonta-asia eikä se tarkoita vastakkainasettelua muiden materiaalien kanssa, sanoo Kopra.
Suomessa asenteet kuntoon
Kopra pitää Ruotsia ja Norjaa hyvinä esimerkkeinä maista, joissa siltarakentamisessakin haetaan kokonaistaloudellista edullisuutta, jossa kotimaisuus painaa paljon ja se vahvistaa kansantaloutta.
- Kun Suomessa on edessä iso alemman asteen tieverkoston kuntoon saattaminen, se tarjoaa hyvän mahdollisuuden puusiltojen käyttöönottoon infrarakentamisessa.
- Esimerkiksi Norjassa on tahtotila tehdä puusta jopa 1200-kuutioinen liimapuusilta rautateille. Meillä pitää saada ensimmäisenä asenteet kuntoon. On alettava toteuttamaan hankkeita, hankkia lisää kokemuksia ja otettava puumaassa käyttöön puusilmätkin, kun kaikki kuitenkin tunnustavat puurakentamisen edut.
Versowood on toimittanut Ruotsin Kalmariin ostoskeskuksen yhteyteen 200 metriä pitkän puusillan. - Venäjällä tunnistamme vientimahdollisuuksia sekä lähialueiden siltarakentamisessa että laajemminkin liimapuuhun perustuvia hallirakentamisen hankkeita. Olemme toimittaneet Moskovaan liimapuisen tennishallin ja uskomme että urheiluministeriöllä on tarkoitus rakennuttaa urheiluhalleja lisää.
Artikkelipalvelu Markku Laukkanen
Lisätietoja: Ville Kopra, toimitusjohtaja, 0500 235 701, ville.kopra@versowood.fi
kuvat: Versowood Oy
ylhäällä Kurjenmäen silta Ypäjä, oikealla Haikulan silta Heinola
ps. Puusillat ja -hallit teemana kevään Puurakentamisen RoadShowssa, lue lisää: http://www.puuinfo.fi/tapahtuma/puurakentamisen-roadshow-2015
Ville Kopra: Tyyppihyväksyntä avaa puusiltojen markkinoita
Ville Kopra: Tyyppihyväksyntä avaa puusiltojen markkinoita
OrganoWood Finland Oy
OrganoWood Finland Oy
Puun tarina infograafi
Puun tarina
Katso, hyödynnä ja jaa eteenpäin Puun tarinaa infograafina!
Puun myönteiset terveysvaikutukset huomattu sairaalarakentamisessa
Puun myönteiset terveysvaikutukset huomattu sairaalarakentamisessa
Puulehden teemat vuodelle 2015
Tutustu Puulehden teemoihin ja varaa ilmoitus- ja advertoriaalipaikat
Puutuoteteollisuus ry: Puurakentamista ei tueta verovaroin
TEM on tehnyt työ- ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren johdolla erinomaista hallitusohjelmaan kirjattua ohjelmatason työtä puurakentamisen edistämiseksi. Pienin resurssein tehty työ valtakunnallisen puurakentamisohjelman puitteissa on myös tuottanut tulosta, mikä näkyy mm. kasvavana puukerrostalorakentamisena. Puurakentamista edistetään hallitustasolla osana kansallista biotalousstrategiaa.
Puurakentamista ei Suomessa tueta verovaroin. Puurakentamisen ohjelma ei ole rahoitusinstrumentti. Tiedossamme ei ole sellaisia valtion budjetin momentteja tai rahoituskeinoja, joista puurakennushankkeisiin on mahdollista saada julkista tukea. Myöskään kunnat eivät ohjaa suoraa tukea puurakentamisen hankkeisiin, mutta ilmaisevat joskus kaavoituksessa tahtotilansa käytettävän materiaalin suhteen. Alan kehityshankkeisiin julkinen tuki haetaan samoista lähteistä samoin perustein kuin muillakin rakentamisen toimialoilla. EU:n aluekehitysrahoja ei Suomessa voida oman lainsäädäntömme vuoksi käyttää rakentamisen tukemiseen, toisin kuin monissa muissa EU-maissa. Myös esimerkiksi Kanadassa käytetään merkittävästi varoja puurakentamiseen osana viennin edistämistä ja työllisyyttä.
Puutuoteala ei ole ollut hankkimassa puurakentamiselle lainsäädännöllistä erityisasemaa tai valtion suoraa tukea. Haluamme kehittää puurakentamista siten, että se pystyy aidosti ja avoimesti tasavertaiseen kilpailuun markkinoilla muiden rakennusmateriaalien kanssa niin rakennusalan standardeissa, määräyksissä kuin koulutuksessa. Tästä olemme vielä valitettavan kaukana. Esimerkiksi puukerrostaloilta vaaditaan suurempaa paloturvallisuutta kuin muilta rakennuksilta, mikä aiheuttaa puurakentamiselle ylimääräisiä kustannuksia.
Puutuoteteollisuus ei tavoittele vastakkainasettelua eri materiaalien kesken vaan aitoa yhteistyötä. Tulevaisuuden laadukkaaseen kohtuuhintaiseen rakentamiseen liittyy paljon yhteiskunnallisia ja kuluttajien odotusarvoja, joihin koko rakentamisen toimialan tulee vastata kattavalla, yhteisellä kehitystyöllä.
Puutuoteteollisuus ry
Mikko Viljakainen, toimitusjohtaja
puh. 040 526 6413, mikko.viljakainen@rakennusteollisuus.fi
Puutuoteteollisuus ry edistää jäsentensä elinkeinopoliittisia toimintaedellytyksiä, puutuotteiden kilpailukykyä ja loppukäyttöä sekä vahvistaa puuteollisuuden roolia merkittävänä osana biotaloutta.