Quantcast
Channel: Puuinfo
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2870

Lakea Oy pyrkii puurakentamisen edelläkävijäksi Suomessa

$
0
0

Toistaiseksi korkeimman Suomeen nousevan puukerrostalon elementtien asennus on meneillään Jyväskylän Kuokkalassa. Lakea Oy rakennuttaa 8-kerroksinen puukerrostalon StoraEnson toimittamista CLT-moduleista.

- Tehdasvalmisteisilla elementeillä pystymme varmistamaan rakentamisen tasaisen laadun, laadukkaan ja kuivan sisäilman sekä puolittamaan rakennusajan, kuvailee Lakea Oy:n toimitusjohtaja Keijo Ullakko. Emme halua tyytyä rakentamisessa tavanomaiseen, vaan hakea koko ajan uusia innovatiivisia asumista parantavia ratkaisuja. Resurssimme eivät riitä olemaan suurin, mutta voimme olla merkittävä ja ketterä rakennuttaja.

Lakea Oy:llä on meneillään useita rakennushankkeita eri puolilla Suomea. Seinäjoelle valmistui vuoden alussa ensimmäinen puuelementtikerrostalo ja Jyväskylään on parhaillaan rakenteilla Suomen korkein 8-kerroksinen puuelementtikerrostalo Puukuokka. Kolmeen kerrostaloon valmistuu 150 asuntoa, joista ensimmäiseen työn alla olevaan 58 asuntoa. Näiden lisäksi Lakealla on suunnitteilla puuelementtikerrostalo Kuopioon ja perinteistä kerrostalorakentamista siten, että vuosien 2014-2015 aikana valmistuu yhteensä 750 asuntoa.  Puuelementtitekniikalla Lakea Oy on toteuttanut palvelukoteja muun muassa Ouluun, Turkuun, Vaasaan ja Raumalle.

- Puukuokan elementtitoimitukset ja -asennukset ovat alkaneet suunnitellulla tavalla ja pysyneet alkukesän sateista huolimatta lähes ajassa, kertoo asennuspäällikkö Esa Martikainen Stora Ensolta. Tavoitteena on edetä kerros viikossa ja saada elokuun loppuun mennessä valmiiksi kolmen kerrostalon ensimmäisen vaiheen elementtien asennustyö. Pyrimme asentamisen yhteydessä tekemään kehitystyötä detaljien suhteen, parantamaan asennuksen sujuvuutta ja vähentämään työmaalla tehtävän työn  osuutta.

Toimitusjohtaja Keijo Ullakon mielestä työnjako CLT-levyihin perustuvien moduulien toimittajan Stora Enson kanssa on projektien ja toistojen myötä hioutunut ja puuosatoimittajan rakentamisen osaaminen on kehittynyt. Tulevien puukerrostalojen kohdalla Ullakko haluaa panostaa lisää suunnitteluun ja hankkeen toteuttamiseen mallintamalla. - Kun kykenemme tekemään rakennesuunnittelijan kanssa kaikki levyihin tulevat aukotukset ja liitokset kohdalleen sekä työstökoneiden avulla toteuttamaan ne, niin yhä vähemmän työtä tulee jäämään rakennustyömaalle.

Puu- ja betonirakentaminen tukevat toisiaan

Lakean tuotannossa puuta on käytetty sekä palvelukotien että kerrostalojen rakennuttamisessa. Käytössä on ollut puuelementtirakentaminen, jonka etuna on, että elementit toteutetaan kuivissa tehdasoloissa.

- Rakennustekniikasta teemme päätöksen tapauskohtaisesti sen mukaan, mikä on kokonaistilanteen kannalta järkevintä. Päätökseen vaikuttavat kysynnän lisäksi luonnollisesti kustannukset. Vierastan puu- ja betonirakentamisen vastakkainasettelua. Molempia rakennustekniikoita tarvitaan tuottamaan kysyntää vastaavia asuntoja, muistuttaa Ullakko.

Asukaspalautteen mukaan puuelementtirakentamisessa asukkaat arvostavat erityisesti hyvää äänieristystä, puu eristää äänet ja välipohjissa ei ole tärinää. Puukuokassa tulee puu näkymään lattioissa, asuntojen sisäkatoissa ja parvekkeissa. - Puu koetaan myös kodikkaaksi materiaaliksi. Pikkuhiljaa ihmiset ovat havahtuneet myös siihen, että puurakentaminen on myös erittäin paloturvallista, koska taloissa vaaditaan huoneistokohtaiset sammutusjärjestelmät, listaa Ullakko puuelementtitalon etuja.

Palotulkinnat ovat Ullakon mielestä kehittyneet oikeaan suuntaan. - Nyt aletaan luottaa toiminnalliseen palomitoitukseen  ja ymmärtää, miten suuren turvallisuuden lisän pakollinen sprinklaus tuo tullessaan. Olisi hyvä, että rakennusmääräyskokoelmaan saataisiin yhtenäiset tulkintaohjeet puukerrostalorakentamiseen, toivoo Ullakko. 

Kuluttajien toiveet huomioitava asuntorakentamisessa.

- Asukasviihtyvyys ja puun terveellisyys voivat olla asuntojen myyntivaltteja, mutta silti asuntojen hinnan pitää olla kilpailukykyinen, painottaa Ullakko. Markkinoilla puun ekologisuus tai uusiutuvuus ei paina vielä mitään, mutta kun ne löydetään puurakentamisen hyväksyttävyys kasvaa.

Esimerkkinä rakentamisen kehitystyön innovaatioista Ullakko mainitsee Puukuokassa toteutettavat sisään vedetyt parvekkeet, mikä on puurakenteisessa talossa mahdollista kun ei ole kylmää johtavia siltoja. - Parvekkeilla saadaan pieniä sisäpihoja ja viljelyyn soveltuvia vihererkkereitä kerrostaloon. Tuomme myös uutena ratkaisuna Seinäjoen asuntomessutaloon kuraeteisen ja Puukuokkaan muunneltavan huoneistokohtaisen elementtisaunan, joka voidaan käytön jälkeen taittaa kasaan tai jättää kokonaan asentamatta, kertoo Ullakko.

Näillä ratkaisuilla lisätään Ullakon mielestä kaupunkiasumisen vetovoimaisuutta ja häivytetään yhteisöllisyyden ja yksityisyyden rajaa. - Tuomme taloon koko rakennuksen läpi kulkevan leveän sisäkadun, minkä mahdollisti kaavoittajan yhteistyöhaluinen ratkaisu siitä, että porraskäytävän neliöitä ei lasketa kerrosalaan.

Niille, jotka epäilevät puukerrostalon julkisivun huoltamisen haasteellisuutta, Ullakko kertoo Seinäjoen Lintuviidan kohteessa olevan maalivalmistajan antama 15 vuoden huoltotakuun. Jyväskylän Puukuokassa tullaan julkisivussa käyttämään Siperian lehtikuusta, jossa on luonnostaan puuta kyllästäviä ominaisuuksia.

Lakea Oy on kehittänyt asumisen kehittämiskeskus ARA:n kanssa uudenlaisen Omaksi-rahoitusmallin, jossa asukas pääsee vuokra-asunnossa säästämään asuntoa itselleen. Malli on leasing-rahoitusjärjestelmä, joka perustuu asunnon lunastamiseen seitsemän prosentin käsirahalla ja 20 vuoden sopimukseen maksaa asuntoa kuukausittain omaksi. Omaksi maksetun osuuden voi myydä markkinoilla milloin tahansa tai Lakea Oy lunastaa sen takaisin.

- Kaikki epäilevät aluksi, että tässä on koira haudattuna, kun malli koetaan asiakkaan kannalta houkuttelevaksi, sanoo Ullakko. Meillä on asiakkaina esimerkiksi ikäihmisiä, jotka ovat luopuneet omakotitalosta sekä ensiasuntoa hankkivia nuoria pareja ja opiskelijoita, joille kaikille malli sopii rahoituksellisesti ja elämäntilanteeseen hyvin. 

Lakea toivoo puurakentamisen järjestelmätuotantoon kilpailua

Puuelementtirakentamista Ullakko pitää kustannuksiltaan kilpailukykyisenä betonirakentamisen kanssa, mikäli elementtituotanto saadaan vastaamaan kysyntää. - Puurakentamisen kilpailukyky tulee nopeudesta ja toistettavuudesta ja sitä voidaan vielä kehittää. Puurakentaminen on kuivaa rakentamista, taloa ei tarvitse kuivattaa, mikä tuo merkittävää aika- ja kustannussäästöä, arvioi Ullakko.

Esimerkkinä nopeudesta Ullakko mainitsee Raumalle rakennetun 15-paikkaisen palvelutalon, jonka tilaus tuli heinäkuussa ja asukkaat muuttivat sisään lokakuussa. - Meillä olisi valmius tehdä enemmänkin puuelementtitaloja, mutta tällä hetkellä Suomessa on puute elementtien tuottajista, muistuttaa Ullakko.

Ullakon mielestä Suomeen tulisi saada omaa  CLT-levytuotantoa.  - Kun hiilijalanjälkilaskenta tulee mukaan rakennusmateriaalin kuljetuskustannuksena, Itävallasta tapahtuva tuonti ei enää kannata. Omalla kotimaisella tuotannolla saadaan pitkät kuljetusmatkat pois ja suomalaiselle puulle käyttöä.

Rakennuttajana Ullakko haluaa puurakentamisen järjestelmätuotantoon kilpailua, koska se edistää tuotekehitystä ja pitää hinnat kurissa. - Olemme joutuneet vaihtamaan puun betoniin heikon CLT-levyn saatavuuden vuoksi. Olen vakuuttunut siitä, että jos saamme omaa tuotantoa Suomeen, puurakentamisen tuotanto lisääntyy. Kun Lakean tuotannossa on vuositasolla 750 asuntoa, voisimme työllistää yhden 30 tuhatta kuutiota tuottavan CLT-tehtaan yksin, laskee Ullakko.

Artikkelipalvelu Markku Laukkanen

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Keijo Ullakko, 040 549 7250, keijo.ullakko@lakea.fi

Toimitusjohtaja Keijo Ullakko esiintyy Porin Suomi-Areenassa 15.7 klo 12.15-13.30 Puuinfon järjestämässä "Puu-vai kivitalot, onko materiaalilla väliä"- paneelissa.

Lue lisää: Lakean Puukuokka.

 

Faktaa:

Lakea Oy on 15 etelä- pohjalaisen kunnan omistama kiinteistösijoitusyhtiö, joka toimii rakennettujana rakennuttamalla omaan tuotantoon kiinteistöjä edelleen vuokrattavaksi. Vuosina 2014-2015 tavoitteena on 750 tuotanto ja 400 palvelutaloasunnon tuotanto. Vuosittainen liikevaihto 11,5 meu ja taseen loppusumma 120 meu. Vuoden 2013 tulos oli 1,24 meu.

Ullakon mukaan yhtiön visio ja arvot perustuvat kehityshaluun tuottaa energiatehokasta, laadukasta hyvään arkkitehtuuriin perustuvaa rakentamista. Toimitusjohtaja Keijo Ullakko  sai  vuoden 2014 Asuntomarkkinoiden innovaatiopalkinnon hänen innovatiivisesta ja kestävää asumista edistävästä työstään asuntorakentamisessa.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2870

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>