Vantaan Kivistöön rakennetaan vuoden 2015 asuntomessuille Euroopan suurin puukerrostalo. ARA-rahoitteisen talon asuinpinta-ala on yli kymmenen tuhatta neliömetriä ja siihen valmistuu 186 asuntoa, joista vuokra-asuntoja on 107 ja asumisoikeusasuntoja 79. Kohteen rakennuttajina ovat Suomen Vuokrakodit Oy ja TA-Asumisoikeus Oy. Hankkeen pääurakoitsijana on Rakennusliike Reponen Oy, joka hyödyntää kohteessa kolme vuotta sitten Heinolan Vierumäelle rakennetun puukerrostalon kokemuksia.
- Tämä ei ole enää pilottirakentamista. Meidän kannaltamme rakentamisen suurin muutos on siinä, että puuelementtien koko on kasvanut tässä kohteessa kaksinkertaiseksi, kertoo toimitusjohtaja Mika Airaksela. Kun elementtien määrä pienenee, asennus nopeutuu huomattavasti. Olemme kyenneet hiomaan detaljeja ja sen myötä saaneet kustannustehokkuutta koko ketjuun.
Vuonna 2011 valmistuneen Heinolan Vierumäen 5-kerroksisen kerrostalon jälkeen rakennusliike Reponen Oy:ssä tehtiin 150-kohtainen muutoslista, johon kirjattiin havainnot tulevia hankkeita varten. - Olemme tuoneet Vierumäen kohteesta saadut kokemukset täysimääräisesti Vantaan kerrostalorakentamiseen, sanoo Airaksela. Se oli hyvä pilotti- ja oppimiskohde, jonka ansiosta voimme nyt siirtyä laajamittakaavamaisen puukerrostalotuotantoon.
Tavoitteena ollut teollinen rakentaminen toteutuu
Vantaan kerrostalohanke PuuMera perustuu rakennusliike Reposen kehittämään matalaenergiakerrostalo-konseptiin. Rakennuksen puuosatoimittajat ovat kehittäneet tuotantokapasiteettiaan teollisen puurakentamisen tarpeita varten. Koskisen Oy toimittaa kohteen suurelementit ja on investoinut uuteen suurelementtilinjaan. Välipohjaelementit tulevat Heinolaan perustetulta VVR Wood Oy:ltä, kuusamolainen Pölkky Oy toimittaa puumateriaalin sahatavarasta liimapuuhun ja Kuusamon Hirsitalot Oy työstää kohteen runkorakenteet.
Vantaan kohteessa käytettävien suurelementtien sisällä on kantava runko, jossa on ilma- ja palotiiviit LVI- ja sähköjen läpiviennit, pellitetty ikkunat, asennettu parvekkeet ja valmistettu elementit mahdollisimman pitkälle teollisesti esivalmistetuksi tuotteeksi. - Kun tavoitteena oli rakentaa työmaalla mahdollisimman vähän, olemme siinä onnistuneet, kuvailee Airaksela.
Elementtien rakentamisessa on kiinnitetty huomiota niiden yhteensovittamiseen, jotta asentaminen voidaan toteuttaa ilman rakennustyömaalla tapahtuvaa työstämistä. Valmiit kahden huoneiston mittaiset elementit tuodaan suoraan tehtaalta asennuspaikalle ja nostetaan talon sisään kuivana elementtimuovissa.
- Puurakentamisessa ei ole muuta vaihtoehtoa kuin kuivaketjun toteuttaminen läpi ketjun, muistuttaa Airaksela. Betonirakentamisessa kuivaketju ei ole yhtä vaativa kuin puurakentamisessa. Betonirakenteisen talon kuivuminen alkaa vasta, kun katto ja lämmöt ovat päällä.
Yhtenäinen järjestelmä puukerrostalorakentamiseen
Airakselan mukaan tehdyillä ratkaisuilla on kyetty nopeuttamaan merkittävästi rakentamisen aikataulua ja sen myötä painamaan kustannuksia alas. - Nyt on puolta vähemmän asennettavaa kuin aiemmassa hankkeessa. Puuelementtien asentaminen on betonielementteihin verrattuna miellyttävämpää ja valmiimpaa. Me haemme nyt kokemusta asentamisessa. Seuraavan kohteen sama asennusryhmä tekee taas kaiken nopeammin.
Airaksela tavoittelee rakentamisessa joka kohteessa passiivitalon tiiveyden tasoa. - Seuraan tarkasti puukerrostalorakentamisen hankkeita ja bencmarkkaan eri järjestelmiä ja haemme niitä vertaillen kustannustehokkaimman toteutustavan.
Puurakentamisen RunkoPES järjestelmää ei ole kyetty Airakselan mielestä viemään loppuun asti vielä missään. Betonipuolella se muovautui käyttöön monesta eri järjestelmästä. - Uskon että se tapahtuu puussa samalla tavalla, että lopulta käsiin jää vain yksi kerrostaloissa käytettävä järjestelmä. Meidän pitää hakea parhaat toimivimmat järjestelmät. Esimerkiksi kehittämämme PuuMera-malli sopii vain kerrostaloihin, ei esimerkiksi liiketaloihin.
- Suurten puurakentamisen järjestelmien toimittajien ongelmat kiteytyvät siihen, että he eivät puhu samaa kieltä meidän rakentajien kanssa. Vasta toimittajat alkavat pikku hiljaa ymmärtää rakennusalan logiikkaa, joka on välttämätöntä, että yhteistyö toimii ja saamme käyttökelpoisia järjestelmiä rakentamiseen, muistuttaa Airaksela.
Reponen käyttää Vantaan kohteessa puurakentamisen PuuMera-järjestelmää, jonka kehittämisen yhtiö aloitti PuuERA-nimisenä Vierumäen kohteessa vuona 2010. Järjestelmää on kehitetty Finnmapin Puolanteen toimiston kanssa. Esimerkiksi Helsingin kaupungin ATT:n Vuosaaren Omenapuun puurakennuskohde on toteutettu samankaltaisella järjestelmällä.
Airakselan mielestä Suomessa on puutetta puurakentamisen suunnitteluosaamista. - Riittävän pätevyyden omaavia puurakentamisen suunnitteluosaajia on meillä 38, kun tarve olisi saman verran lisää.
Elementtiasennus toteutetaan teltan alla
Airaksela kaipaa puuelementtituotantoon lisää kilpailua, koska nyt hinnat eivät jousta betonielementtien tapaan suhdanteiden mukana. - Nyt on pelkona, että puuelementtien hinnat karkaavat, kun rakentamisen suhdanteet paranevat. On erittäin hyvä, että esimerkiksi CLT-tuotantoon tulee kotimaisia valmistajia, koska se on erinomainen materiaali puurakentamiseen ja siinä voidaan jättää osittain puu näkyviin.
Vantaan Kivistön puukerrostalon elementtien asennus toteutetaan ensimmäistä kertaa Suomessa teltan alla. Ramirent toteuttaa koko rakennuksen huputuksen, joka perustuu mastolavoilla olevaan ja nousevaan telttaan, teltan hallinosturilla asennetaan kaikki puuelementit. - Meille huputus maksaa saman verran kuin olisimme tehneet normaalit telineet, kuittaa Airaksela.
Artikkelipalvelu Markku Laukkanen
Lisätietoja:
Mika Airaksela, 0500 703 113, mika.airaksela@rklreponen.com
Toimitusjohtaja Mika Airaksela esiintyy Porin Suomi-Areenassa 15.7 klo 12.15-13.30 Puuinfon järjestämässä "Puu-vai kivitalot, onko materiaalilla väliä"- paneelissa.
Seuraa Vantaan kohteen valmistumista: http://puumera.fi/