Quantcast
Channel: Puuinfo
Viewing all 2870 articles
Browse latest View live

Puuhalliklusteri

$
0
0

Puuhalliklusteri toimii puisia suuria rakenteita ja  hallimaisia rakennuksia sekä niissä käytettäviä valmisosia valmistavan teollisuuden yhteisenä toimielimenä. Puuhalliklusterin tavoitteena on puisten hallirakennusten kilpailukyvyn parantaminen ja puun käytön lisääminen hallirakentamisessa.

Tavoitteidensa saavuttamiseksi puuhalliklusteri

  • Pitää yhteyttä alan tutkijoihin ja tutkimuslaitoksiin. Tavoitteena on koordinoida kehitystoimenpiteitä teollisuuden kannalta tarkoituksenmukaiseen suuntaan.
  • Osallistuu alan normituksen kehitystyöhön. Tavoitteena on puurakenteiden aseman parantaminen kilpailutilanteessa.
  • Tarjoaa suunnittelutyökaluja ja -oppaita. Tavoitteena on lisätä puurakenteiden suunnitteluosaamista sekä innostaa ja motivoida puun käyttöön hallimaisessa rakentamisessa. 
  • Tekee yhteistyötä eri osapuolten kanssa puurakentamisen tutkimus- ja kehitystoiminnassa.

Puuhalliklusterin toimesta laaditut suunnittelutyökalut ja -oppaat ovat vapaasti saatavilla näiltä Puuinfo.fi -sivuilta RAKENTAMINEN-osioista valitsemalla Rakentamiskohteet-kohdassa "Hallit, suuret rakennukset"

Puuhalliklusterin toiminnassa ovat mukana seuraavat yritykset:

Yritysrahoitteinen Puuhalliklusteri-projekti päättyi 31.12.2013. Puurakentamiseen liittyviä teknisiä kysymyksiä voi lähettää osoitteeseen info@puuinfo.fi, josta ne ohjataan eteenpäin oikealle henkilölle. 

Muissa asioissa voi olla yhteydessä Kirsi Pelliseen kirsi.pellinen@puuinfo.fi


Puurakentamisen asema ja mahdollisuudet Suomessa

$
0
0

1. Taustaa

1.1 Puurakentaminen osana metsäteollisuutta

Metsäsektori on erittäin tärkeä Suomen kansantaloudelle; se kattaa viidenneksen Suomen vientituloista, 5 % koko Suomen bruttokansantuotteesta, työllistää noin 200 000 suomalaista ja tuottaa noin 70 % uusiutuvasta energiasta Suomessa.

Suomen metsät kasvavat vuosittain yli 100 milj. m3 runkopuuta, josta hyödynnetään noin 55 %. Puun käyttöä voitaisiin merkittävästi lisätä (noin 20 milj. m3/v.) mm. bioenergialähteenä, rakentamisessa, puutuoteteollisuudessa ja erilaisissa biojalosteissa. Suomen sahatavaran kulutuksesta noin neljä viidesosaa käytetään rakentamiseen. Rakentamisessa asuntorakentaminen on keskeisessä roolissa: Suomen rakennuskannasta yli 70 % on asuinrakennuksia.

Puurakentamisen suurimmat kasvumahdollisuudet Suomessa ovat kerrostalorakentamisessa, julkisessa rakentamisessa ja hallimaisissa rakennuksissa sekä lähiötalojen julkisivujen energiakorjauksissa, lisäkerros- ja täydennysrakentamisessa.

1.2 Puurakentaminen osana ilmastomuutoksen torjuntaa

Maailmanlaajuisten ilmasto-, ympäristö- ja luonnonvarakysymysten merkityksen kasvaessa, puurakentamisella pyritään avaamaan uusia markkinoita myös Suomessa.

Suomeen ovat tulleet voimaan 1.7.2012 alkaen uudet energiatehokkuusmääräykset ja niiden osana primäärienergiaan nojautuvat energiamuotokertoimet, joiden avulla arvioidaan rakennusten kokonaisenergiankulutusta rakennuslupavaiheessa. Näiden säädösten myötä pyritään ohjaamaan käyttämään yhä enemmän uusiutuvaa energiaa rakennusten lämmittämisessä ja jäähdyttämisessä.

Arviolta vuosina 2015 – 2017 Suomen rakentamismääräyksissä tullaan myös ottamaan huomioon eri rakennusmateriaalien valmistuksen aiheuttamat ja rakentamisen aikaiset ympäristövaikutukset. Kotimaisena, paikallisena, uusiutuvana ja ympäristöystävällisenä energialähteenä ja rakennusmateriaalina puu tulee olemaan tässä suhteessa yhä kilpailukykyisempi raaka-aine.

2. Pienimittakaavainen rakentaminen suosii puuta

Suomessa on noin puoli miljoonaa kesämökkiä ja joka vuosi rakennetaan noin seitsemän tuhatta uutta vapaa-ajan rakennusta lisää. Vapaa-ajan rakennuksista lähes 99 % on puurakenteisia. Hirsirakentamisella on mökkirakentamisessa vankkumaton valta-asema.

Suomessa on 2,85 milj. rekisteröityä asuntoa, ja viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajan on rakennettu noin 30 000 uutta asuntoa vuosittain eli asuinrakennuskanta uudistuu noin prosentin vuosivauhdilla.  Uudisasuntotuotannosta hieman vajaa puolet on pientaloja eli omakotitaloja ja paritaloja. Pientaloista yli kahdeksan kymmenestä saa puurungon ja noin kolme neljäsosaa puujulkisivun. Joka kymmenes pientalorakentajista valitsee hirsitalon.

Tilastojen valossa puun käyttöä ei voida Suomessa juurikaan enää merkittävästi lisätä vapaa-ajan rakennusten ja pientalojen rakentamisessa, joskin tämän markkinaosuuden puuala pyrkii säilyttämään.

3. Puun käytön haasteet suurimittakaavaisessa teollisessa rakentamisessa

3.1 Puukerrostalojen kehitystyö

Suomi on Espanjan jälkeen Euroopan kerrostalovaltaisin maa; noin 43 % Suomen kaikista asunnoista sijaitsee kerrostaloissa. Uudisasunnoista noin neljä kymmenesosaa (= 12 000 – 13 000 asuntoa / vuosi) rakennetaan edelleen kerrostaloihin. Betoni on hallinnut kerrostalojen markkinoita viimeiset viitisenkymmentä vuotta. Puun markkinaosuus yli 2-kerroksisissa kerrostaloissa on tällä hetkellä noin yksi prosentti.

Suomalaista puurakentamista on kehitetty voimakkaasti 1990-luvun alusta lähtien tiiviissä yhteistyössä muiden EU-maiden kanssa. Kehitystyö on keskittynyt erityisesti puukerrostalojen rakentamiseen ja rakennusten energiatehokkuuden parantamiseen. Suomen palomääräyksiä muutettiin vuonna 1997 siten, että puun käyttö tuli mahdolliseksi rakennusten rungoissa ja julkisivuissa aina 4-kerroksisiin rakennuksiin saakka. Suomen palomääräyksiä muutettiin jälleen 15.4.2011, jolloin puun käyttö tuli mahdolliseksi myös 5 – 8-kerroksisissa puurunkoisissa ja puujulkisivuisissa asuin- ja työpaikkarakennuksissa. Lisäksi puun käyttömahdollisuuksia laajennettiin myös betonisten, nk. lähiötalojen korjaamiseen ja laajentamiseen.

3.2 Suomen puukerrostalojen keskeiset palomääräykset

Suomen nykyisten palomääräysten taulukkomitoituksen mukaan on mahdollista suunnitella ja rakentaa puurunkoisia ja -julkisivuisia asuin- ja työpaikkarakennuksia aina 8-kerrokseen saakka. Suomessa yli 2-kerroksiset puurakennukset tulee varustaa automaattisella sammutuslaitteistolla (asuntosprinklaus). Näistä suositeltavin on vähäiseen sammutusvesimäärään perustuva ja laivateollisuudesta tuttu korkeapainevesisumutekniikka. P2-paloluokkaisena toteutetun puurunkoisen ja -julkisivuisen asuin- tai työpaikkarakennuksen enimmäiskorkeus voi olla 3– 4-kerroksisena enintään 14 metriä ja 5–8-kerroksisena enintään 26 metriä. Lisäksi enintään 7-kerroksisen P1-luokan kivirunkoisen kerrostalon katolle voidaan tehdä yksi puinen lisäkerros ilman sprinklausta.

3.3 Puukerrostalot ovat tekemässä lopullista läpimurtoa

Muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen maamme puuteollisuus ja valtiovalta ovat voimakkaasti panostamassa uudelleen suurimittakaavaisen teollisen puurakentamisen kehittämiseen. Tähän mennessä yli kaksikerroksisia puisia asuinkerrostaloja on rakennettu Suomeen 37 kpl, yhteensä 649 asuntoa. Puisia monikerroksisia työpaikkarakennuksia on rakennettu kolme. Uusia asuinpuukerrostalokohteita on nyt vireillä yli 6 000 asunnon verran eri puolille Suomea.

3.4 Monikerroksisten puurakennusten runkojärjestelmät

1990-luvulla Suomen puukerrostalorakentamiseen kehitettiin nk. avointa puurakentamisjärjestelmää, jonka esikuvana oli amerikkalainen platform-tekniikka. Tämä kantavaan tolpparunkoon perustuva kerroksittainen rakentamistapa soveltuu hyvin sekä paikalla- että elementtirakentamiseen. Valtaosa Suomen tähänastisista asuinpuukerrostaloista on rakennettu avoimen puurakentamisjärjestelmän perusratkaisuja noudattaen. Avoimen puurakentamisjärjestelmän rakennetyypit ovat olleet viime aikoina päivityksessä alati kiristyvien lämmöneristysvaatimusten vuoksi.

Suomen puukerrostalorakentamisessa on yleistymässä CLT (Cross Laminated Timber) -tekniikka, jossa rakennuksen kantavina pysty- ja vaakaelementteinä toimivat laudoista kerroksittain ristiinliimatut massiiviset puulevyt. CLT-järjestelmäkehitystä vie Suomessa voimakkaasti eteenpäin StoraEnso. Helpon liitostekniikan, ilmatiiviyden  ja rungon jäykistyksen vuoksi CLT on kilpailukykyinen erityisesti korkeissa puukerrostaloissa.

MetsäWoodilla on tarjolla oma kerrostalojärjestelmänsä, joka perustuu kertopuiseen pilari-palkki-ripalaatta-systeemiin. Ylöjärven 1997 ja Viikin 2012 puukerrostalot sekä kaikki maamme kolme toimistopuukerrostaloa ovat kantavalta puurungoltaan tällaisia pilari-palkki-ripalaatta-sovelluksia. Rakentamistapaa markkinoidaan sillä, että rakennuksen runko saadaan nopeasti vesikaton alle sääsuojaan. Järjestelmä on pitkälle konseptoitu ja sen kilpailukykyisimpänä alueena nähdään 3 – 4-kerroksiset asuinkerrostalot ja toimistorakennukset.

Ruotsissa tilaelementtirakentaminen on hyvin yleinen tapa tehdä puukerrostaloja. Ruotsalaisten rakentajien mukaan kuiva, kevyt, tehtaalla pitkälle esivalmistettu ja nopea rakentamistapa lyhentää rakentamisaikaa ja alentaa täten kokonaiskustannuksia. Suomen puukerrostalorakentamiseen on StoraEnson toimesta yleistymässä nopealla tahdilla CLT-runkoon perustuva tilaelementtitekniikka.

3.5 RunkoPES

Finnish Wood Research (FWR):n ja Puuinfo Oy:n toimesta on jo noin kolmen vuoden ajan ollut käynnissä tutkimus suomalaisen teollisen puuelementtirakentamisen avoimen standardin, RunkoPES:in, kehittämiseksi. Tavoitteena on ollut vakioida eri rakentamisjärjestelmien kantavien osien liitokset mittajärjestelmineen. Runkojärjestelmän on määrä helpottaa suunnittelua, runko-osien kilpailuttamista ja rakentamista. RunkoPES ei ota kantaa eri rakennetyyppien sisältöön tai valmistajiin. Ne jätetään puualan yritysten tuotekehityksen tehtäväksi. RunkoPES on otettu laajamittaisesti käyttöön vuodesta 2013 alkaen.

3.6 Puun mahdollisuudet lähiötalojen korjauksissa

Puun käytölle on potentiaaliset markkinamahdollisuudet myös nykyisten betonilähiökerrostalojen saneeraamisessa. Keveän ja nopean puurakentamisen avulla on mahdollisuus kohentaa 1960- ja 1970-lukujen ankeahkojen kerrostaloalueiden yleisilmettä lisä- ja täydennysrakentamisella, julkisivujen saneeraamisella, parvekeremonteilla sekä mahdollisten laajennus- ja lisäkerrosten rakentamisella ja hissien lisäämisellä, jotka voidaan rahoittaa lisääntyvällä rakennusoikeudella. Tätä kehitystyötä on viety ansiokkaasti eteenpäin Suomessa Aalto-yliopiston johdolla lähiötalojen energiatehokkuuden parantamisessa ja julkisivujen korjaamisessa TES-elementtien avulla (=Timberbased Element System).

4. Valtakunnallinen puurakentamisohjelma

4.1 Yleiset tavoitteet

Suomessa työ- ja elinkeinoministeriö on käynnistänyt Valtakunnallisen puurakentamisohjelman Metsäalan strategisen ohjelman (MSO) ohessa ajalle 1.1.2012 – 30.9.2015. Puurakentamisohjelman tarkoituksena on pienentää rakentamisen hiilijalanjälkeä lisäämällä merkittävästi kotimaisen puun käyttöä rakentamisessa. Suomalaisen puurakentamisen kansainväliseksi brändiksi halutaan nostaa korkeatasoisen arkkitehtuurin ja designin yhdistäminen ympäristötietoiseen, energiatehokkaaseen ja talotekniikaltaan älykkääseen rakentamiseen.

Puurakentamisohjelmassa suomalaisten puukerrostalojen markkinaosuus on tavoitteena nostaa kerrostalojen uudisasuntotuotannossa noin yhdestä prosentista kymmeneen lähivuosien aikana. Betonikerrostalojen julkisivujen energiakorjauksissa ja lisäkerrosrakentamisessa tavoitellaan jopa 90 %:n markkinaosuutta. Lisäksi jalostettujen puutuotteiden viennin arvo on määrä kaksinkertaistaa 0,5 miljardista eurosta yhteen miljardiin euroon.

4.2 Uusia puurakentamiskohteita tarvitaan

Puurakentamisohjelman määrällisiin tavoitteisiin pääsemiseksi tarvitaan mittava määrä uusia puurakentamiskohteita ja -alueita. Ohjelman nimissä etsitään koko ajan uusia puurakentamisen kohteita yhteistyössä maamme merkittävimpien rakennuttajien, rakennusliikkeiden sekä kasvukeskusten kuntapäättäjien ja kaavoitustahojen kanssa. Kohteina etsitään yksittäisiä rakennuksia suurempia kokonaisuuksia, joissa puuta on käytetty luontevalla ja kilpailukykyisellä tavalla.

Valtiovalta haluaa edistää puurakentamista myös aluetalouden ja työllisyysnäkökohtien kannalta. Puurakentamisen nostaminen noin 20 prosenttiin kerrostaloasuntojen uudistuotannossa ja puutuotteiden viennin kaksinkertaistaminen nostavat tukin käyttöä noin miljoonalla kiintokuutiometrillä vuodessa. Tämä lisää samalla sekä kuitupuun että energiapuun markkinoille tuloa kumpaakin noin yhdellä miljoonalla kiintokuutiometrillä, eli yhteensä noin 3 milj. m3 puun käytön lisäystä vuodessa. Puurakentamisen lisäämisellä voidaan kasvattaa osaltaan myös puutuotteiden kysyntää ja vientimahdollisuuksia ja saada tällä aikaan lähes 6 000 uutta työpaikkaa Suomeen.

4.3 Puurakentamisen koulutus ja yhteistyö kuntoon

Puurakentamisen koulutus on päivityksessä kaikilla tasoilla Suomessa, jotta suurimittakaavaisen puurakentamisen kysyntään voidaan vastata. Koulutusta ei voi sysätä yksistään teollisuuden, rakennusliikkeiden ja työmaiden harteille.

Erityisesti arkkitehdit ovat nykyisin hyvinkin kiinnostuneita puurakentamisesta. Tätä osoittavat monet uudet puiset asuntoalueet, musiikkirakennukset, kirkko- ja kappelirakennukset sekä urheiluhallit. Rakennesuunnittelijoilla on opeteltavaa Eurokoodien, CE-merkintävelvoitteen ja alati muuttuvien energiamääräysten kanssa. Siksi suunnittelijat tarvitsevat käyttöönsä helppoja ja loogisia suunnittelutyökaluja ja -ohjelmia suunnittelun tueksi. Suomessa erityisesti Puuinfo Oy on panostanut paljon omiin www-sivuihinsa, jotka sisältävät merkittävän määrän uusia puurakentamisen suunnitteluohjeita, -työkaluja ja mitoitusohjelmia.

Lisäksi puurakentamisen hanke-, tutkimus- ja kehittämistoimintaa on valtakunnallisesti määrä terävöittää, yhtenäistää ja tehostaa tuloksellisemmaksi lisäämällä alan toimijoiden välistä yhteistyötä ja viestintää.

4.4 Panostuksia puutuoteteollisuuden edistämiseksi

Hyvä kilpailukyky on puutuotealan kansainvälistymisen ja kasvun perusedellytys. Kansainvälistymisen ja kasvun edistämiseksi on perustettu alan yrityksille yhteinen palvelualusta (www.woodproducts.fi) ja rakenteilla on alan yleinen ”Puun Tarinat” -puubrändityö. Lisäksi puutuotealalle ollaan luomassa yrityskasvu- ja veturiyritysmalleja alan kilpailukyvyn parantamiseksi sekä yhdistämään toimijoiden tuotanto-, tuotekehitys-, verkosto- ja markkinaosaamista. Viennin edistämistä systematisoidaan ja tehostetaan valtiovallan ja yritysten yhteistyönä Team Finland -toimintamallin mukaisesti.

 

Markku Karjalainen, Kehittämispäällikkö
Valtakunnallinen puurakentamisohjelma / Metsäalan strateginen ohjelma (MSO)
Työ- ja elinkeinoministeriö
GSM 040 5832 127, markku.karjalainen@tem.fi

 

 

Ympäristölupien käsittely maatilarakentamisen hidasteena - Kilpailuvirastoa kaivataan apuun

$
0
0

Maatilarakentamisen määrä on vahvassa kasvussa samaan aikaan kun muu rakentaminen hiipuu. Maatiloilla rakennetaan vuosittain 400 miljoonan euron edestä, mistä uudisrakentamisen osuus on kolmanneksen  luokkaa lopun ollessa peruskorjauksia ja täydennysrakentamista.

- Maatilarakentamisen suurimpana jarruna on ympäristölupien kohtuuttoman pitkä käsittelyaika, sanoo asiamies Matti Kokko. Jos maatilainvestoinnin rahoituspäätös tulee kahdessa kuukaudessa, rakennuslupa muutamassa viikossa ja kohde valmistuu alle puoleen vuoteen niin on käsittämätöntä, että ympäristölupien käsittely on vienyt ilman perusteluja jopa yli vuoden. Kilpailuviraston tulisikin selvittää ympäristölupaprosessien käsittelyaikojen kielteisiä vaikutuksia maatilainvestointeihin, vaatii Kokko.

Vuosia maatilarakentamisen parissa toiminut asiamies Matti Kokko pitää viranomaiskäytäntöjä merkittävänä maatilarakentamisen hidasteena ja lupakäytäntöjä kustannuksia nostavana tekijänä. 

- Maatilainvestointien kannalta ongelmaksi on muodostunut aluehallintoviranomaisten puutteelliset resurssit ja osaaminen hakemusten käsittelyssä. Rakennuttajan on vaikea suunnitella hanketta, kun ei ennakolta voi tietää, miten kauan lupaprosessi kestää ja milloin hanke käynnistyy. Ennakkotarjouksia on vaikea saada tai varata työvoimaa, kun ei ole tietoa edes aloitusvuodesta eikä siitä, milloin varsinainen yritystoiminta ja ansainta käynnistyy. Siinä on yrittämisen ilo ja yrittäjän asenne kovalla koetuksella. 

Kokko muistuttaa, että hankkeiden viivästymisen lisäksi ympäristölupa yhdelle hankkeelle maksaa yli kymmenen tuhatta euroa, mikä vastaa suuren teollisuuslaitoksen ympäristöluvan hintaa.

- Hakemusten käsittelijät tulevat usein maatilatalouden ulkopuolelta eikä heidän osaaminen ja kokemus riitä asioiden käsittelyyn kun eteen tulee korttelin kokoinen hanke. Virkamiehen oma arvomaailma näyttää määrittelevän sen, mikä oleellista, riittävää tai aiheuttaa kohtuutonta haittaa, kommentoi Kokko. 

Kilpailuvirasto asialle

Kokko näkee ongelmana viranomaiskäytäntöjen yhtenäisyyden puutteen eri kunnissa. Varsinkin palotarkastajilla on eri näkemys eri kunnissa.

- Miten palomääräykset voivat olla erilaisia Pohjanmaalla ja Savossa, kysyy Kokko. Nyt palotarkastajat ylimitoittavat ja tulkitsevat määräyksiä siten, että niistä syntyy aina lisää kustannuksia kuten tulkinnanvaraiset savuverhot, paloikkunat ja paloseinät, joita vaaditaan ihan musta tuntuu -pohjalta.

- Kun yhteiskunta tukee EU:n ja kansallisen tuen kautta maatilarakentamista, tulisi huolehtia siitä, että saman yhteiskunnan muut toimijat toimivat samaan suuntaan.

Kokko toimii asiamiehenä tuottajien edunvalvojana investointien aikana, hallinnoi ja johtaa hankkeita sekä laatii tarvittavat lupahakemukset ja sopimukset.

- Olisi toivottavaa, että Kilpailuvirasto selvittäisi ympäristölupaprosessien käsittelyaikojen kielteisiä vaikutuksia maatilainvestointeihin, koska viranomaistoiminnasta on tullut selkeä liiketoiminnan este ja hidaste.

Maatilarakentaminen vahvassa kasvussa

Maatilarakentamisen määrä on tänä vuonna vahvassa kasvussa samaan aikaan kun muu rakentaminen hiipuu. Maatiloilla rakennetaan vuosittain 400 miljoonan euron edestä, mikä edustaa kymmentä prosenttia rakentamisen vuosittaisesta volyymistä. Uudisrakentamisen osuus on kolmanneksen  luokkaa lopun ollessa peruskorjauksia.

- Maatilarakentamisella on erittäin suuri työllisyysvaikutus erityisesti maakunnissa, jossa muu rakentaminen on ruuhka-Suomea vähäisempää, muistuttaa Kokko. Yksi maatilainvestointi työllistää kahden, kolmen rivitalotyömaan verran, kun keskimääräinen investoinnin suuruus on reilut miljoona euroa. 

Maatilayritystä ei Kokon mielestä voi pitää enää kertarakennuttajana, kun yritykset kehittyvät ja laajenevat jatkuvasti. Maatilarakentaminen edustaa arvoltaan ja tilavuutena mitattuna noin kymmentä prosenttia Suomen vuosittaisesta talonrakentamisesta. Maatilojen tuotantorakennusten tilavuus on neljästä viiteen miljoonaa kuutiometriä vuodessa.

 

Artikkelipalvelu Markku Laukkanen

Lisätietoja: Matti Kokko, 0400 495 444, matti.kokko@inkok.fi

Puukerrostalorakentamisen tekninen roadshow - Kajaani

$
0
0
Alkaa: 
10.4.2014 klo 08:00
Päättyy: 
10.4.2014 klo 16:30
Paikka: 
Kajaanin AMK, Kuntokatu 3, 87100 Kajaani (koulutustila täsmentyy myöhemmin)

Puuinfo yhteistyökumppaneineen järjestää yhteistyössä rakennusalan opetusta antavien ammattikorkeakoulujen kanssa keväällä 2014 puukerrostalorakentamisen teknisen roadshown seitsemällä paikkakunnalla. Tilaisuus kestää yhden päivän, on osallistujille maksuton ja sisältää koulutuksen sekä ohjelmaan merkityt tarjoilut.

Kouluttajana toimii RI Tero Lahtela. Osallistujila on mahdollisuus lähettää ennakkoon kysymyksiä, joita toivotaan käsiteltävän opetuksen yhteydessä.

Kohderyhmät ja tavoite

Tilaisuuksien kohderyhmänä ovat rakennesuunnittelijoina toimivat insinöörit, rakennus- ja pelastusviranomaiset sekä rakennusalan AMK opettajat ja opiskelijat. Opetus on luonteeltaan teknistä ja vaatii rakenneteknistä perusosaamista. Tavoitteena on siirtää kohderyhmille puukerrostalorakentamisen kehitystyön uusin tieto ja opastaa näitä tiedon ja ratkaisujen löytämisessä. 

Tekninen roadshow – päivän ohjelma

8.00 - 8.30Aamukahvi
 
8.30 - 11.00

Avaus – johdatus päivän sisältöön

Oppitunti 1 – Uusi RunkoPES 2.0
Järjestelmän yleisesittely
Version 2.0 päivitykset
Uusi rakennetyyppikirjasto

Oppitunti 2 – Palotekniset kysymykset
Määräykset ja niiden tulkinnat mm. paloräystäs, parvekkeet
ja luhdit sekä palokatkot
Rakenteiden palomitoitus

 

11.00 - 12.00Lounas
12.00 - 14:30

Oppitunti 3 – Stabiliteetti
Puukerrostalon jäykistävät rakenteet
Levyjäykistyksen mitoitus
NR-ristikkoyläpohjan jäykistys

Oppitunti 4 – Välipohjien värähtelymitoitus
Välipohjaratkaisut
Värähtelymitoitus

 

14.30 - 15.00Iltapäiväkahvi
15:00 - 16.30

Oppitunti 5 – Märkätilat
Tilaelementtirakenteet
Roilot ja putkivedot

Oppitunti 6 – Mallisuunnitelmat ja -asiakirjat
Ratkaisujen käytännön toteutus
Suunnitteluasiakirjojen sisältö ja merkinnät

Lisätietoja:
Kirsi Pellinen, 040 737 9247, kirsi.pellinen@puuinfo.fi

Tervetuloa!

Ilmoittautumiset oheisella lomakkeella 27.3. mennessä!

Puukerrostalorakentamisen tekninen roadshow - Turku

$
0
0
Alkaa: 
9.4.2014 klo 08:00
Päättyy: 
9.4.2014 klo 16:30
Paikka: 
Turun AMK, uditorio Monitori (B21, B-käytävä, toinen kerros), Sepänkatu 1, 20700 Turku

Puuinfo yhteistyökumppaneineen järjestää yhteistyössä rakennusalan opetusta antavien ammattikorkeakoulujen kanssa keväällä 2014 puukerrostalorakentamisen teknisen roadshown seitsemällä paikkakunnalla. Tilaisuus kestää yhden päivän, on osallistujille maksuton ja sisältää koulutuksen sekä ohjelmaan merkityt tarjoilut.

Kouluttajana toimii RI Tero Lahtela. Osallistujila on mahdollisuus lähettää ennakkoon kysymyksiä, joita toivotaan käsiteltävän opetuksen yhteydessä.

Kohderyhmät ja tavoite

Tilaisuuksien kohderyhmänä ovat rakennesuunnittelijoina toimivat insinöörit, rakennus- ja pelastusviranomaiset sekä rakennusalan AMK opettajat ja opiskelijat. Opetus on luonteeltaan teknistä ja vaatii rakenneteknistä perusosaamista. Tavoitteena on siirtää kohderyhmille puukerrostalorakentamisen kehitystyön uusin tieto ja opastaa näitä tiedon ja ratkaisujen löytämisessä. 

Tekninen roadshow – päivän ohjelma

8.00 - 8.30Aamukahvi
 
8.30 - 11.00

Avaus – johdatus päivän sisältöön

Oppitunti 1 – Uusi RunkoPES 2.0
Järjestelmän yleisesittely
Version 2.0 päivitykset
Uusi rakennetyyppikirjasto

Oppitunti 2 – Palotekniset kysymykset
Määräykset ja niiden tulkinnat mm. paloräystäs, parvekkeet
ja luhdit sekä palokatkot
Rakenteiden palomitoitus

 

11.00 - 12.00Lounas
12.00 - 14:30

Oppitunti 3 – Stabiliteetti
Puukerrostalon jäykistävät rakenteet
Levyjäykistyksen mitoitus
NR-ristikkoyläpohjan jäykistys

Oppitunti 4 – Välipohjien värähtelymitoitus
Välipohjaratkaisut
Värähtelymitoitus

 

14.30 - 15.00Iltapäiväkahvi
15:00 - 16.30

Oppitunti 5 – Märkätilat
Tilaelementtirakenteet
Roilot ja putkivedot

Oppitunti 6 – Mallisuunnitelmat ja -asiakirjat
Ratkaisujen käytännön toteutus
Suunnitteluasiakirjojen sisältö ja merkinnät

Lisätietoja:
Kirsi Pellinen, 040 737 9247, kirsi.pellinen@puuinfo.fi

Tervetuloa!

Ilmoittautumiset oheisella lomakkeella 26.3. mennessä!

Puukerrostalorakentamisen tekninen roadshow - Vaasa

$
0
0
Alkaa: 
3.4.2014 klo 08:00
Päättyy: 
3.4.2014 klo 16:30
Paikka: 
Yrkeshögskolan Novia, Auditorio 408, Wolffintie 33, 65200 Vaasa

Puuinfo yhteistyökumppaneineen järjestää yhteistyössä rakennusalan opetusta antavien ammattikorkeakoulujen kanssa keväällä 2014 puukerrostalorakentamisen teknisen roadshown seitsemällä paikkakunnalla. Tilaisuus kestää yhden päivän, on osallistujille maksuton ja sisältää koulutuksen sekä ohjelmaan merkityt tarjoilut.

Kouluttajana toimii RI Tero Lahtela. Osallistujila on mahdollisuus lähettää ennakkoon kysymyksiä, joita toivotaan käsiteltävän opetuksen yhteydessä.

Kohderyhmät ja tavoite

Tilaisuuksien kohderyhmänä ovat rakennesuunnittelijoina toimivat insinöörit, rakennus- ja pelastusviranomaiset sekä rakennusalan AMK opettajat ja opiskelijat. Opetus on luonteeltaan teknistä ja vaatii rakenneteknistä perusosaamista. Tavoitteena on siirtää kohderyhmille puukerrostalorakentamisen kehitystyön uusin tieto ja opastaa näitä tiedon ja ratkaisujen löytämisessä. 

Tekninen roadshow – päivän ohjelma

8.00 - 8.30Aamukahvi
 
8.30 - 11.00

Avaus – johdatus päivän sisältöön

Oppitunti 1 – Uusi RunkoPES 2.0
Järjestelmän yleisesittely
Version 2.0 päivitykset
Uusi rakennetyyppikirjasto

Oppitunti 2 – Palotekniset kysymykset
Määräykset ja niiden tulkinnat mm. paloräystäs, parvekkeet
ja luhdit sekä palokatkot
Rakenteiden palomitoitus

 

11.00 - 12.00Lounas
12.00 - 14:30

Oppitunti 3 – Stabiliteetti
Puukerrostalon jäykistävät rakenteet
Levyjäykistyksen mitoitus
NR-ristikkoyläpohjan jäykistys

Oppitunti 4 – Välipohjien värähtelymitoitus
Välipohjaratkaisut
Värähtelymitoitus

 

14.30 - 15.00Iltapäiväkahvi
15:00 - 16.30

Oppitunti 5 – Märkätilat
Tilaelementtirakenteet
Roilot ja putkivedot

Oppitunti 6 – Mallisuunnitelmat ja -asiakirjat
Ratkaisujen käytännön toteutus
Suunnitteluasiakirjojen sisältö ja merkinnät

Lisätietoja:
Kirsi Pellinen, 040 737 9247, kirsi.pellinen@puuinfo.fi

Tervetuloa!

Ilmoittautumiset oheisella lomakkeella 20.3. mennessä!

Puukerrostalorakentamisen tekninen roadshow - Oulu

$
0
0
Alkaa: 
2.4.2014 klo 08:00
Päättyy: 
2.4.2014 klo 16:30
Paikka: 
OAMK, Tekniikan yksikkö, Auditorio 1, Kotkantie 1, 90250 Oulu

Puuinfo yhteistyökumppaneineen järjestää yhteistyössä rakennusalan opetusta antavien ammattikorkeakoulujen kanssa keväällä 2014 puukerrostalorakentamisen teknisen roadshown seitsemällä paikkakunnalla. Tilaisuus kestää yhden päivän, on osallistujille maksuton ja sisältää koulutuksen sekä ohjelmaan merkityt tarjoilut.

Kouluttajana toimii RI Tero Lahtela. Osallistujila on mahdollisuus lähettää ennakkoon kysymyksiä, joita toivotaan käsiteltävän opetuksen yhteydessä.

Kohderyhmät ja tavoite

Tilaisuuksien kohderyhmänä ovat rakennesuunnittelijoina toimivat insinöörit, rakennus- ja pelastusviranomaiset sekä rakennusalan AMK opettajat ja opiskelijat. Opetus on luonteeltaan teknistä ja vaatii rakenneteknistä perusosaamista. Tavoitteena on siirtää kohderyhmille puukerrostalorakentamisen kehitystyön uusin tieto ja opastaa näitä tiedon ja ratkaisujen löytämisessä. 

Tekninen roadshow – päivän ohjelma

8.00 - 8.30Aamukahvi
 
8.30 - 11.00

Avaus – johdatus päivän sisältöön

Oppitunti 1 – Uusi RunkoPES 2.0
Järjestelmän yleisesittely
Version 2.0 päivitykset
Uusi rakennetyyppikirjasto

Oppitunti 2 – Palotekniset kysymykset
Määräykset ja niiden tulkinnat mm. paloräystäs, parvekkeet
ja luhdit sekä palokatkot
Rakenteiden palomitoitus

 

11.00 - 12.00Lounas
12.00 - 14:30

Oppitunti 3 – Stabiliteetti
Puukerrostalon jäykistävät rakenteet
Levyjäykistyksen mitoitus
NR-ristikkoyläpohjan jäykistys

Oppitunti 4 – Välipohjien värähtelymitoitus
Välipohjaratkaisut
Värähtelymitoitus

 

14.30 - 15.00Iltapäiväkahvi
15:00 - 16.30

Oppitunti 5 – Märkätilat
Tilaelementtirakenteet
Roilot ja putkivedot

Oppitunti 6 – Mallisuunnitelmat ja -asiakirjat
Ratkaisujen käytännön toteutus
Suunnitteluasiakirjojen sisältö ja merkinnät

Lisätietoja:
Kirsi Pellinen, 040 737 9247, kirsi.pellinen@puuinfo.fi

Tervetuloa!

Ilmoittautumiset oheisella lomakkeella 19.3. mennessä!

Puukerrostalorakentamisen tekninen roadshow - Kuopio

$
0
0
Alkaa: 
27.3.2014 klo 08:00
Päättyy: 
27.3.2014 klo 16:30
Paikka: 
Savonia-ammattikorkeakoulu, Opistotien kampus, auditorio, Opistotie 2, 70100 Kuopio

Puuinfo yhteistyökumppaneineen järjestää yhteistyössä rakennusalan opetusta antavien ammattikorkeakoulujen kanssa keväällä 2014 puukerrostalorakentamisen teknisen roadshown seitsemällä paikkakunnalla. Tilaisuus kestää yhden päivän, on osallistujille maksuton ja sisältää koulutuksen sekä ohjelmaan merkityt tarjoilut.

Kouluttajana toimii RI Tero Lahtela. Osallistujila on mahdollisuus lähettää ennakkoon kysymyksiä, joita toivotaan käsiteltävän opetuksen yhteydessä.

Kohderyhmät ja tavoite

Tilaisuuksien kohderyhmänä ovat rakennesuunnittelijoina toimivat insinöörit, rakennus- ja pelastusviranomaiset sekä rakennusalan AMK opettajat ja opiskelijat. Opetus on luonteeltaan teknistä ja vaatii rakenneteknistä perusosaamista. Tavoitteena on siirtää kohderyhmille puukerrostalorakentamisen kehitystyön uusin tieto ja opastaa näitä tiedon ja ratkaisujen löytämisessä. 

Tekninen roadshow – päivän ohjelma

8.00 - 8.30Aamukahvi
 
8.30 - 11.00

Avaus – johdatus päivän sisältöön

Oppitunti 1 – Uusi RunkoPES 2.0
Järjestelmän yleisesittely
Version 2.0 päivitykset
Uusi rakennetyyppikirjasto

Oppitunti 2 – Palotekniset kysymykset
Määräykset ja niiden tulkinnat mm. paloräystäs, parvekkeet
ja luhdit sekä palokatkot
Rakenteiden palomitoitus

 

11.00 - 12.00Lounas
12.00 - 14:30

Oppitunti 3 – Stabiliteetti
Puukerrostalon jäykistävät rakenteet
Levyjäykistyksen mitoitus
NR-ristikkoyläpohjan jäykistys

Oppitunti 4 – Välipohjien värähtelymitoitus
Välipohjaratkaisut
Värähtelymitoitus

 

14.30 - 15.00Iltapäiväkahvi
15:00 - 16.30

Oppitunti 5 – Märkätilat
Tilaelementtirakenteet
Roilot ja putkivedot

Oppitunti 6 – Mallisuunnitelmat ja -asiakirjat
Ratkaisujen käytännön toteutus
Suunnitteluasiakirjojen sisältö ja merkinnät

Lisätietoja:
Kirsi Pellinen, 040 737 9247, kirsi.pellinen@puuinfo.fi

Tervetuloa!

Ilmoittautumiset oheisella lomakkeella 13.3. mennessä!


Puukerrostalorakentamisen tekninen roadshow - Tampere

$
0
0
Alkaa: 
25.3.2014 klo 08:00
Päättyy: 
25.3.2014 klo 16:30
Paikka: 
Tampereen ammattikorkeakoulu, juhlasali D1-04, Kuntokatu 3, 33520 Tampere

Puuinfo yhteistyökumppaneineen järjestää yhteistyössä rakennusalan opetusta antavien ammattikorkeakoulujen kanssa keväällä 2014 puukerrostalorakentamisen teknisen roadshown seitsemällä paikkakunnalla. Tilaisuus kestää yhden päivän, on osallistujille maksuton ja sisältää koulutuksen sekä ohjelmaan merkityt tarjoilut.

Kouluttajana toimii RI Tero Lahtela. Osallistujila on mahdollisuus lähettää ennakkoon kysymyksiä, joita toivotaan käsiteltävän opetuksen yhteydessä.

Kohderyhmät ja tavoite

Tilaisuuksien kohderyhmänä ovat rakennesuunnittelijoina toimivat insinöörit, rakennus- ja pelastusviranomaiset sekä rakennusalan AMK opettajat ja opiskelijat. Opetus on luonteeltaan teknistä ja vaatii rakenneteknistä perusosaamista. Tavoitteena on siirtää kohderyhmille puukerrostalorakentamisen kehitystyön uusin tieto ja opastaa näitä tiedon ja ratkaisujen löytämisessä. 

Tekninen roadshow – päivän ohjelma

8.00 - 8.30Aamukahvi
 
8.30 - 11.00

Avaus – johdatus päivän sisältöön

Oppitunti 1 – Uusi RunkoPES 2.0
Järjestelmän yleisesittely
Version 2.0 päivitykset
Uusi rakennetyyppikirjasto

Oppitunti 2 – Palotekniset kysymykset
Määräykset ja niiden tulkinnat mm. paloräystäs, parvekkeet
ja luhdit sekä palokatkot
Rakenteiden palomitoitus

 

11.00 - 12.00Lounas
12.00 - 14:30

Oppitunti 3 – Stabiliteetti
Puukerrostalon jäykistävät rakenteet
Levyjäykistyksen mitoitus
NR-ristikkoyläpohjan jäykistys

Oppitunti 4 – Välipohjien värähtelymitoitus
Välipohjaratkaisut
Värähtelymitoitus

 

14.30 - 15.00Iltapäiväkahvi
15:00 - 16.30

Oppitunti 5 – Märkätilat
Tilaelementtirakenteet
Roilot ja putkivedot

Oppitunti 6 – Mallisuunnitelmat ja -asiakirjat
Ratkaisujen käytännön toteutus
Suunnitteluasiakirjojen sisältö ja merkinnät

Lisätietoja:
Kirsi Pellinen, 040 737 9247, kirsi.pellinen@puuinfo.fi

Tervetuloa!

Ilmoittautumiset oheisella lomakkeella 11.3. mennessä!

Puukerrostalorakentamisen tekninen roadshow -koulutus 2014

$
0
0
Alkaa: 
25.3.2014
Paikka: 
seitsemän paikkakuntaa

Puuinfo yhteistyökumppaneineen järjestää yhteistyössä rakennusalan opetusta antavien ammattikorkeakoulujen kanssa keväällä 2014 puukerrostalorakentamisen teknisen roadshown seitsemällä paikkakunnalla. Tilaisuus kestää yhden päivän, on osallistujille maksuton ja sisältää koulutuksen sekä ohjelmaan merkityt tarjoilut.

Kohderyhmät ja tavoite

Tilaisuuksien kohderyhmänä ovat rakennesuunnittelijoina toimivat insinöörit, rakennus- ja pelastusviranomaiset sekä rakennusalan AMK opettajat ja opiskelijat. Opetus on luonteeltaan teknistä ja vaatii rakenneteknistä perusosaamista. Tavoitteena on siirtää kohderyhmille puukerrostalorakentamisen kehitystyön uusin tieto ja opastaa näitä tiedon ja ratkaisujen löytämisessä.

Kouluttajana toimii RI Tero Lahtela. Osallistujila on mahdollisuus lähettää ilmoittautumisen yhteydessä ennakkoon kysymyksiä, joita toivotaan käsiteltävän opetuksen yhteydessä.

Aikataulu ja paikkakunnat (ilmoittautuminen taahtumakohtaisesti):

Koulutuspäivän ohjelma (sama kaikilla paikkakunnilla): 

Tekninen roadshow – ohjelma

8.00 - 8.30Aamukahvi
8.30 - 11.00

Avaus – johdatus päivän sisältöön

Oppitunti 1 – Uusi RunkoPES 2.0
Järjestelmän yleisesittely
Version 2.0 päivitykset
Uusi rakennetyyppikirjasto

Oppitunti 2 – Palotekniset kysymykset
Määräykset ja niiden tulkinnat mm. paloräystäs, parvekkeet
ja luhdit sekä palokatkot
Rakenteiden palomitoitus

11.00 - 12.00Lounas
12.00 - 14:30

Oppitunti 3 – Stabiliteetti
Puukerrostalon jäykistävät rakenteet
Levyjäykistyksen mitoitus
NR-ristikkoyläpohjan jäykistys

Oppitunti 4 – Välipohjien värähtelymitoitus
Välipohjaratkaisut
Värähtelymitoitus

14.30 - 15.00Iltapäiväkahvi
15:00 - 16.30

Oppitunti 5 – Märkätilat
Tilaelementtirakenteet
Roilot ja putkivedot

Oppitunti 6 – Mallisuunnitelmat ja -asiakirjat
Ratkaisujen käytännön toteutus
Suunnitteluasiakirjojen sisältö ja merkinnät

Lisätietoja:

Kirsi Pellinen, kirsi.pellinen@puuinfo.fi

 

PUUN VUODET -seminaari

$
0
0
Alkaa: 
18.3.2014 klo 09:00
Päättyy: 
18.3.2014 klo 16:15
Paikka: 
Suomen luontokeskus Haltia, Espoo (Nuuksiontie 84)

PUUN VUODET – tutkimuksia puun korjuun, puuraaka-aineiden ja puutuotteiden käytön arvoketjuista

Seminaari tarjoilee valittuja paloja tutkijoiden työstä puun korjuun, puuraaka-aineiden ja puutuotteiden käytön arvoketjuissa. Vuorovaikutteisessa loppuseminaarissa kuullaan Metlan asiantuntijoiden esityksiä keskeisimmistä tutkimustuloksista sekä tutkimustiedon käyttäjien kommenttipuheenvuorot. Yleisöllä on mahdollisuus ideoida esitysten pohjalta tutkijoille uusia tutkimus-, kehittämis-, tuote- tai palveluavauksia.

Lue lisää: http://www.metla.fi/tapahtumat/2014/puu-loppuseminaari/index.htm

Lahdessa suunnitteilla useita puukerrostaloja

$
0
0

Lahti vahvistaa asemaansa merkittävänä ja kiinnostavana puurakentamisen kaupunkina Suomessa. Suunnitteilla on seitsemän puukerrostaloa, joista ensimmäisten rakentaminen alkaa mahdollisesti jo keväällä. Lisäksi Lahden Kariston portti on saamassa puukerrostalot mahdollistavan asemakaavan.

Kariston ohella myös muilla Lahden kaupungin uusilla kaava-alueilla tutkitaan mahdollisuutta toteuttaa kerrostalokohteita ainakin osittain puusta.

Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy on mukana kaava- ja rakennushankkeiden valmisteluissa. Ladecissa toimiva asumisen osaamiskeskus on tehnyt vuodesta 2007 lähtien yhteistyökumppaneidensa kanssa työtä puurakentamisen edistämiseksi Lahden seudulla. Tulokset alkavat nyt näkyä.

”Yhteistyöstähän tässä on kysymys. Kaupungin roolina on mahdollistaa kaava-alueilla sekä rakennusluvan käsittelyllä myös puurakentamiselle edellytykset. Rakennushankkeeseen ryhtyvien on osaltaan oltava valmiita kehittämisyhteistyöhön rakennusliikkeiden, suunnittelijoiden ja puurakennejärjestelmätoimittajien kanssa”, asiakkuuspäällikkö Vesa Ijäs Ladecista kertoo.

Ijäs kiittää Päijät-Hämeen liiton, EU-toimiston ja ELY-keskuksen tarjoamaa tukea, joka on mahdollistanut kehittämisyhteistyön tekemisen.

”Lahdesta käsin toimiva Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) on ollut tärkeässä roolissa, sillä lähes kaikki puukerrostalohankkeet ovat syntyneet valtion tukemana asuntotuotantona. Ladec on puolestaan koonnut yhteen eri yhteistyötahot ja toiminut kehittämistyössä yhtenä asiantuntijaorganisaationa.”

Karistonportin asemakaavassa paikka kahdeksalle puukerrostalolle

Puurakentamisen kehityksen kärkeä edustavan Lahden Karistonportin valmistelussa oleva asemakaava mahdollistaa kahdeksan puukerrostalon rakentamisen. Mikäli rakentaminen käynnistyy, hankkeessa voidaan hyödyntää Päijät-Hämeessä jo olevaa puurakentamisen kokemusta.

Rakentaminen tukisi osaltaan puukerrostaloissa tarvittavan suurelementti-tuotannon ja yhtenäisen rakennejärjestelmän kehittämistä.

Puu on tunnusomainen rakennusmateriaali Lahdessa, sillä kaupunki on vanha saha- ja puusepänteollisuuspaikkakunta. Nykyaikaista puurakentamisen taitoa voi ihailla myös Sibeliustalossa ja sen ympärillä kasvavassa puuarkkitehtuuripuistossa”, toteaa Kariston suunnittelusta vastannut Lahden kaavoitusarkkitehti Päivi Airas.

Lahden Taloilla suunnitelma kolmesta puukerrostalosta

Myös Lahden Talot on halunnut lähteä mukaan puukerrostalorakentamisen kehittämiseen.

”Lahden kaupungin strategian mukaisesti Lahdessa edistetään ekologista rakentamista ja asumista sekä niihin liittyvää kehittämistä ja liiketoimintaa. Kaikki konsernin uudisrakennukset toteutetaan matala- tai nollaenergiaratkaisuina. Noudatamme tätä periaatetta rakennushankkeissamme, kertoo yhtiön kiinteistöjohtaja Eero Lukkarinen

Lahden Talot valitsi puukerrostaloja varten omasta tonttivarannosta sopivan kohteen Sykekadulta, läheltä Päijät-Hämeen keskussairaalaa. Laadittu suunnitelma mahdollistaa kolmen, vuokrakäyttöön tarkoitetun kuusikerroksisen puukerrostalon rakentamisen.

Eero Lukkarisen mukaan hankkeessa edetään vaiheittain rakennus kerrallaan, jolloin kertyvää tietoa ja kokemusta voidaan hyödyntää seuraavien rakennusten suunnittelussa ja toteuttamisessa. Hän pitää tärkeänä, että rakennuttaja hankkii itselleen puukerrostalorakentamiseen tarvittavan tiedon, jotta hanketta pystytään ohjaamaan parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi.

YIT suunnittelee puukerrostaloja Riihelään

YIT Rakennus Oy:llä on tarkoitus rakentaa kolme puukerrostaloa vuoden 1978 asuntomessujen jälkeen puukaupunginosana tunnettuun Riihelään.

”Olemme hakemassa YIT Rakennus Oy:lle sopivaa puukerrostalon suunnittelu- ja rakentamistapaa. Lähtökohtana on, että voimme kilpailuttaa puurakennejärjestelmän toimittajat ja käyttää eri järjestelmien osia rakennuksessa. Yksi yritys voi toimittaa välipohjat, toinen seinäelementit ja kolmas jotain muuta. Tästä syystä suunnittelua on edistetty avoimeen puurakentamiseen tähtäävän niin sanotun PUU-PES suunnittelujärjestelmän mukaan. Katsotaan nyt sitten, kuinka hyvin tavoitteemme toteutuvat”, kuvailee rakennuttajapäällikkö Kari Lahti.

Lahden Talot Oy:n ja YIT Rakennus Oy:n puukerrostalohankkeita valmisteleviin kokouksiin ovat osallistuneet LADEC, ARA, Skanska sekä eri alojen suunnittelijat syksystä 2013 alkaen. Kokoukset on teemoitettu ja niihin on kutsuttu eri asiantuntijatahoja kertomaan käsityksiään suunnittelun ja toteutuksen eri osa-alueista. Lahden Talot valmistelee Sykekadun hanketta kilpailu-urakkapohjalta ja YIT puolestaan KVR-kohteena. Yhteisestä hankevalmistelusta hyötyvät kaikki osapuolet.

Puurunkoinen vanhusten palvelutalo Lepolankadulle

Lahden Vanhusten Asuntosäätiö on valmistellut keväästä 2013 alkaen Lepolankadulle uutta kaksikerroksista palvelutaloa, jonka asuinpinta-ala on noin tuhatviisisataa neliötä.  Kohde on tarkoitettu ympärivuorokautiseen tehostettuun palveluasumiseen.

”Puurakentamisvaihtoehdon tutkiminen on ollut yksi suunnittelun lähtökohdista. Hankesuunnittelua on viety eteenpäin klinikkatyyppisesti yhteistyössä Lahden kaupungin ja muiden mukaan kutsuttujen asiantuntijatahojen kanssa. Samassa yhteydessä valmistuneet Lepolankadun suunnitelmat odottavat parhaillaan rahoituspäätöstä”, kiinteistöjohtaja Markku Tyrväinen kertoo.

Tyrväisen mukaan rakentaminen voisi alkaa tämän vuoden aikana. ”Suunnittelun edetessä on selvinnyt, että massiivisen puurungon jättäminen näkyviin ei puurakennuksessa ole palomääräysten mukaan mahdollista.  Puuseinien palosuojaus tuo myös lisäkustannuksia ja pelkäämme sen heikentävän vaihtoehdon kilpailukykyä. Esteettisesti kaunista puumateriaalia haluaisivat varmasti muutkin käyttää, joten palomääräyksiin tulisi saada muutoksia.”

Puukerrostalojen rakentamista edistävät seminaarit herättäneet kiinnostusta

Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy, Asumisen osaamiskeskus ja Tetraedri‐hanke ovat järjestäneet puukerrostalon rakennuttamista ja rakentamista käsittelevän seminaarisarjan, jolla on valmistauduttu toteuttamaan puukerrostalokohteita Lahden seudulla.

Toukokuussa 2013 käynnistyneitä seminaareja ja tutustumismatkoja on tammikuun 2014 loppuun mennessä järjestetty kaikkiaan kahdeksan. Eri tilaisuuksiin on osallistunut keskimäärin 50 asiantuntijaa. Viimeisessä tilaisuudessa käsitellään puukerrostalohanketta rakentamistalouden näkökulmasta. Tilaisuus pidetään Lahden Sibeliustalon puusepänsalissa keskiviikkona 29.1 klo 12.00–15.30.

Tilaisuudessa julkaistaan puukerrostalorakentamista tukeva tietopaketti, Palaako puu kerrostaloihin, joka perustuu asiantuntijakirjoituksiin puukerrostalohankkeen eri näkökulmista.

”Tietopaketille on koettu olevan tarvetta ja toivomme sen palvelevan rakennushankkeen eri osapuolia puukerrostalohankkeita valmisteltaessa. Pääviesti on, että puuvaihtoehtoehto kannattaa ottaa perinteisten rakentamisvaihtoehtojen rinnalla tarkasteluun hankesuunnitteluvaiheessa. Tarkastelusta ei synnyt suuria kustannuksia, mutta se voi tuottaa toteutuvan hankkeen laatua parantavia ja kustannuksia säästäviä näkökulmia. Olemme miellämme mukana tukemassa hankkeiden liikkeelle lähtöä myös jatkossa”, Ladecin Vesa Ijäs kertoo.

 

Lisätietoja:

Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy

Vesa Ijäs, asiakkuuspäällikkö

050 552 0004, vesa.ijas@ladec.fi

Lahden Talot Oy

Eero Lukkarinen, kiinteistöjohtaja

050 518 4507, ero.lukkarinen@lahdentalot.fi

YIT Rakennus Oy

Kari Lahti, rakennuttajapäällikkö

0400 358 450, kari.lahti@yit.fi

Lahden Vanhusten Asuntosäätiö

Markku Tyrväinen, kiinteistöjohtaja

050 466 0730, markku.tyrvainen@lvas.fi

Lahden kaupunki

Päivi Airas, kaavoitusarkkitehti

050 5184 447, paivi.airas@lahti.fi

Puurakentamisen kontaktipäivä

$
0
0
Alkaa: 
28.3.2014 klo 11:00
Päättyy: 
28.3.2014 klo 18:00
Paikka: 
Rytmikorjaamo, Vaasantie 11, Seinäjoki

Puurakentamisen kontaktipäivä järjestetään jälleen Pytinki-messujen oheistapahtumana 28.3.2014 Seinäjoen Rytmikorjaamolla. 

Kontaktipäivä on ammattilaistapahtuma. Tapahtuman tavoitteena on puurakentamisen edistäminen ja alan toimijoiden verkostoituminen.

Lue lisää tapahtumasivustolta.

 

CLT-tehdas aloittaa Kuhmossa

$
0
0

Oy CrossLam Kuhmo Ltd ryhtyy valmistamaan Kuhmossa CLT-levyä. Kahden miljoonan euron investointi viedään päätökseen alkukesästä ja tuotanto alkaa kesä-heinäkuun vaihteessa.

Lue Kuhmolaisen juttu.

Puuinfon julkaisut kuluttajille

$
0
0

Puuinfon julkaisut ammattilaisille

Puuinfon opintomatka Kanadaan

$
0
0

Puuinfo järjestää toukokuussa opintomatkan Kanadaan! Opintomatkan kohde on Brittiläinen Kolumbia: Vancouver ympäristöineen sekä Prince George sisämaassa.

Teemat: CLT, Wood in Healthcare, puukerrostalot

Pohjois-Amerikassa puu on asuntorakentamisessa erittäin merkittävässä asemassa.Viime vuosina puukerrostalojen kerroslukuja on nostettu ja puun käyttö on lisääntynyt myös muussa rakentamisessa. Normaalin rankarakenteen lisäksi liimapuu ja CLT-rakenteet ovat yleistymässä. Matkan erityisteemoja ovat asuntorakentaminen, puun käyttö terveydenhuollossa/sairaalarakentamisessa, olympialaisten puurakennukset sekä CLT:n käyttö korkeissa asuintaloissa sekä julkisessa rakentamisessa.

Matkasta on mahdollista valita pidempi tai lyhyempi vaihtoehto. Asuntorakentamisen perusteet sekä Whistlerin kohteet kuuluvat vain pidempään vaihtoehtoon.

Matka-aikavaihtoehdot ovat:

3.-11.5. ja 6.-11.5.

Opintomatkan hinta (n. 3500/4300 eur riippuen lähtijöiden määrästä) sisältää ammatillisen osuuden lisäksi lennot (turistiluokassa), majoittumisen yhden hengen huoneissa, aamiaiset, lounaat, illalliset, kuljetukset, sisäänpääsymaksut ja matkanjohtajan palvelut.

Jos kiinnostuit alustavasti niin ota heti yhteyttä, viimeistään 9.2.:

Maatilarakentamisessa pulaa puurakentamisen pakettiratkaisuista

$
0
0

Maatilarakentamisen kasvavasta markkinasta puuttuvat puurakentamisen valmiit pakettiratkaisut, mitkä lisäisivät puun käyttöä ja hintavertailua maatilarakentamisessa. Seinäjoen Ammattikorkeakoulun tutkimuksessa arvioidaan, että puutuotealan toimijat eivät ole tiedostaneet, kuinka suurta maatilarakentaminen on. 

Maatilarakentamisessa on kyse vuosittain neljän sadan miljoonan euron arvoisesta  rakentamisen markkinasta, mikä edustaa kymmentä prosenttia koko talorakennuksen tilavuudesta ja runsasta viittä  prosenttia sen arvosta. Uudisrakentamisen osuus on kolmanneksen  luokkaa lopun ollessa peruskorjauksia ja täydennysrakentamista. Maatilojen tuotantorakennusten tilavuus  on neljästä viiteen miljoonaa kuutiometriä vuodessa.

Tämän lisäksi tulevat maanviljelijöiden rakentamat asuinrakennukset ja rakennuskantaan kohdistuva peruskorjaus- ja muu rakennustoiminta sekä lantavarastojen ja rehusiilojen rakentaminen. Tuotantoyksiköiden kasvun myötä toteutettavien rakennusten koko kasvaa.

- Puualan toimijat eivät todennäköisesti ole tiedostaneet, kuinka suurista kuutiomääristä maatalousrakentamisessa on kyse ja kiinnostus ei sen takia ole ollut suurta. Aina ei ole edes tarjouspyyntöihin saatu vastauksia, muistuttavat tutkijat Kirsti Sorama, Terhi Anttila, Salla Kettunen ja Heikki Holma.

Tutkimuksen tekijät kaipaavat maatilarakentamisen markkinoille pakettiratkaisuja, mikä helpottaisi puurakentamisen lisäämistä ja hintavertailua. Paketin puuttuessa rakennuttaja joutuu itse etsimään komponentit ja materiaalit eri toimittajilta.

-  Pakettiratkaisussa on kyse myös asennemuutoksesta, muistuttavat tutkijat. Kun aiemmin viljelijä on tehnyt kaiken itse, nyt rooli pitäisi vaihtua rakennuttajaksi. Palveluiden liittäminen tuotteisiin edellyttää myös uudenlaisia yhteistyösuhteita ja verkostoitumista puutuoteteollisuuden, rakentamis- ja asennuspalveluiden tarjoajien ja vähittäiskaupan kanssa. Jotta puurakentaminen yleistyisi maatilarakentamisessa, puun pitäisi olla rakennuttajalle helppo valinta.

Oman puun käytöstä teollisiin järjestelmiin

Maatilarakentaminen on Suomessa ollut perinteisesti lähinnä puun ja kiven yhdistelmiä, missä omasta metsästä otetun puun osuus ja oma rakentaminen ovat olleet merkittäviä. Seinäjoen ammattikorkeakoulun tutkimuksen tekijät muistuttavat että sertifioidut valmiit tehdasvalmisteiset puupohjaiset ratkaisut kuten liimapalkit, CLT- levyt ja elementit tarjoavat kilpailukykyisiä vaihtoehtoja betonille ja teräkselle. Kun teollisuustyyppiset maatilat lisääntyvät Suomessakin, puurakentamisessa tulisi suunnitella myös ison kokoluokan teollisia ratkaisuja.

- Suuren mittakaavan maatilarakentaminen vaatii teollisesti valmistettuja, sertifioituja materiaaleja esimerkiksi kantavien rakenteiden teossa, muistuttavat tutkijat. CE- merkintöjen pakollisuuden uskotaan vauhdittavan valmiiden puuelementtien ja kantavien rakenteiden kuten kattorakenteiden ja liimapuupalkkien tuotantoa ja käyttöä.

Maatilojen puurakentamisen tulevaisuutta käsittelevässä tutkimuksessa arvioidaan, että monet maatilojen puurakentamiseen liittyvät esteet ovat enemminkin asenteissa ja uskomuksissa kuin varsinaisesti tietoon perustuvia. - Puurakentamisen paloturvallisuus ja hygieenisyys ovat tekijöitä, joita käytetään perusteina sille, ettei puu olisi sopiva materiaali.

Tutkimuksen tekijöiden Soraman,  Anttilan, Kettusen ja Holman mielestä nämä ovat kuitenkin monilla uusilla puurakentamisen teknologioilla korjattavissa. - Tarvitaan vain lisää tutkimusta, jotta kyettäisiin perustelemaan puun käytön sopivuus maatilarakentamiseen, päätellään tutkimuksessa. Maatilatalouden kehittyessä kuluttajavetoisesti, tulee maatilojen yhteyteen erilaisia jatkojalostukseen ja myynnin vaatimia tiloja, jotka merkitsevät maatilarakentamisen monimuotoistumista. 

Puutuoteala ei tunnista maatilarakentamisen mahdollisuuksia

Maatilarakentamisen asiantuntijatehtävissä työskentelevän asiamies Matti Kokon mielestä maatilarakentamisen kehittämisessä olennaista on puurakentamisjärjestelmä, joka olisi kilpailukykyinen hinnaltaan ja asennusajaltaan. - Sen sijaan että nyt vielä rakennetaan pienempiä maatilarakennuksia omasta kappaletavarasta, tuotannon tulisi perustua teolliseen esivalmistukseen ja nähdä yhtenä kilpailuetuna myös ekologisuus ja kotimaisuus.

Kokon mielestä rakentamisen teollisen esivalmistuksen tulee perustua maatilarakentamisen kannalta oikeisiin mitoituksiin. - Meillä tulisi olla tervettä itsetuntoa ja protektionismia puun puolesta, kun puun kantohinta ja sen jatkojalostaminen rakentamisen tarpeisiin jää kotimaahan ja alueille. Kun maatalous korostaa itse kotimaista lähiruokaa eikö siihen kuuluisi myös lähirakentaminen ja kotimaisuuden suosiminen, kysyy Kokko.

Maatilayritystä ei Kokon mielestä voi pitää enää kertarakennuttajana, kun yritykset kehittyvät ja laajenevat jatkuvasti. Kokon mielestä Suomessa tarvittaisiin puutuotealan teollisuutta, joka erikoistuisi kasvavaan maatilarakentamisen markkinaan.

Esimerkkeinä Kokko mainitsee saksankielisen Euroopan, Ranskan ja Yhdysvallat, missä puu on merkittävin maatilarakentamisen materiaali sen ansiosta, että tiloille tarjotaan valmiita paketoituja puurakentamisen järjestelmiä.  Kokko muistuttaa, että maatilarakentaminen ei ole kuluttajamarkkinaa, vaan se on hajautunut ympäri Suomea, mikä vaatii sen huomioimista konseptoinnissa ja markkinoinnissa. 

 

Artikkelipalvelu Markku Laukkanen

Lisätietoja:

Kirsti Sorama, Terhi Anttila, Salla Kettunen ja Heikki Holma: Maatilojen puurakentamisen tulevaisuus- Elintarvikeklusterin ennakointi, Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja B. Raportteja ja selvityksiä 77. Seinäjoki 2013.

Matti Kokko, 0400 495 444, matti.kokko@inkok.fi

Puukerrostalorakentamisen tekninen roadshow - Helsinki

$
0
0
Alkaa: 
23.4.2014 klo 08:00
Päättyy: 
23.4.2014 klo 16:30
Paikka: 
Metropolia ammattikorkeakoulu, Bulevardi 31, 00100 Helsinki

Puuinfo yhteistyökumppaneineen järjestää yhteistyössä rakennusalan opetusta antavien ammattikorkeakoulujen kanssa keväällä 2014 puukerrostalorakentamisen teknisen roadshown seitsemällä paikkakunnalla. Tilaisuus kestää yhden päivän, on osallistujille maksuton ja sisältää koulutuksen sekä ohjelmaan merkityt tarjoilut.

Kouluttajana toimii RI Tero Lahtela. Osallistujila on mahdollisuus lähettää ennakkoon kysymyksiä, joita toivotaan käsiteltävän opetuksen yhteydessä.

Kohderyhmät ja tavoite

Tilaisuuksien kohderyhmänä ovat rakennesuunnittelijoina toimivat insinöörit, rakennus- ja pelastusviranomaiset sekä rakennusalan AMK opettajat ja opiskelijat. Opetus on luonteeltaan teknistä ja vaatii rakenneteknistä perusosaamista. Tavoitteena on siirtää kohderyhmille puukerrostalorakentamisen kehitystyön uusin tieto ja opastaa näitä tiedon ja ratkaisujen löytämisessä. 

Tekninen roadshow – päivän ohjelma

8.00 - 8.30Aamukahvi
 
8.30 - 11.00

Avaus - Puurakentaminen osana biotaloutta, TEM

Oppitunti 1 – Uusi RunkoPES 2.0
Järjestelmän yleisesittely
Version 2.0 päivitykset
Uusi rakennetyyppikirjasto

Oppitunti 2 – Palotekniset kysymykset
Määräykset ja niiden tulkinnat mm. paloräystäs, parvekkeet
ja luhdit sekä palokatkot
Rakenteiden palomitoitus

 

11.00 - 12.00Lounas
12.00 - 14:30

Oppitunti 3 – Stabiliteetti
Puukerrostalon jäykistävät rakenteet
Levyjäykistyksen mitoitus
NR-ristikkoyläpohjan jäykistys

Oppitunti 4 – Välipohjien värähtelymitoitus
Välipohjaratkaisut
Värähtelymitoitus

 

14.30 - 15.00Iltapäiväkahvi
15:00 - 16.30

Oppitunti 5 – Märkätilat
Tilaelementtirakenteet
Roilot ja putkivedot

Oppitunti 6 – Mallisuunnitelmat ja -asiakirjat
Ratkaisujen käytännön toteutus
Suunnitteluasiakirjojen sisältö ja merkinnät

Lisätietoja:
Kirsi Pellinen, 040 737 9247, kirsi.pellinen@puuinfo.fi

Tervetuloa!

Ilmoittautumiset oheisella lomakkeella 9.4. mennessä!

Kerto-Ripa detaljit

$
0
0

MetsäWoodin sivuilta löydät Kerto-Ripa -kotelolaatan yleisimmät tyypit ja detaljit. Aineisto on rakennesuunnittelijan vapaasti käytettävissä silloin kun suunnitellaan Metsä Woodin toimittamia rakenteita.

 

Metsä Woodin sivuille tästä linkistä.

Viewing all 2870 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>